Lorem ipsum dolor

28. 2. 2024 / Sophie Lewis: Ako sa do lesa volá, tak sa z lesa ozýva?

Sophie Lewis / Ako sa do lesa volá, tak sa z lesa ozýva? Koloniálne násilie a transnárodná asistovaná reprodukcia / moderuje: Hana Janečková / tranzit.sk (online) / 28. 2. 2024

Online prednáška Sophie Lewis, moderovaná Hanou Janečkovou

28. februára 2024 o 18.00 hod.
Facebook live
Moderuje Hana Janečková
Prednáška sa koná v angličtine.

Živé ľudské plody, koncipované ako geneticky „autorizované“ súkromné vlastníctvo, patria k mnohým komoditám, ktorých výrobu je možné v súčasnosti outsourcovať v rámci kapitalizmu do krajín globálneho Juhu. Jedným z miest, kde sa v 21. storočí rozšírila „produkcia“ náhradného materstva, je Bhopál v Indii, oblasť, ktorá je synonymom obrovského úniku plynu. Ako sa environmentalisti už dlho snažia informovať, katastrofu v Bhopále spôsobila v roku 1984 korporácia Union Carbide (dcérska spoločnosť Dow Chemical). Ešte aj o štyridsať rokov neskôr má jedovatý metylizokyanát (MIC) z uniknutého plynu dopady na reprodukčné zdravie žien, mužov a detí v Bhopále. Ako preukázala feministická neurologička Deboleena Royová, látka MIC sa reálne vracia naspäť na globálny Sever v telách bábätiek náhradných matiek („surro-babies“), ktoré si objednali napríklad európski či americkí rodičia. Čo nám teda môže tento kolobeh historického molekulárneho násilia, v ktorom sa toxicita vracia na miesto svojho pôvodu prostredníctvom pôrodov plodiacich Indov, povedať o úlohe dekolonizácie? Ako budeme reagovať na to náhodné príbuzenstvo, keď sa z lesa ozve tak, ako sme doňho volali?

Podujatie je súčasťou sprievodného programu k výstave Nature Red in Tooth and Claw / Príroda, skrvavené zuby, pazúry.
Kurátorka: Hana Janečková

Sophie Lewis je spisovateľka a nezávislá vedkyňa, ktorá žije vo Philadelphii. Aktuálne pracuje na rukopise svojej tretej knihy pod názvom Enemy Feminisms (Nepriateľské feminizmy), ktorú vydáva Haymarket. Jej prvé dve knihy, obidve vydané Verso Books, sú Full Surrogacy Now: Feminism Against Family(Plné náhradné materstvo dnes: Feminizmus proti rodine) (2019) a Abolish the Family: A Manifesto for Care and Liberation (Zrušiť rodinu: Manifest za starostlivosť a oslobodenie) (2022). Sophiine eseje a články vyšli v akademických časopisoch ako napríklad Feminist Theory, ako aj v literárnych tituloch ako je n+1. Sophie získala titul PhD z geografie na Manchesterskej univerzite, magisterský titul MA z politiky na New School a bakalársky titul z anglickej literatúry na Oxfordskej univerzite, po ktorom nasledoval magisterský titul MSc z environmentálnej politiky (tiež na Oxforde). Dr. Lewis vyučuje krátke kurzy na Brooklynskom inštitúte sociálneho výskumu, ktoré sú otvorené pre všetkých a dostupné online. Pôsobí tiež ako neplatená hosťujúca pracovníčka Centra pre výskum feministických, queer a transrodových štúdií na Pennsylvánskej univerzite. Jej prednášky a texty nájdete na stránke lasophielle.org, a môžete ich odoberať na patreon.com/reproutopia.

Nadácia ERSTE je hlavným partnerom iniciatívy tranzit.
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Ďakujeme za podporu Kanadskej rady pre umenie.
Mediálni partneri: Artalk.info, Flash Art CZ & SK, Kapitál, GoOut.net