18. 5. proběhne Brněnská muzejní noc

TZ: Jubilejní dvacátá Brněnská muzejní noc 2024 bilancuje a láká na nabitý program

Přesně na termín Mezinárodního dne muzeí, tedy v sobotu 18. května, se uskuteční jubilejní dvacátý ročník Brněnské muzejní noci. Muzea, galerie a další objekty nabídnou bohatý program v čase, kdy mají běžně zavřeno. Od šesti hodin až do půlnoci tak mohou zájemci navštívit celkem 28 institucí a více než 50 lokalit.

Oproti loňskému roku přibyl do seznamu zapojených míst také Český rozhlas Brno, Filozofická fakulta MU, Institut Paměti národa Brno nebo Malý Mehrin. Dlouhodobě zapojené Muzeum města Brna nabízí prohlídky nedávno otevřené Arnoldovy vily a Moravská galerie v Brně zase speciální „noční kukátko“ na aktuální stav rekonstrukce Místodržitelského paláce podtržené světelnou instalací. Zájemci se mohou dále těšit na komentované prohlídky, workshopy, přednášky, koncerty, ale i módní přehlídku nebo program pro děti. Kompletní program je k nalezení na www.brnenskamuzejninoc.cz nebo v tištěné brožuře distribuované jednotlivými institucemi. Informační stánek v historickém autobusu bude otevřený 15. až 17. května od 10 do 18 hodin na náměstí Svobody, v den konání akce 18. května se přesune na Moravské náměstí, kde bude od 16 do 22 hodin. Dopravu mezi jednotlivými objekty zajišťuje bezplatně Dopravní podnik města Brna. K 20. výročí si Brněnská muzejní noc nadělila nový vizuál, a především nové logo od grafické designérky Evy Havelkové.

V roce 2004 se Moravská galerie (a z brněnských muzeí a galerií jako jediná) připojila k Muzejní noci, jež již řadu let pořádá většina evropských metropolí. Tato nová a atraktivní forma oslovení zejména těch návštěvníků, kteří do muzea či galerie nacházejí cestu jen s obtížemi, byla vedle oslavy Mezinárodního dne muzeí příležitostí deklarovat vědomí sounáležitosti kulturních institucí bez ohledu na zřizovatele a jejich schopnost efektivní spolupráce. Prvního ročníku se zúčastnilo tisíc zvídavých návštěvníků.

V následujícím roce 2005 se nabídka rozrostla a k Moravské galerii se připojilo dalších 7 institucí (Technické muzeum v Brně, Muzeum města Brna, Dům umění města Brna, Moravské zemské muzeum v Brně, Muzeum romské kultury, Muzeum Brněnska a Mendelovo muzeum). Druhý ročník byl bezpochyby velmi úspěšný, zúčastnilo se jej neuvěřitelných 50 tisíc lidí. K zakládajícím muzeím a galeriím se postupně přidávaly další instituce, jejichž počet se nyní drží okolo 30. Stejně tak návštěvnost se v posledních dvou letech drží na stejné úrovni – okolo
50 tisíc. „Naším cílem je zůstat i nadále stabilním prvkem v kulturní nabídce Brna a jeho okolí
a nabízet nezapomenutelné zážitky z návštěvy muzeí a galerií v noci. Tak na další dvacítku!“
doplňuje Jan Press, ředitel Moravské galerie, která je garantem Brněnské muzejní noci.

Základní informace k 20. ročníku Brněnské muzejní noci 2024
Datum konání: 18. května 2024, 18.00–24.00
Web: www.brnenskamuzejninoc.cz
Facebook: www.fb.com/brnenskamuzejninoc
Instagram: www.instagram.com/brnenskamuzejninoc
Centrum pro novináře: https://bit.ly/BMN24_press
Grafické řešení:
Eva Havelková