Lorem ipsum dolor

Kultúrna obec protestovala proti novele Zákona o FPU

Dňa 14. mája sa pred NR SR zhromaždilo približne 250 členov a členiek kultúrnej obce z rôznych odvetví a regiónov Slovenska, aby dali poslancom a poslankyniam nahlas najavo, že nesúhlasia s politickým únosom Fondu na podporu umenia prostredníctvom novely zákona o FPU z dielne SNS. Parlament má o novele hlasovať práve dnes o 17:00.

Na úvod protestu pod názvom Kedy, ak nie teraz? si účastníci a účastníčky oblečení*é v krojoch aj v reflexných vestách odkazujúcich na ich príslušnosť k pracujúcim v kultúre symbolicky zaviazali ruky povrazmi. Dali tak najavo, že kontroverzná novela zviaže nezávislému a slobodnému umeniu ruky.

Po 15 minútach tichého protestu nasledoval brífing pre médiá. Za Anténu, sieť nezávislých kultúrnych centier a organizácií, vystúpil Andrej Polakovič. Dve tretiny členstva odborných komisií FPU, ktoré v prípade schválenia novely odmietajú svojou odbornou expertízou kryť rozhodnutia politických nominantov v rade FPU, reprezentovala Ivana Rumanová. Ako zástupkyňa tradičnej kultúry vystúpila v myjavskom kroji Katarína Agnetová z piešťanského folklórneho súboru Žito. Za študentstvo umeleckých škôl prehovorila Celestína Minichová. Vyhlásenie platformy Otvorená Kultúra! pripravili Katarína Mišíková a Dominika Moravčíková. Vo všetkých prejavoch zaznelo okrem odmietnutia novely zákona o FPU presvedčenie, na kultúra a umenie vo všetkých podobách sú neoddeliteľné od slobody prejavu a iných demokratických slobôd a nemôžu sa stať mocenským nástrojom.

Protest bol ukončený koordinovanou hlučnou improvizáciou pod taktovkou dirigenta Mareka Kundláka. Účastníctvo v poslednom protestnom výkriku pred hlasovaním o novele zákona nahlas vyjadrilo, že kultúrna obec nebude mlčky znášať snahy o mocenské ovládnutie kultúry a využije všetky demokratické formy odporu na ochranu slobodnej a otvorenej kultúry.

Po ukončení protestu sa skupina členiek a členov platformy Otvorená Kultúra! odobrala na balkón NR SR.

Tím platformy Otvorená Kultúra!

Vyjadrenie za tradičnú kultúru

Vážení prítomní,

my, predstavitelia a predstaviteľky tradičnej kultúry na Slovensku, so znepokojením sledujeme pokusy súčasnej vlády o  ovládnutie Fondu na podporu umenia.  V tomto úsilí sa pritom odvoláva na nás, na našu prácu a naše hodnoty, ktoré kladie do protikladu voči mestskému a súčasnému umeniu.

Dištancujeme sa od tohto vykonštruovaného  konfliktu. Kultúra je široké pole, ktorého priestor nemôže byť obmedzený na voľbu - buď tradičná, alebo súčasná kultúra.

Pozmeňovací návrh zákona o FPU ohrozuje aj nás. Nás, čo môžeme realizovať svoje podujatia vďaka nezávislému fondu a odbornému posudzovaniu projektov v podprogramoch programu Tradičná kultúra a kultúrno-osvetová činnosť.

Už teraz je jasné, že schválenie zákona spôsobí zastavenie prideľovania dotácií kvôli zásadným zmenám, ako aj v dôsledku odstúpenia dvoch tretín členstva odborných komisií, ktoré odmietajú pracovať za podmienok, že ich rozhodnutie môže Rada zmeniť bez jasných kritérií. Tieto zmeny prinesú veľkú neistotu všetkým subjektom, ktoré potrebujú dotácie na svoje fungovanie.

Folklórne skupiny a súbory, majstri tradičných remesiel, choreografi, dramaturgovia a ďalšie profesie tradičnej kultúry na Slovensku často pracujú vo voľnom čase a neraz bez nároku na honorár.

Odmietame, aby sa našou prácou zaštiťovali predkladatelia pozmeňovacieho návrhu zákona. Odmietame ideologické zneužívanie folklóru, ktoré si pamätáme z čias totality. Odmietame mýtus, že dotácie si medzi sebou rozdeľuje bratislavská kaviareň. Prišli sme sem z viacerých regiónov Slovenska vyjadriť podporu nezávislému Fondu na podporu umenia.

Vyzývame aj zástupcov a zástupkyne tradičnej kultúry v parlamente, aby podporili našu iniciatívu a nezneužívali folklór na politický prospech.

Stojíme za nezávislým Fondom, za členmi a členkami odborných komisií, za Otvorenou Kultúrou pre všetkých!

Vyhlásenie siete Anténa na proteste proti ovládnutiu Fondu na podporu umenia

Dobré ráno, milí poslanci a poslankyne,

ak dnes schválite poslanecký návrh pána Michelka, spôsobíte tým znefunkčnenie Fondu na podporu umenia už v tomto roku. Ohrozíte krehké fungovania stoviek kultúrnych organizácií po celom Slovensku, ako aj pracovné miesta tisícok ľudí pracujúcich v kultúre a kreatívnom priemysle. Dlhodobo oslabíte nezávislosť, transparentnosť a kredibilitu fondu. 

