Festival Deň architektúry 2024 v Banskej Bystrici

TS: Festival Deň architektúry 2024 pootvorí dvere zaujímavých budov aj v Banskej Bystrici.

27.9.2024 - 3.10.2024

Pravidelný jesenný festival Deň architektúry sa predstaví po 7. krát v Banskej Bystrici. Festival vznikol na podnet architektky Marcely Steinbachovej v roku 2011 v Prahe a za 14 rokov sa početne rozrástol aj do ďalších miest. Jeho podstatou je poukázanie na kvalitnú architektúru a urbánne prostredie prostredníctvom živých prezentácií, návštev vytypovaných objektov, cyklopotuliek, prednášok, detských workshopov a filmových premietaní, ktoré sú organizované lokálnymi odborníkmi, architektmi a znalcami problematiky. Na Slovensku vzostup festivalu naštartoval architekt Rastislav Udžan a od roku 2018 sa popri Bratislave a Piešťanoch do festivalu zapájajú aj ďalšie mestá a zaujímavé lokality. Téma ročníka 2024 je "Proces premeny" a taktiež pripomenutie si 100. výročie narodenia spisovateľa Franza Kafku.

V Banskej Bystrici sa v rámci týždenného festivalu (27.9.2024 - 3.10. 2024) uskutoční 6 podujatí, ktoré vznikli spoluprácou s etablovanými miestnymi inštitúciami. V predvečer 26. septembra 2024 sa uskutoční v knižnici Stredoslovenskej galérie na Dolnej ulici v cykle "Architektúra v Galérii" prednáška o nutnosti prezentovať a obhajovať architektúru.

Občianske združenie ZA! Medený Hámor s finančnou podporou mesta Banská Bystrica v tradičnom jesennom termíne pripravilo v areáli bývalého metalurgického podniku s veľkým potenciálom ďalšiu Nedeľu v Medenom hámri 29.9.2024 o 16:30. Organizátor Juraj Havlík:

"Tentokrát nás areálom prevedie odborníčka Ľubica Fillová, ktorá nám priblíži závery architektonicko-historického a umelecko-historického výskumu jednotlivých pamiatkových objektov kultúrnej pamiatky Medeného hámra. Zároveň necháme atmosféru historického areálu rozozvučiť komorným koncertom klasickej hudby."

Mnoho Banskobystričanov s nostalgiou vnímajú Dom kultúry na Námestí slobody. Posledné dva roky téma "dékáča" ožíva. Domáci odborníci nám odkryjú 1.10.2024 o 16:30 architektonické a umelecké hodnoty tohto objektu a jeho odkaz súčasnosti. Následne sa presunieme do kinosály Múzea SNP, kde nás budú sprevádzať aj ďalší zaujímaví hostia, ktorí nám zároveň ponúknu inšpiratívne príbehy revitalizácie podobných kultúrnych stavieb z druhej polovice 20. storočia. Program na tento deň pripravil Banskobystrický samosprávny kraj a mesto Banská Bystrica.

Skryté čaro a charakter rôznych zákutí Banskej Bystrice predstaví výtvarníčka Mariana Mlynarčíková, architekt Rastislav Udžan a študentka Lucia Kravecová v prednáške "Banská Bystrica - mesto plné prekvapení" v CNK Záhrada v stredu 2.10.2024 o 17:00.

Teoretička architektúry Henrieta Moravčíková vo štvrtok 3.10.2024 o 19:00 v rámci Filmového klubu v Múzeu SNP predstaví nový dokumentárny film "ARCHITEKTÚRA ČSSR ’58 – ’89". Architektúre moderny zameranej na rekreáciu a oddych je venovaný výstavný projekt kurátorky Moniky Stacho pod názvom "V zdravom tele zdravý duch". Fotografie Ľuba Stacha a Tibora Škandíka budú počas jesene prezentované v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici a kaviarni Poetika.

Podrobný program je zverejnený na stránke www.denarchitektury.cz