Expozice NGP v Karviné o hornictví v umění

TZ: Statutární město Karviná a Národní galerie Praha pokračují v již zavedené spolupráci a společně připravily v galerii Lottyhaus karvinského zámku Fryštát novou expozici, která představuje díla s hornickou tématikou.

Otevření nové expozice Havířská balada: Sto roků hornictví v umění, jejíž koncepci připravila NGP, s názvem proběhlo slavnostní vernisáží ve čtvrtek 12. září 2024. „Jsem rád, že jsme navázali na úspěšnou a dlouhodobou spolupráci s Národní galerií Praha a připravili jsme novou expozici, která je úzce spjata s naším městem i regionem. Mým přáním je, aby si ji přišli prohlédnout nejen naši občané Karviné, ale aby přijeli milovníci umění z celé republiky a poznali tak i naše město,“ říká primátor Karviné Jan Wolf (SOCDEM).

„Je pro nás ctí, že zde na zámku Fryštát v Karviné můžeme představit novou stálou expozici Národní galerie v Praze a zanechat tak svou stopu na kulturní mapě tohoto regionu. V průběhu let prošel region mnoha dramatickými změnami, a zároveň se zde mísilo mnoho kultur. Historie tohoto místa se odráží v umění, které zde představujeme. V dílech najdeme realismus, tvrdost lidského života, těžké životní zkušenosti, ale i smysl pro pospolitost a sdílenou odpovědnost. Spolupráce s regiony České republiky je jedním z úkolů, které si každý den klademe, a proto jsem velmi ráda, že naše partnerství přináší v Karviné tak krásné výsledky,“ říká generální ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knast.

Expozice, která je otevřena celoročně a vstupné je 40 Kč, představuje díla s hornickou tematikou ze sbírek Národní galerie Praha a je doplněna o zapůjčené práce současných umělců. Pokrývá období meziválečné Československé republiky, druhé světové války, poválečného budování státního socialismu a normalizace, jako i popřevratovou dobu spojenou s útlumem těžby uhlí. „Expozice se pokusí odpovědět na dvě vzájemně propojené otázky: Co se lze dovědět o hornictví skrze obraz, jejž zanechalo v dějinách umění, a jak vypadají dějiny umění posledních sta let viděny skrz hornictví,“ prozrazuje kurátor expozice  Rado Ištok.

Expozice představuje díla známých českých umělců jako Josef Čapek, Otto Gutfreund, Karel Holan, Jiří John, Jaroslav Král, Jan Lauda, Kamil Lhoták nebo Jan Zrzavý. „Návštěvníci si mohou rovněž prohlédnout díla umělců svázaných s hornickými regiony Ostravska-Karvinska, Mostecka nebo Kladenska jako Bohdan Kopecký, Ferdiš Duša, Květa Válová, Jindřich Wielgus nebo Vilém Wünsche, a také díla současných umělců jako Jonáš Czesaný a karvinských rodáků Václava Jiráska a Jakuba Špaňhela,“ dodává tajemník karvinského magistrátu Roman Nogol.

V minulých letech se ve stejných prostorách zámku Fryštát v Karviné nacházela expozice Národní galerie Praha zaměřená na české umění 19. století. V roce 2018 probíhala výstava obrazu Josefa Mánesa Portrét Johanky Dvořákové z Karviné. Jednalo se o jednu z nejzdařilejších Mánesových akvarelových  podobizen, pro níž byla slavnému českému malíři a zároveň obdivovateli ženské krásy modelem sedmnáctiletá dívka, která byla zobrazena i na československé bankovce.