Lorem ipsum dolor

Biela noc 2024

TS: Umenie, ktoré spája: Biela noc prebudí nočné mesto multižánrovými zážitkami, pestrosťou spoluprác a tém

Obľúbený festival súčasného umenia Biela noc prichádza už pätnástykrát na Slovensko. Verejný priestor a zaujímavé interiéry Bratislavy a Košíc oživí nočnou prehliadkou rozmanitej tvorby súčasných umelcov z 12 krajín, vrátane Japonska, Francúzska, Švajčiarska či Talianska. Do hlavného mesta prinesie interaktívne inštalácie, imerzívne prostredia, monumentálne objekty, laserové mappingy či hravé intervencie počas troch víkendových nocí od piatka do nedele 4. až 6. októbra. V metropole východného Slovenska sa s pestrým programom predstaví o týždeň neskôr, a teda 11. až 13. októbra 2024. 

Bratislava/Košice, 10. 9. 2024

Biela noc je jedinečný multižánrový festival, na ktorom počas nočnej prechádzky zažívate nečakané premeny svojho mesta: chátrajúci hotel ožíva svetelnou architektúrou, známe námestia obsadia monumentálne objekty, na nádvorí sa objaví digitálne zrkadlo a z trávy na nábreží hľadia veľké páry exotických zvieracích očí. Diváci majú možnosť objavovať interaktívne inštalácie využívajúce najnovšie technológie, ale aj tradičnejšie žánre vrátane maľby, sochy či literatúry. Môžu sa ponoriť do snov iných ľudí, dotknúť sa bunky, sledovať roztápanie ľadovej steny, nechať sa pohltiť poéziou dymových obrazcov aj vznikom krajiny z tisícov svetelných nití.

Počas troch nezvyčajných nocí sa s autorskou tvorbou predstavia etablovaní umelci, študenti, zahraniční hostia, nezávislá kultúra, ďalšie festivaly a kultúrne inštitúcie. Program dramaturgicky oslovuje odborníkov a zároveň ponúka hravé zážitky pre rodiny s deťmi. Nebojí sa otvárať spoločensky pálčivé otázky ekológie, marginalizovaných skupín, slobodnej kultúry či vojny na Ukrajine, pričom ponúka aj veselé, abstraktné, kreatívne intervencie do prostredia. 

„Tento rok, v kontexte plošného útoku na slobodnú, otvorenú a rozmanitú kultúru, cítime o to väčšiu zodpovednosť priniesť do ulíc našich miest záblesk nádeje, spolupráce, dialógu, odvahy, odbornosti a otvorenosti,” hovorí o dramaturgii aktuálneho ročníka riaditeľka festivalu, Zuzana Pacáková. „Biela noc 2024 sa výraznejšie otvorí medziodborovej spolupráci, zdôrazní vo verejnom priestore dôležité témy, prinesie umenie tam, kde k nemu nemajú prístup, a ešte viac ako doposiaľ sa bude snažiť spájať kultúrnu mapu naprieč rôznymi žánrami, inštitúciami, iniciatívami a jednotlivcami. Nezabudne pritom ani na najmenších divákov, v Bratislave predĺži festivalovú trasu a premiérovo sa prepojí aj so športom.”

Multižánrové spojenia

Vo vizuálne prenikavej multimediálnej performance SYNCHROSCOPE zažije Biela noc niekoľko premiér. Po prvýkrát sa medzi festivalovými lokáciami objaví bratislavská plaváreň Lafranconi, ktorá navyše ožije unikátnym spojením súčasného umenia a športu, vrátane synchronizovaného plávania, tanca, hudby, literatúry, zvukovej poézie a svetelného dizajnu. Štadión Tehelné pole sa rovnako odeje do nezvyčajnej atmosféry. Namiesto obvyklého ruchu a športových výkonov sa stane dejiskom poetického audiovizuálneho zážitku, ktorý vznikne prepojím svetelného mappingu ihriska s koncertnými vystúpeniami Stroona. Obe lokácie sú súčasťou rozšírenia festivalovej mapy, ktorá tentokrát popri historickom centre a vodnej trase vedúcej po nábreží siaha od Lafranconi až po Nové Mesto. 