Fond na podporu umenia je odborná a verejnoprávna inštitúcia, ktorá má zásadný vplyv na fungovanie celého kultúrneho ekosystému na Slovensku. Je veľmi pozitívne vnímaný aj v zahraničí, kde je často považovaný za príklad dobrej praxe. Práve jeho zásluhou sa mohla kultúra v posledných rokoch na Slovensku slobodne rozvíjať a udržiavať. Zároveň pomohol vytvoriť nové kultúrne priestory aj v mestách a obciach, kde akákoľvek kultúrna ponuka dlhodobo absentovala. 

Fond na podporu umenia bol založený pred 10 rokmi presne preto, aby už o podpore umenia a kultúry nerozhodovali politici, ale odborníci. Politici majú nastavovať systémové rámce rezortu kultúry, obdobne ako je to v súdnictve, školstve, zdravotníctve či športe. Politici nemajú určovať, čo je to správne umenie. Umeniu a kultúre sa totiž darí najlepšie vtedy, keď sú slobodné. Navrhované zmeny nás vracajú 15 rokov dozadu, do časov, keď si žiadatelia chodili vybavovať podporu po známosti priamo za ministrom. 

Väčšina problémov, ktoré dnes FPU má, vyplýva najmä z jeho finančnej a kapacitnej poddimenzovanosti, čo je známe už niekoľko rokov. Namiesto riešenia skutočných problémov sa však v navrhovanej novele rieši najhlasnejšie to, aby sa kultúra opäť dostala pod väčší politický vplyv. Samotný fond aj kultúrna obec po zmenách dlhodobo volajú, nie ale po takých, ktoré navrhuje pán poslanec Michelko. Sme radi, že sa počas posledných týždňov dostal na stôl aspoň návrh na zvýšenie rozpočtu fondu. Sme i naďalej otvorení konštruktívnemu dialógu za účelom ďalších zmien prínosných pre všetky zainteresované strany.

Touto cestou na vás preto, milé poslankyňe a poslanci, apelujeme, aby ste hlasovali PROTI navrhovaným úpravám zákona, ktoré zvyšujú politický vplyv na FPU a ohrozujú fungovanie fondu aj stoviek kultúrnych organizácií už v tomto roku. Zároveň vyzývame na vecnú diskusiu o reforme založenej na faktoch a dátach, s dostatočným priestorom pre FPU aj širšiu kultúrnu obec, na ktorú budú mať zmeny dopad. 

Výzvu s týmto posolstvom podpísalo pred dvoma týždňami takmer 300 nezávislých aj zriaďovaných organizácii z celého Slovenska.

Držme si palce!

Protest Kedy, ak nie teraz?

Vyhlásenie platformy Otvorená Kultúra!

Platforma Otvorená Kultúra! vznikla ako zdola organizovaná sieť, ktorá prepája ľudí a organizácie v kultúre naprieč Slovenskom. Spojili sme sa, aby sme na báze odbornosti a solidarity riešili dlhodobé aj akútne problémy práce v kultúre. Napriek naším snahám o dialóg SNS neustúpila zo svojich snáh o mocenské ovládnutie rezortu a prostredníctvom poslaneckého návrhu Romana Michelka dnes usiluje o odobratie kompetencií odborným komisiám Fondu na podporu umenia.

Robí to napriek vecným výhradám a na faktoch postavených argumentoch zo strany žiadateľov, členstva odborných komisií, vedenia fondu, kultúrnej obce, odbornej verejnosti, dokonca aj vlastného koaličného partnera. A robí to preto, lebo jediný spôsob, ako obhájiť legitimitu moci tam, kde chýba na jej výkon kompetentnosť, je mocenské podrobenie.

Vládna koalícia ignoruje našu výzvu na odstúpenie ministerky kultúry pre jej deštrukčné zásahy do rezortu. Ignoruje naše pokusy o odborný dialóg pri násilne presadzovaných legislatívnych zmenách. Snaží sa názorovú opozíciu eliminovať personálnymi výmenami, zastrašovaním, dehumanizáciou, prekrúcaním faktov. Nerozumie totiž, že ministerstvo kultúry má kultúrnu obec zastupovať. Pretože kultúra je zdieľaná hodnota, nie politické léno. Namiesto toho chce, aby sa jej umelci a umelkyne zodpovedali za svoje slobodné umelecké prejavy.

Kde absentuje vôľa k dialógu, nezostáva nám nič iné, ako kričať z ulice. Kultúra má byť tvorená zdola nahor kultúrnymi pracovníkmi a pracovníčkami, nie politickými nominantami. Kultúra má byť otvorená a žiadna iná! Kultúra má byť slobodná a žiadna iná!

Protest pre NRSR – Kedy, ak nie teraz?

