Lorem ipsum dolor

10 rokov festivalu DOM

TS: Príďte s nami osláviť 10 rokov festivalu DOM!
Tentoraz v netradičnom formáte a na mieste, kam sme za celú dekádu ešte nezavítali.

DOM expedícia súčasného umenia – sobota 5. 10. 2024, 16.00 — 23.00
Dom umenia (2. poschodie), Národné osvetové centrum, Nám. SNP 12, Bratislava

Každý rok festivalu DOM bol iný, každý rok prinášal nové miesto, nových autorov/autorky/vystupujúcich a nové témy,novú dĺžku trvania. 10. rok bude tiež iný. Festivalovú povahu sprítomníme jeho dramaturgiou jednodňového podujatiaplného workshopov, participácie, utužovania komunity a experimentálnych hudobno-performatívnych vystúpenípriamo v Dome umenia v centre Bratislavy. V priestore, ktorý sa tento rok stal trpkým symbolom zanikajúcej kultúry.

Zámerom 10. ročníka festivalu DOM expedícia súčasného umenia je poukázať na potrebu a nevyhnutnosť dlhodoboplánovaných kultúrnych podujatí so zameraním na participáciu diváctva. Potreba nezriaďovanej kultúry nebola nikdytaká urgentná, ako práve v týchto časoch. Lajtmotívom tohto ročníka je nielen umelecká komunita, ale taktiež jejsúdržnosť a vzájomná podpora. Spoločne s vami chceme osláviť 10. ročník festivalu, ktorý dáva priestor realizovať saširokému spektru prezentujúcich sa umelcov a umelkýň a zároveň je otvorený pre rozmanité publikum. Je tu prekaždého z nás!

Participatívne dielo ∙ Martina Chudá (SK)
Autorská kniha ∙ Dominika Bolgáčová (SK)

16.00 ∙ Workshopy / Plant Swap
Katarína Cabala (SK) a Mária Šimová (SK) – AMFO, Martina Chudá (SK), Erika Mészárosová (SK/HU), Erik Pánči (SK),Simona Vojtečková (SK)

19.00 ∙ Hudobno-performatívne vystúpenia
Erik Pánči (SK), Barbora Tomášková (SK) + hostia Emilio Gordoa (MX) a Robert Kolář (SK)

21.30 ∙ Afterparty a oslava 10. výročia festivalu
Erik Pánči (SK)

Festival DOM expedícia súčasného umenia sa dlhodobo zaoberá prehodnocovaním vzťahu človeka, technológií aprírody v trvalo udržateľnej symbióze prostredníctvom vizuálneho umenia a jeho presahov. Snaží sa o empatickýprístup k všetkým činiteľom, živočíchom, obyvateľom i navštevovateľom prírodného environmentu a mestskéhopriestoru, ktorí majú rovnaké právo na existenciu.Začínali sme v roku 2015 prvým DOMom s podtitulom „Toto nie je Dom umenia. Toto je umenie doma“ a po desiatichrokoch sme Dom umenia zámerne obsadili a nachvíľu s ním splynuli v symbióze. Desiaty ročník je o to jedinečnejším, je to DOM v Dome umenia!

Kurátorky a organizátorky: Martina Ivičič a Marianna Brinzová
Partneri podujatia: Nadácia mesta Bratislavy, Národné osvetové centrum, Dom umenia, AMFO, Bright
Podujatie z verejných zdrojov podporila Nadácia mesta Bratislavy.

www.festivaldom.com