Konference o udržitelném navrhování a mezioborové spolupráci na UMPRUM

TZ: ALTERACE / Konference o udržitelném navrhování a mezioborové spolupráci

18. – 19. října 2024

Technologické centrum UMPRUM, Mikulandská 5, Praha

Registrace přes online formulář: https://w9akuydlowg.typeform.com/to/qBl23Fd3

Ve dnech 18. a 19. října 2024 se v prostorách Technologického centra Mikulandská UMPRUM v Praze uskuteční dvoudenní konference. Cílem je propojit odborníky z různých oborů, jejichž výzkumy a projekty spojuje téma udržitelného přístupu k navrhování / k tvorbě. Konference je pořádána za podpory UMPRUM a MŠMT a je výsledkem mezioborové spolupráce studentek ateliéru architektury a keramiky. Událost se skládá z přednášek, panelové diskuse, workshopu a doprovodné výstavy projektů propojujících design, architekturu, teorii, vědu, technologie a umění. Všechny části události jsou přístupné zdarma po předchozí registraci na online dotazníku.

Program a zaměření na mezoborovou spolupráci
Jedním z klíčových témat konference je právě mezioborová spolupráce, která se odráží jak v samotných přednáškách, tak v doprovodné výstavě. Každý řečník přichází s unikátním pohledem ze svého oboru, čímž vytváří prostor pro diskusi na pomezí designu, technologie, ekologie a společenských věd. Přednášky povedou týmy odborníků, které společně představí své výzkumy a projekty. V rámci konference také vystoupí autoři a autorky vystavených projektů.

“Věříme, že cesta k udržitelné budoucnosti spočívá v kooperaci a spolupráci.  Sdílení různých odborných vhledů a inovativních přístupů nám pomůže lépe porozumět světu kolem nás a najít způsoby, jak pečovat o naše životní prostředí i budoucnost. Přednášky a výstavní projekty, které zde představujeme, reflektují současnou situaci, kdy se musíme zaměřit nejen na sebe, ale i na potřeby okolního světa.“ popisují organizátorky události Sára Kordová a Svetlana Devyatkina

Mezi hlavní řečníky patří:

    Anna Remešová, doktorandka Akademie výtvarných umění v Praze, kde se věnuje výzkumu etnografických expozic v souvislosti s diskuzemi o dekolonizaci v kontextu východní Evropy.

    Adam Železný, absolvent ateliéru Keramika a porcelán na UMPRUM se během postgraduálního studia věnoval výzkumu udržitelné produkce porcelánu pomocí metody Life-cycle Assessment. Zabývá se implementací oběhového hospodářství v keramickém průmyslu.

     Jan Kulhánek, vystudoval průmyslový a produktový design na ČVUT a nyní pokračuje v doktorském studiu na VŠCHT v Praze se zaměřením na ekodesign a uplatňování metody LCA. V poslední době se věnuje především konceptu kreativní udržitelnosti, kterou měl možnost blíže poznat v rámci stáže na Aalto University School of Arts, Design and Architecture v Helsinkách.

     Jan Pešta, vystudoval odpadové hospodářství na VŠCHT a pokračuje v doktorském studiu zaměřeném na chemii a technologie ochrany prostředí. Na ČVUT UCEEB vede tým Cirkulárního stavebnictví a zaměřuje se na implementaci cirkulárních principů ve stavebnictví.

     Martina Johnová, je kurátorka současného umění a programová dramaturgyně Galerie Hraničář v Ústí nad Labem. Pracuje s interdisciplinárním přístupem, ve kterém propojuje umění a environmentální vědy.

     Karolína Žižková, je environmentální antropoložka. Jako doktorandka na Katedře environmentálních studií Masarykovy univerzity a Sociologickém ústavu AV ČR se nyní zabývá konflikty, které vyplývají z probíhající transformace energetiky.

Doprovodný program

Dvoudenní událost zahájí workshop Různorodé konce světa pod vedením architektky Kateřiny Krebsové. Cílem workshopu je vytvořit prostor pro sdílení různých interdisciplinárních přístupů. Účastníci se budou věnovat kreslení, psaní a zkoumání vlastních myšlenkových procesů, přičemž se inspirují architekturou města. Workshop má omezenou kapacitu a je nutné se předem registrovat přes online formulář.

Výstava jako ukázka mezioborové spolupráce
Součástí konference bude výstava, která představí projekty z různých oborů – od architektury a designu po volné umění a vědecký výzkum. V rámci výstavního prostoru návštěvníci uvidí díla reflektující klíčová témata konference, jako jsou udržitelnost, mezioborová spolupráce a umělecký výzkum. Každý projekt zkoumá různé přístupy k řešení současných výzev a překračuje hranice jedné disciplíny.

Cílová skupina
Akce je určena pro odbornou veřejnost, včetně architektů, designérů, výzkumníků, kurátorů, technologů i ekologů. Konference vytváří prostor pro setkávání a sdílení nápadů mezi různými odbornými skupinami, čímž podporuje pochopení různých přístupů a perspektiv.

Podpora UMPRUM
Konference vznikla v rámci studenské iniciativy za podpory Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, která dlouhodobě podporuje inovativní přístupy k designu a architektuře a klade důraz na udržitelnost a ekologické myšlení. Technologické centrum UMPRUM poskytne prostor pro přednášky, diskuse i výstavu. Akce jsou financovány z prostředků Specifického vysokoškolského výzkumu za podpory UMPRUM a MŠMT.

Hlavni organizace a supervize: Sára Kordová, Svetlana Devyatkina a Petra Sochůrková

Produkční tým: Lujza Lehocká, Filip Janík, Simona Svitkova

Architektura výstavy: Ruina Office

Kurátorka výstavy: Mia Kordová

Grafický design: Ilya Bazhanov