Statement za študentstvo umeleckých škôl

My, študentky a študenti, potrebujeme pre svoj rozvoj nezávislé inštitúcie. Patrí medzi ne aj Fond na podporu umenia, ktorý predstavuje dôležitý nástroj podpory tvorby absolventov a absolventiek umeleckých škôl a ich nástupu do profesijného života.

Stretli sme sa v toto ráno, aby sme ukázali poslancom a poslankyniam, že nám nie je ľahostajné, aké plány má s nezávislým Fondom SNS a Ministerstvo kultúry. Cítime veľké znepokojenie nad tým, že k diskusii nad plánovanými zmenami zákona neboli prizvaní odborníci a odborníčky, ani samotné vedenie Fondu na podporu umenia. Sme frustrované a naša vízia budúceho profesného uplatnenia v umení a kultúre je podlomená. Rozhorčuje nás malosť a chamtivosť, ktorá je citeľne prítomná v motiváciách predloženého poslaneckého návrhu.

Hneváme sa a sme unavené. Včera ráno bol v plameňoch Pink Whale, kde 7-krát ukradli dúhovú vlajku. Bojíme sa o každé ďalšie podujatie, každú prevádzku, komunitné centrum či projekt, ktorý funguje aj vďaka Fondu na podporu umenia a nezdieľa vaše kvázi národné hodnoty. Keďže práve my, študenti a študentky, často nachádzame prvé profesijné uplatnenie v projektoch nezávislej kultúry, bojíme sa, že zásahmi do fungovania FPU prídeme o zásadné príležitosti uplatnenia v kľúčových obdobiach našich začínajúcich kariér. Burcujete ľudí k nenávisti, rozdeľujete spoločnosť na malé uzavreté tábory, pokúšate sa o polarizáciu kultúrnej obce.

Nechajte nás, študentstvo, umelcov a umelkyne a kultúrnych pracovníkov a kultúrne pracovníčky, venovať sa tomu, čomu rozumieme a čomu sme zasvätili či postupne zaväcujeme celý život. Nevzdali sme sa a venujeme sa štúdiu umenia, aj napriek tomu, že podmienky v kultúre sú na Slovensku dlhodobo náročné, že veľakrát pracujeme takmer zadarmo a musíme mať niekoľko zamestnaní, len aby sme dokázali platiť nájom a výdavky na tvorbu umenia – aj počas štúdia.

Dnes tu stojíme za kultúrou, ktorá je slobodná, inkluzívna, láskavá a nediskriminujúca. Nestrácame nádej a žiadame verejnosť, aby pozorne sledovala kroky Ministerstva kultúry a snahy o devastačné zásahy do inštitúcií. Žiadame, aby Fond na podporu umenia ostal nezávislý – pre súčasné aj budúce generácie umelcov, umelkýň, aj celej spoločnosti.

Celestína Minichová

Vyjadrenie členov a členiek odborných komisií FPU

Členstvom odborných komisií FPU sme sa stali na základe nominácií z radov odbornej kultúrnej obce, voči ktorej cítime záväzok a zodpovednosť pri výkone tejto funkcie. Odborné komisie FPU ročne vyhodnotia cca 5.000 žiadostí o dotáciu, čo znamená 50.000 normostrán textu. Sú to hodiny a hodiny náročnej a finančne podhodnotenej práce, ktorú robíme, pretože nám záleží na tom, aby boli z obmedzených verejných zdrojov podporené tie najkvalitnejšie projekty. Nie vždy sa zhodneme a zasadnutia odborných komisií sprevádzajú dlhé a často konfrontačné diskusie. To je však podstatou demokratického a nezaujatého systému redistribúcie verejných zdrojov. 

Pozmeňujúci návrh poslanca Michelka má presadiť, aby odborné komisie získali status poradného orgánu Rady fondu. V nej, ako v hlavnom rozhodovacom orgáne Fondu, bude osem členov z trinástich menovaných ministrom alebo ministerkou kultúry bez návrhu. V praxi to znamená, že práca pri hodnotení projektov, ako i odborný kredit hodnotiteľov*iek, môžu nakoniec legitimizovať svojvoľné rozhodnutia Rady, s ktorými sa nemusia stotožňovať. Alebo že bude táto práca úplne zbytočná.

Rovnako ako ďalšie návrhy z rezortu SNS je pozmeňujúci návrh poslanca Michelka pokusom, ako limitovať, či v tomto prípade znefunkčniť možnosti občianskej a odbornej participácie na správe vecí verejných a nahradiť ich straníckymi mocenskými rozhodnutiami „zhora“.

Odmietame robiť odborné alibi rozhodnutiam Rady a akceptovať úlohu bezmocného komparzu.

Už 176 členiek a členov odborných komisií FPU, čo predstavuje 2/3 z celkového počtu, podpísalo vyhlásenie, podľa ktorého je pozmeňujúci návrh poslanca Michelka nezlučiteľný s naším ďalším pôsobením v odborných komisiách FPU. Preto v prípade, že bude schválený v podobe, ktorá odborným komisiám odoberá rozhodovacie právomoci, podáme spoločnú rezignáciu, a to k termínu, kedy novela zákona nadobudne účinnosť.

Foto: FB Nová Synagóga