Open Studios v Brně

TZ: BRNO OTEVÍRÁ DVEŘE UMĚLECKÝCH ATELIÉRŮ

Zpřístupnit současné výtvarné umění široké veřejnosti– to je heslem spolku OPEN STUDIOS ART HUB, organizátora již dvanáctého ročníku festivalu otevřených ateliérů Open Studios Brno 2024. Dveře se letos otevřou na dvaceti lokacích, a to ve dnech 30. 5.– 2. 6. 2024, v rámci kterých mohou návštěvníci nahlédnout do ateliérů malířů, sochařů a dalších výtvarníků, a zažít tak společně atmosféru současné brněnské výtvarné scény. V letošním roce festival spolupracuje kromě Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického i s Domem umění města Brna, kde také proběhne oficiální zahájení.

Ateliéry VUT Kraví hora, DI Industrial, Institut Institut, Distillery, Kounicova 3, Cejl 76, Rybářská, Káznice Studios, Modeta Art Studios, Francouzská, V divadle, Hybešova 71, LAE Factory, Cejla, Dukelská, Zetor, Svitava Transmedia Art Lab, Filipínského 55– to jsou umělecké klastry, komunity, které se v letošním roce znovu zapojují do programu festivalu.

„Umělecké klastry, ale i samostatné ateliéry jsou neodmyslitelnou součástí programu festivalů, které již dvanáctým rokem v Brně organizujeme,“ přibližuje za organizátory umělecký ředitel spolku a výtvarník Václav Kočí, který je již třetím rokem pořadatelem stejnojmenného festivalu v Ostravě. Kromě již zmíněných uměleckých komunit mohou návštěvníci v letošním roce nahlédnout také do ateliérů Judity Levitnerové a Terezy Havlíkové. Otevření individuálních uměleckých ateliérů je novinkou letošního ročníku.

„Ateliér je místem, kde může návštěvník zachytit atmosféru, která vzniká přirozeně při tvorbě díla. Je to místo, kde výtvarné dílo dostává fyzickou podobu a opouští pouhou představu umělce, který stojí za jeho vznikem. Každoročně sám navštěvuji desítky ateliérů svých kolegů ve snaze tuto atmosféru dostatečně načerpat a pochopit tak celkový kontext a záměr sdělení přeneseného do podoby obrazu, sochy či jiného výtvarného principu více než osmi desítek současných profesionálních výtvarníků působících v Brně. Pevně doufám, že s tímto zážitkem odcházejí také návštěvníci našeho festivalu,” dodává Václav Kočí.

„Brno je důležitým centrem současného výtvarného umění v Česku. Sídlí zde celá řada profesionálních výtvarných umělců. Je podstatné podporovat komunity umělců sídlící v těchto centrech a vytvářet program zdůrazňující jejich tvorbu,” doplňuje Vladimír Beskid, ředitel galerie Jána Koniarka v Trnavě a kurátor participující na novém formátu letošního festivalu– STUDIO TOUR.

Celý program začíná ve čtvrtek 30. května oficiálním zahájením festivalu v Domě umění města Brna, které úvodním slovem společně s Václavem Kočím otevře také ředitelka DUMB Terezie Petišková. O hudební část večera se postarají DJ’s Kosmonaut Náhradník a Pan Urb.

V pátek bude program festivalu pokračovat workshopem Měkký Makovský pořádaný v rámci festivalu FUK v prostorách KUMST Brno pod vedením Andrey Kaňkovské. Návštěvníci mohou následně zavítat do areálu VUT Kraví hora, kde proběhne Artist Talk rezidentů Inkubátoru Open Studios Nely Maruškevič a Jana Bražiny, nebo nový formát STUDIO TOUR Barrack 24 prováděné Vladimírem Beskidem. Páteční program uzavře afterparty ve spolupráci s Brno Živě:. Hudební vystoupení zajistí Mucha Duo a Tom Holič.

V sobotu se dění přesouvá na Cejl. Káznice Studios přivítá návštěvníky Workshopem a Artist Talkem společně s rezidenty Inkubátoru Open Studios, na který následně naváže STUDIO TOUR realizované ve spolupráci s Ghettofest. Následně se program přesune na již tradiční lokaci Rybářská, kdeproběhne výstava rezidentů a hostů RYBÁŘSKÁ SHOW, prezentující práci umělců Emmy Štěpánové, Ondřeje Homoly, Michaela Hona a Pavlíny Temcsákové.

Neděli zahájí STUDIO TOUR provázená Pavlou Nikitinou po uměleckém klastru Hybešova 71. Následně Šimon Kadlčák provede návštěvníky po off-space galerii Umakart, 45 000l, Postpost Gallery, Cejla a Zaazrak Dornych. S programem letošního ročníku se rozloučíme komentovanou prohlídkou po ateliérech v Husovicích prováděnou kurátorkou Silvií Šeborovou.

Návštěvníci si budou moci ateliéry prohlédnout samostatně v daných otevíracích hodinách nebo se mohou zúčastnit komentovaných prohlídek, které na sebe navzájem navazují, či Artist Talks, během nichž umělkyně a umělci představí svou tvorbu v podobě krátkých přednášek. Veškerý program je přístupný zdarma. Kompletní harmonogram festivalu najdete na webu https://www.openstudios.cz/