Nočné mesto prebudené umením

Site-specific práca s mestom a jeho ulicami, fasádami, interiérmi a ikonickými či inak zaujímavými budovami je pre Bielu noc typická. Kreatívci z BN Label tento rok prepoja dve ikony socialistickej architektúry (opustený hotel Kyjev a fasádu OD Prior v Bratislave) laserovým mappingom, na ktorý koncepčne a esteticky nadviaže imerzívna kinetická inštalácia v interiéri obchodného domu. Po prvýkrát budeme môcť vstúpiť aj do priestorov hotela Kyjev, ktorý obsadí futuristická site-specific inštalácia Patrície Koyšovej a Matúša Lelovského. Fasádu bratislavského hradu prebudí pestrofarebnou geometriou animátorka Kriss Sagan. S pohľadom na Bratislavu budúcnosti pracuje aj minimalistická inštalácia The Future, ktorá silnými svetelnými lúčmi ovplyvní panorámu mesta rovnako ako mrakodrapy plánované na jej mieste. V Košiciach pripravia autorky Daša Krištofovičová a Marcela Cmorejová interaktívnu performatívnu projekciu na nádvorí Východoslovenskej galérie, ktorá bude poctou košickým umelkyniam a tvorivému procesu. V oboch mestách sa môžeme tešiť na interaktívnu projekciu Jána Šicka, ktorej vizuálny charakter budeme môcť ako diváci ovplyvniť, ako aj na 3D projekciu čerstvo založeného dizajnového štúdia Void Sleepers, ktorá abstraktným audiovizuálnym jazykom spracuje tému prírody a vedy v námete z každodenného života - výroby piva. 

Zahraniční hostia

Festival sa okrem pestrej domácej scény tento rok teší účasti renomovaných umelcov z Japonska, Francúzska, Talianska, Švajčiarska, Poľska, Čiech a Arménska, ktorí predstavia tvorbu na pomedzí medzi umením, vedeckým bádaním, novými technológiami, interaktivitou a neraz poetickou, minimalistickou estetikou.

Francúzsky umelec Guillaume Cousin prináša na Bielu noc multimediálnu inštaláciu, vzdušný dymový objekt, ktorý putuje časom a priestorom, vzniká, rastie, spomaľuje, rozpadá sa - a divákov pohlcuje svojím jemným, organickým charakterom. Dielo pritom stojí na mohutných algoritmických základoch neprehliadnuteľného stroja, ktorý je jeho priznanou súčasťou. 

Imerzívnou a vizuálne pohlcujúcou je tiež site-specific inštalácia japonského tvorcu Yasuhiro Chida, ktorá umožňuje sledovať postupný vznik priestoru v priestore vrstvením nití, štruktúr a svetelných lúčov. 

Svetelná inštalácia ENTER poľského kreatívca Ksawery Komputery je svojským digitálnym zrkadlom, ktoré vyzýva k interakcii - nadrozmerný digitálny avatar sleduje pohyby, slová a zvuky človeka pred sebou a odráža ich vlastným audiovizuálnym jazykom. 

Výnimočný zážitok prinesie aj inštalácia Onirica (), ktorá kombinuje nielen kreatívne princípy s vedeckým bádaním, ale aj intímny, neprenosný zážitok snívania so zásahmi umelej inteligencie. Zo zbierky 28 748 snov, ktoré sa snívali dobrovoľníkom vo výskumoch prebiehajúcich na dvoch svetových univerzitách, vytvorili talianski umelci zo štúdia fuse* pútavú inštaláciu, ktorá hľadá a zdôrazňuje spojivká medzi snami a ich snívajúcimi. 

Košice budú navyše hostiť švajčiarskych kreatívcov tvoriacich pod značkou Cod.Act. V Kasárňach/Kulturparku predstavia ich Cycloïd-e: robota, ktorý svojím fascinujúcim, až hypnotickým „tancom” sleduje zvukové vlny a vytvára jedinečné kinetické a polyfónne dielo. 

