CFP do 15.10. / Konference k nedožitým 80. narozeninám Věry Jirousové

Call for Papers: Konference k nedožitým 80. narozeninám Věry Jirousové
Odborná konference věnovaná výtvarné kritice a jejím kritičkám

proběhne 29. 11. 2024 na UMPRUM

Cena Věry Jirousové se rozhodla uspořádat k nedožitým 80. narozeninám básnířky, kritičky a historičky umění Věry Jirousové odbornou konferenci. Tématem jednodenní události je nejen osobnost Věry Jirousové, ale také reflexe postavení žen-kritiček před rokem 1989 a v následující dekádě. Generace silných osobností, jakými byly například Ludmila Vachtová, Věra Linhartová, Milena Slavická a mnoho dalších jsou podnětným důvodem pro soustředěnější pohled na ekonomickou a společenskou podmíněnost kritické práce i její metodologie. Kritičky výtvarného umění, architektury a designu významně utvářely uvažování o současném umění, jejich přínos však bývá spíše přehlížen.
Příspěvky lze věnovat jednomu textu, metodě, komparaci přístupů, případovým studiím či čistě teoretickým a metodologickým přístupům. Aktivní účastnictvo konference, tj. mluvčí s příspěvkem, bude symbolicky honorováno. Vítáme rovněž studentstvo magisterského a doktorského studia. Konference se zúčastní zahraniční host*ka coby key note speaker ze středoevropského odborného okruhu.

Termín pro příspěvky: 15. 10. 2024
Rozhodnutí o přijetí / nepřijetí příspěvku na konferenci: 31. 10. 2024
Délka příspěvku: 20 min + 10 min diskuze

Abstrakt příspěvku (max. 1 800 znaků včetně mezer) a stručný medailonek autora či autorky (max. 600 znaků včetně mezer) zasílejte na adresu eva.slaba@cenavj.cz. Stejná adresa platí pro případné dotazy.