Lorem ipsum dolor

MK SR sa namiesto vyvodenia zodpovednosti snaží o šikanu oponentstva

Na konci júla bola členka OK!, vizuálna umelkyňa a pedagogička Prof. Ilona Németh predvolaná políciou SR na výsluch v súvislosti s výzvou na odstúpenie ministerky Šimkovičovej, ktorú spoluiniciovala v januári.

Ministerstvo kultúry cez generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu podalo ešte v januári trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru pre podozrenie na „poškodzovanie cudzích práv, na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, neoprávnený prístup do počítačového systému, manipuláciu s hlasovaním, marenie alebo sťažovanie plnenia dôležitej úlohy štátneho orgánu“.

Polícia SR v apríli oznámila, že v súvislosti s trestným oznámením nezačne trestné stíhanie, nakoľko naň neexistuje dôvod.

Ministerstvo kultúry však podalo sťažnosť a vyšetrovateľ následne predvolal Ilonu Németh na výsluch, aby sa vyjadrila k výzve. Ilona Németh sa ho zúčastnila v sprievode právneho zástupcu.

Uvedomujeme si, že z hľadiska procesných úkonov išlo zo strany polície o krok, ktorý vyvolala sťažnosť zo strany MK SR. Prístup vedenia MK SR nemožno nazvať inak, ako opakovanou snahou o zastrašovanie svojich oponentiek a oponentov. Napokon, ani nepodložené tvrdenia ministerstva o “tisícoch falošných a duplicitných podpisov” na výzve sa nepotvrdili a kroky vedenia ministerstva tak vyznievajú ako hľadanie rôznych spôsobov pomsty, manipuláciu verejnej mienky a odvádzanie pozornosti od podstaty výzvy na odstúpenie a jej argumentácie.

Ministerstvo vyzývame, aby prestalo opakovane spochybňovať legitimitu výzvy so 188 494 podpismi a začalo sa zaoberať jej obsahom: Odstúpte! Od zverejnenia otvorenej výzvy ministerstvo naplnilo a prekonalo všetky podozrenia v nej obsiahnuté: Presadilo zánik Kunsthalle Bratislava ako samostatnej príspevkovej organizácie, dosiahlo politické ovládnutie FPU a verejnoprávnych médií, odvolalo riaditeľku BIBIANY, medzinárodného domu umenia pre deti, organizuje netransparentné neverejné výberové konania a do inštitúcií dosadzuje “svojich ľudí”, ministerka naďalej šíri rasistické a xenofóbne hoaxy.

Ministerka Šimkovičová, nemáte našu dôveru, nemáte rešpekt umeleckej a kultúrnej obce. Polarizácia spoločnosti, ktorú cielene šírite, sa obracia proti vám samotným.

Útoky na jednotlivcov a jednotlivkyne nás nezastrašia, naopak, stojíme pri sebe o to pevnejšie a budeme si poskytovať vzájomnú pomoc a podporu.

Otvorená Kultúra! | Je nestranícka občianska iniciatíva kultúrnej obce z celého Slovenska. Spája zástupkyne a zástupcov inštitúcií zriaďovaných mestami, samosprávami a štátnou správou, i nezriaďovaných organizácií, ako aj nezávisle pôsobiace kultúrne pracovníčky a pracovníkov.