Lorem ipsum dolor

Pavol Lipa v Rozkvet Gallery

TS: In Conversation / autor Pavol Lipa / kurátorka Viktória Pardovičová / Rozkvet Gallery / Banská Bystrica / 14. 6. - 10. 9. 2024

Tkanivá, systémy a synapsie komunikujú v sieti interakcií zvukových a vizuálnych prvkov, podobne ako spoločenstvá organizmov obývajúcich prírodu, sociálny či virtuálny priestor. Perkusné (hudobné) objekty, obrazové a grafické diela Pavla Lipu otvárajú otázky spoločenských, ale aj technologických vzťahov a procesov, ktoré je možné transformovať na predstavu individuálneho mozgu alebo systému počítačovej algoritmizácie či prirovnať k sieťovaniu medzidruhových ekosystémov. Neuróny ako jednotky organických nervových štruktúr, rovnako ako prvky digitálnych sietí, predstavujú taktiež spolu aktérov autorovho sveta a tvorby, ktorou reflektuje odkazy k neurovede vo viacerých významových rovinách. Pre umelca sú neuróny samostatnými entitami, ktoré oživuje, vždy v závislosti na mieste ich vzájomnej koexistencie, kontinuálne prechádzajúcej do audiovizuálnych performance. Výstava tak konštruuje environment vzájomne konverzujúcich organizmov, buniek, myšlienok, ktoré oscilujú na hranici spirituálneho senzorického momentu, kontextualizovaného v rozhraní- tele galérie.

Sochársky prístup autora je badateľný v dôraze na materiály a taktiež hrou s médiom klasickej sochy, ktorej podstavec prenáša do priestoru a zbavuje pevného ukotvenia. Kovové časti, ako orgány neurónov, tu potom interakciou (dotykmi) vytvárajú vibrácie, ktoré po zosilnení akusticky napĺňajú priestor a konštruujú dialógy medzi sebou i okolím. Objekty narúšajú pevnú sochársku formu, čo potvrdzuje aj ich dočasnosť - pri každej inštalácii (znovu oživení) dochádza k novej podobe (telesnosti) sôch, ktoré autor modifikuje v závislosti na prostredí ich aktuálneho kontextu. Využitie dreva a kovu odkazuje k vlastnostiam prírodných materiálov, ktoré prispievajú k fyzickému charakteru neurónov a ich zvukovým možnostiam, ako aj k ich vizuálnej stránke. V iných prácach autora sú neuróny konštruované v diferentných materiáloch (bronz, sadra), ktorými Pavol skúma ich akustické ale aj haptické vlastnosti.

Výstava môže predstavovať multisenzorickú situáciu, testujúcou individuálnu imagináciu a zmysly diváctva, ako aj rozvedenie neurálnej siete vzťahov a citlivosti. Neuróny, ktorých podoba sa naprieč vývojom neurovedy a zdokonaľovaním zobrazovacích technológií kontinuálne prepisovala do umeleckého jazyka prevažne obrazového či digitálneho charakteru, vstupujú do priestoru a stávajú sa aktívnym aktérstvom inštalácie. Vo vrstvách akusticko-vizuálneho prostredia tak proklamujú často neviditeľnú, no prirodzenú potrebu rezistencie a schopnosti medzidruhovej koexistencie v rhyzomatických štruktúrach súčasnosti.

Pavol Lipa

Pavol Lipa študoval na bratislavskej Škole umeleckého priemyslu Jozefa Vydru v odbore Dizajn a tvarovanie dreva a ďalej sa médiu sochy venoval na Fakulte designu a umění Ladislava Sutnara Západočeskej univerzity v Plzni, kde absolvoval ateliér Socha a prostor. V svojej tvorbe skúma hranice viacerých médií v prepojení na možnosti materiálov s performatívnymi presahmi. Jeho objektové diela, ale aj maľby, kresby či grafiky kooperujú so záujmom o zvukové vlastnosti látok, ktoré kontinuálne rozvíja počas performance a zvukových vystúpení. Rôzne materiály (kov, drevo, bronz) taktiež používa v site-specific inštaláciách a asamblážach, v ktorých je signifikantným

prvkom dôraz na zmyslové vlastnosti prostredia a priestoru, ako aj možnosti interakcie s okolím a diváctvom, ktoré rád vyzýva k aktivite. Obsahom Pavlovej tvorby sú často abstrahované roviny osobných, ale aj širšie spoločensky či politicky zameraných tém. V posledných rokoch sa stali svojbytným aspektom jeho umeleckého jazyka neuróny, ktoré sa otláčajú do všetkých médií a myšlienok pôvodom bratislavského výtvarníka. Jeho site-specific interaktívne inštalácie a perkusné sochy boli súčasťou festivalu Depo, boli prezentované v Kultúrnom prostriedku T3 alebo na festivale Biela noc (2023), na skupinovej výstave Rozptyl (2023) či v A4- priestore súčasnej kultúry v Bratislave (2024).

Viktória Pardovičová

 

Výstavný program galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Ďakujeme.