Väčší krok k inklúzii

Hoci má Biela noc spájanie žánrov, miest, inštitúcií, nezávislej kultúry či rôznych generácií (ako tvorcov, tak publika) v základe svojej dramaturgie, organizátori sú si vedomí aj obmedzení, ktoré so sebou bežný festivalový formát prináša. Preto sa rozhodli počas najbližších mesiacov prinášať súčasné umenie bližšie k skupinám, pre ktoré zostáva dlhodobo neprístupné. Festival navštívi s inštaláciami, workshopmi či performanciami domovy dôchodcov, detské oddelenia vo vybraných nemocniciach, ale napríklad aj väzňov vo výkone trestu. Zároveň sa téme znevýhodnených skupín venujú viaceré diela počas festivalu  - od subtílnej intervencie Zorky Lednárovej, ktorá nahradí chodiaceho panáka v semafore sediacou postavou na vozíku, až po metaforické a abstraktné spracovanie motívov rešpektujúceho dialógu a spájania oddelených brehov laserovým mappingom na most Apollo z dielne BN Label. Mnohí umelci sa vo svojich dielach dotýkajú aj aktuálnych tém tolerancie, ekológie a vojny v susednej krajine, vrátane postupne roztápanej ľadovej steny Moniky Pascoe Mikyškovej na nábreží či monumentálnych protivojnových objektov Laca Saba.   

Umelci, Biela noc 2024:

Ašot Haas, AUSGANG studio - Radovan Dranga a Alex Zelina, Boris Vitázek, BN LABEL, CE ZA AR, Cod.Act, Dáša Krištofovičová a Marcela Cmorejová, David Kollar & Quasars Ensemble, Dorota Sadovská, DPOH - Generations, Emil Taschka, Emma Zahradníková a Matej Viskupič, Študenti FTF VŠMU, Fest Anča, fjúžn festival, fuse*, Guillaume Cousin, Hannah Rose Stewart, inwatewethrust - Zuzana Husárová, Ľubomír Panák, Monika Thüringerová, Addy Waacking, Elena Šoltésová a TJ SLÁVIA STU, Alt 30 collective, Ivo Opl a Suren Manvelyan, Ján Šicko, Jaroslav Varga, Kriss Sagan, Kristián Németh, Ksawery Komputery, Laco Sabo, Lousy Auber, Marek Kvetan, MediaLab* - študenti VŠVU, Monika Pascoe Mikyšková, Patrícia Koyšová a Matúš Lelovský, Paulína Ebringerová, Peter Mazalán, Katarína Floreková, Ondrej Kováč, Pavol Truben, Petr Stanický, Radical Empathy, Roman Mackovič, Stroon a Martin Gabčo, Viktória Revická, Juraj Bilény, Michal Zoller, Dominik Dolník, Julia Pabst, Lucia Kupcová, Void Sleepers, Yasuhiro Chida, Zorka Lednárová

Zmena programu vyhradená.

VSTUPNÉ A PRAKTICKÉ INFORMÁCIE

Všetky informácie o programe a vstupenkách nájdete na festivalovej mape a ostatných oficiálnych kanáloch Bielej noci, vrátane mobilnej aplikácie Biela noc, webovej stránky www.bielanoc.sk a sociálnych sietí festivalu (Facebook, Instagram).

Kontaktná osoba: 

Zuzana Pacáková, 0905 659 356, zuzana@bielanoc.sk, www.bielanoc.sk

Biela noc Bratislava 2024:

  1. - 6. október 2024 od 19.00 do 00.00 h

Vstupné (BN PASS) pre deti od 6 do 11 rokov: 5 EUR / exteriér zdarma

Vstupné (BN PASS) od 12 rokov: 15 EUR predpredaj, 20 EUR na mieste / exteriér zdarma

Biela noc Košice 2024:

  1. - 13. október 2024 od 19.00 do 00.00 h

Vstupné (BN PASS) pre deti od 6 do 11 rokov: 5 EUR / exteriér zdarma

Vstupné (BN PASS) od 12 rokov: 10 EUR predpredaj, 15 EUR na mieste / exteriér zdarma

Deti do 5 rokov (vrátane), ľudia s preukazom ZŤP a ZŤP-S (aj so sprievodom) majú vstup zdarma, rovnako ako ľudia nad 62 rokov. Niektoré umelecké špeciály vyžadujú samostatné vstupné.

Festivalové permanentky budú dostupné v predpredaji na www.bielanoc.sk a v čase trvania festivalu aj na vybraných predajných miestach. 

Novinkou je možnosť zakúpiť si jednorazovú vstupenku na interiérové inštalácie pomocou QR kódu priamo na mieste. Zároveň ponúkame možnosť zameniť víkendový BN PASS za festivalový náramok dva týždne pred festivalom u vybraných partnerov, čím sa návštevníci vyhnú čakaniu v rade.