Diplomky a bakalářky na UMPRUM

TZ: Diplomky a Bakalářky na UMPRUM / 27. 6.–4. 7. 2024

Oficiální zahájení proběhne 26. 6. 2024 od 19 hodin, Technologické centrum UMPRUM, Mikulandská 134/5, Praha 1.

Od 17 hodin mohou návštěvníci zhlédnout komorní zahájení výstavy katedry volného umění v Klementinu. Národní knihovna ČR, Klementinum 190, Praha 1, sál 101

Diplomky

Technologické centrum UMPRUM, Mikulandská 134/5, Praha 1 - Katedra architektury, Katedra designu, Katedra užitého umění, Katedra grafiky
Národní knihovna ČR, Klementinum, Mariánské nám. 5, Praha 1 – Katedra volného umění

Bakalářky

UMPRUM, nám Jana Palacha 80, Praha 1 - všechny katedry

Otevřeno denně od 10 do 18 hodin
Vstup zdarma

V letošním roce Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze představí závěrečné práce svých studujících ve třech prostorách. Vedle tradičních prostor hlavní budovy školy na náměstí Jana Palacha, ve které budou k vidění bakalářské práce, a Technologického centra UMPRUM, kde své závěrečné projekty představí většina letošních diplomantů, expanduje Katedra volného umění do prostoru Klementina.  

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze se v uplynulých letech opakovaně umísťuje mezi druhou padesátku nejlepších světových univerzit v prestižním a uznávaném hodnocení QS World University Rankings by Subject 2024. Přehlídka Diplomky a bakalářky je pravidelnou a pro UMPRUM jednou z nejvýznamnějších prezentací zprostředkující výsledky práce studujících širší veřejnosti. Školní výstava závěrečných prací je pro mnohé z nich důležitým životním krokem, který je formuje k další životní etapě. UMPRUM má na této cestě roli průvodce. Rozvíjí talent, vnitřní motivaci, individuální potenciál i schopnost se orientovat v širším kontextu uměleckoprůmyslové praxe zahrnující současné společenské výzvy.

Samotná expozice završuje výuku bakalářského a magisterského programu. Posluchači UMPRUM se během svého studia ve spolupráci s vyučujícími seznamují s rozmanitými oborovými tématy v kontextu historie, formují své vlastní autorské postoje a ověřují je při získávání zkušeností s reálnými zadavateli z praxe. Ti aktivní využívají příležitosti spolupracovat napříč ateliéry a účastnit se tuzemských i mezinárodních výstav. Mnozí neváhají při svém studiu sbírat inspiraci na zahraničních stážích, při spolupráci s firmami i v reálné praxi.

Na přehlídce se sejde více než 150 děl z katedry architektury, designu, užitého i volného umění. Mnohé z představených projektů reflektují aktuální společenské otázky a přináší návrhy na zlepšení v různých oblastech. Jmenovat bychom mohli bakalářskou práci Jarky Strakové, která se zaměřila na péči o seniory se syndromem demence a soustředí se zejména na reminiscenční terapii (vzpomínání) a kognitivní trénink. Na kvalitu veřejného prostoru se zaměřují diplomové práce studentů architektury. Tadeáš Stolín navrhuje, jak udržet genia loci nového stadionu Bohemians v Ďolíčku a zároveň jak splnit aktuální požadavky stavby. Adam Kočík se věnuje aktuálnímu tématu budoucnosti železničního mostu v Praze na Výtoni a jeho okolí. Marek Bulíř ve své VR videohře pracuje s tématem posthumanismu a snaží se přimět hráče přehodnotit svoje vztahování ke světu. Příběhová videohra zaměřená na kritiku antropocentrismu si klade za cíl přinést nové přístupy do žánru klimatických her. O reálnou praxi se opírá diplomový projekt Jana Stuchlíka. Ten po velmi špatných zkušenostech s pohřby svých blízkých založil vlastní pohřební službu.

Zatímco diplomní projekty katedry architektury, grafiky, designu a užitého umění najdete již tradičně v Technologickém centru UMPRUM, Katedra volného umění se se svými třinácti diplomanty představí v prostorách Národní knihovny ČR. Autoři reprezentují současné přístupy k rozličným uměleckým médiím od malby, sochy přes instalaci, video a film. Jednotlivá díla svým umístěním zároveň podtrhují historický charakter běžně nepřístupných prostor bývalé knihovny periodik v pražském Klementinu.

Výstava Diplomky a bakalářky přinese opět velmi různorodý přehled přístupů, které stojí za pozornost a v řadě případech i za uvedení do praxe. Přehlídku si bude možné prohlédnout každý den na všech třech místech až do 4. července.

Diplomové práce mimo Klementinum

Marie Holá, Ateliér volného umění I
CSU - Galerie Jelení, Dukelských Hrdinů 500, Praha 7-Letná
14. 6. - 7. 7. 2024, St–Ne, 12 - 18 hodin

Josefína Hořínková Klimentová, Ateliér volného umění III
Moje máma měla mámu a ta měla mámu
Rooseveltova 578, Praha 6 - Bubeneč
16. 6. – 3. 7. 2024, Den a čas návštěvy dle domluvy na infomamlucha@gmail.com