4+4 dny v pohybu v Hybernské 2

TZ: CENTREM LETOŠNÍHO FESTIVALU BUDE HYBERNSKÁ 2

SAVE THE DATE | 4.–13. ŘÍJNA 2024


Pět zahraničních a sedm českých premiér na Vás čeká v rámci 29. ročníku mezinárodního festivalu současného umění, 4+4 dny v pohybu. Jeho centrem dění, jak výtvarným, tak divadelním, se pro letošek stane budova Hybernská 2 na Praze 1. Další festivalová místa, která můžete navštívit, jsou vršovický Vzlet, divadlo Alfred ve dvoře a ARCHA+. Do diářů si poznačte, že se budeme potkávat od 4. do 13. října a tématem letošní ročníku je VNITRO.

Jaké české premiéry uvedeme?

Soubor současného fyzického divadla Burkicom uvede svou novinku Slunce, která je apokalyptickou sci-fi o lidskosti, obrazem konce, který si přejeme zažít.

FOSILIE / Jana Látalová, Marta Trpišovská, Lea Švejdová připravují inscenaci Stojíme v pohnutí, která je pohybově hudební expanzí do světa pohřebních rituálů, tradice plaček a oplakávačů, v kontextu historie i současnosti.

Děti U je divadelní multižánrový projekt na podporu dětské paliativní péče v podání souboru Tantehorse a ohledává umělecké uchopení tématu naděje na dobrý život.

Největší záhadu rozhlasového vysílání bude rozplétat soubor VOSTO5. Tragédie Liblice je amplifikované mysteriózní krimi,  ve kterém se spojuje tradiční poetika Vosto5 se špionážním thrillerem Costa-Gavrasovského ražení a pokleslou televizní kriminálkou.

Nezávislá platforma Temporary Collective, za kterou stojí režisérka Petra Tejnorová, choreografka a tanečnice Tereza Ondrová a jejich tým i hosté, uvede v premiéře českou verzi své zvukové performance SILENT.

Novou inscenaci představí netradiční divadelní soubor UJETO, jehož základ tvoří pět dospělých herců s mentálním hendikepem. Režie inscenace Pierotovo podobenství se ujal belgický režisér Rudy Goes, který je i autorem textu a se souborem se dobře zná. Hra je do jisté míry inspirováno touhou lidí s postižením “být normální a nevyčnívat”, na druhou stranu ale upozorňuje i na jejich opravdovost a přirozenost, po které naopak často touží lidé takzvaně “normální”.

Poslední premiéra na programu pak bude od nezávislé umělecké skupiny 8lidí.

Co nabídnou zahraniční divadelní produkce?

Těšte se například na Francouze Antoina Defoorta. Inscenace Elles vivent (Ony žijí) je dle plátku Libération jediným divadelním představením o politice, na které byste se v této době měli jít podívat. 

Mexičanka Cristina Maldonado zve na své imerzivní dílo Infinite Game, vytvořené z příběhů a zkušeností lidí z různých zemí světa. U společného stolu vyzývá k meditaci nad každodenními praktikami souvisejícími s pamětí, trvalostí, kontinuitou a materiálními vztahy mezi živými a mrtvými. 

Kolektivní paměť je pak tématem inscenace Kono atari no dokoka francouzské choreografky Martine Pisani a japonsko-rakouského performera Michikazu Matsune, která měla světovou premiéru v loňském roce na festivalu v Avignonu.

Rozšířený filmový zážitek, koncert i představení přinese norský multi-umělecký kolektivVERDENSTEATRET.

Belgický ansámbl Voetvolk pak ohromí výbušnou a akční malířskou performance WASCO!, která z pohledu dětí a dospívající mládeže odhalí to, jak by vypadala svoboda, kdyby měla tvar.

Společně s divadelní částí se v prostorách Hybernské 2 uskuteční výtvarný výstavní projekt Místa činu, a to pod kurátorským vedením Kristýny Hájkové a Radka Wohlmutha. Součástí tohoto programu budou komentované prohlídky,  diskuze a další doprovodný program. 

Podrobný program celého festivalu pro Vás připravujeme a brzy představíme na našem webu i sociálních sítích.