Forenzní architektura a kritické mapování v Galerii Jaroslava Fragnera

18. 10. 2024Artalk Infoservis

TZ: Nový tematický rámec Svědectví prostoru v Galerii Jaroslava Fragnera ukazuje, jak mohou architektonické a prostorové analytické nástroje sloužit k odhalování porušování lidských práv a zločinů na životním prostředí. Projekty využívající metody forenzní architektury a kritického mapování přispívají k analýze mocenských struktur a systémového násilí v různých částech světa. Důležitou komponentou výstavního projektu jsou přednášky, které budou v galerii průběžně probíhat.

Na výstavě se postupně představí výzkumné týmy Forensic Architecture (UK), Forensis (DE), tým Alison Killing (NL) a Beirut Urban Lab (LB) a škála přístupů a metodik, se kterými pracují. Podtitul výstavy„Role architektury v ochraně lidských a environmentálních práv“ dokazuje, že architektonické dovednosti nemusí sloužit jen k navrhování budov. „Prostorovou představivost, technické kreslení, 3D modelování či mapování kolektivy propojují v rámci interdisciplinárního výzkumu s antropologickými postupy. Jejich závěry přispívají k objasnění případů, které jsou ve veřejném zájmu a které mnohdy unikají tradiční vyšetřovací praxi, a posilují tím hlas znevýhodněných,“ dodává Karolína Plášková z Galerie Jaroslava Fragnera.

Výstavní blok zahájila přednáška, která v galerijním prostoru uvedla projekt od multidisciplinárního výzkumného týmu při Goldsmiths na University of London, Forensic Architecture ve spolupráci s jejich sesterskou berlínskou agenturou Forensis. Společně se zabývali masakrem původních obyvatel Namibie, který v roce 1893 spáchaly německé jednotky. Výsledky výzkumu byly poprvé představeny v berlínském Haus der Kulturen der Welt jako součást probíhajícího vyšetřování německé koloniální genocidy v Namibii. Forensic Architecture jsou oceňováni v oblasti lidských práv, žurnalistiky, architektury, designu, technologií a umění. V roce 2022 o nich Peabody Awards napsali, že spoluvytvořili „celý nový akademický obor a novou mediální praxi“.

Druhým významným prvkem výstavy je průlomový projekt mapující čínské detenční tábory pro Ujgury, za který jeho autorský tým obdržel Pulitzerovu cenu. Architektka Alison Killing ve spolupráci s novinářkou Meghou Rajagopalan a programátorem Christem Buschekem analyzovala satelitní snímky a vytvářela digitální mapy, které odhalily rozsah represí. Reportážní projekt byl vloni představen na Bienále architektury v Benátkách. Ve čtvrtek 31. října 2024 bude v pražské Galerii Jaroslava Fragnera uveden přednáškou samotné Alison Killing.

Výzkumný kolektiv Beirut Urban Lab (LB) z fakulty inženýrství a architektury na American University of Beirut pak 27. listopadu přinese pohled na konflikty a urbanizaci v regionu Blízkého východu. Jejich kritický výzkum usiluje o spravedlivá a životaschopná města a přispívá do širších akademických debat o historické i současné urbanizaci globálního Jihu.

Kromě výše zmíněných se do programu formou přednášek zapojí i Office for Political Innovation (US/ES) a Center for Spatial Technologies (UA). Český kontext do půlročního bloku přinese výzkumný tým Institutu forenzního interdisciplinárního výzkumu, sociálně emancipačního designu a architektury (projekt FaVU VUT a FF MUNI), antropoložka a archeoložka umělé inteligence Sara Polak (FIT ČVUT) či novinářka Zuzana Vlasatá, která se zabývá ekologickou tragédií na řeče Bečvě.

Svědectví prostoru se soustředí na propojení fyzického a virtuálního světa. Výstavní sál vyplnila imerzivní digitální koláž, která umožňuje kumulativní prezentaci jednotlivých projektů. „Audiovizuální materiály, prostorové rekonstrukce a další výstupy se zde prolínají v dynamickém prostředí, které odráží komplexitu současného světa,“ říkají o architektonickém ztvárnění výstavy její autoři Adam Kvaček a Max Čuhel.

Výstavy v Galerii Jaroslava Fragnera ohledávají architekturu v rozšířeném poli. Tentokrát jako nástroj ke zkoumání a dokumentaci nespravedlnosti. Výstavní cyklus Svědectví prostoru potrvá až do 2. února 2025 a bude doprovázen řadou přednášek, které návštěvníkům a návštěvnicím přiblíží jednotlivé investigativních projekty a metody, jež pomáhají vytvářet spravedlivější a udržitelnější společnost.

Svědectví prostoru. Role architektury v ochraně lidských a environmentálních práv

9. 10. 2024 – 2. 2. 2025

Galerie Jaroslava Fragnera, Betlémské náměstí 5a, Praha 1

otevírací doba: středa–neděle, 14:00–19:00

vstupné dobrovolné

Doprovodný program:

  1. 10. 2024 od 18.00 vernisáž a přednáška Agaty Nguyen Chuong (Forensic Architecture): German Colonial Genocide in Namibia
  2. 10. 2024 od 19.00 přednáška Jaspera Humperta (Forensis): The image in context: forensic techniques and the inversion of perspective
  3. 10. 2024 od 19.00 vernisáž a přednáška Alison Killing: Sinťiangské internační tábory
  4. 11. 2024 od 19.00 přednáška Ondřeje Mohyly (FaVU VUT –
Institut forenzního interdisciplinárního výzkumu, sociálně emancipačního designu a architektury): Odkrývání infrastruktury segregace
  5. 11. 2024 od 19.00 vernisáž a přednáška Beirut Urban Labu