Lorem ipsum dolor

Slovenské kultúrne povstanie

Platforma Otvorená Kultúra! dnes zahajuje štafetový protest Slovenské kultúrne povstanie na vyjadrenie vytrvalého nesúhlasu s ničivými praktikami a ideologickými čistkami ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. 

Pred 80 rokmi slovenské obyvateľstvo so zbraňou v ruke povstalo proti vláde fašistického Slovenského štátu, ktorý nechával deportovať a zabíjať vlastných občanov a občianky. Dnes sa slovenská kultúrna obec stavia na nenásilný občiansky odpor proti ministerstvu kultúry, ktoré ničí kultúru na Slovensku. Zastavme túto deštrukciu!

Od 15:00 sa pred Ministerstvo kultúry SR na námestí SNP postavia prví zástupcovia a zástupkyne umeleckej a kultúrnej obce na Slovensku proti praktikám súčasného vedenia Ministerstva kultúry. Po hodine túto protestnú štafetu prevezmú ďalší a ďalšie. V nasledujúcich dňoch bude protest bežať naďalej od 8. hodiny ráno do 20. hodiny večer. Slovenského kultúrneho povstania sa zúčastnia aj známe osobnosti kultúry ako Mirka Ábelová, András Cséfalvay, Ján Gordulič, Ondrej Kovaľ, Rebeka Poláková, Richard Stanke, Ivana Šáteková a ďalší. V utorok 20.8. pred 10 sa k protestu na symbolických 10 minút pripojí aj 94-ročná Eva Mosnáková, ktorej život SNP výrazne ovplyvnilo. Už v tejto chvíli je do štafetového protestu zapojených cez 50 osobností kultúry. Ďalší jednotlivci a jednotlivkyne profesne pôsobiaci v kultúre sa do štafety môžu zapojiť po kontaktovaní platformy Otvorená Kultúra!. Štafetový protest Slovenské kultúrne povstanie sa končí 29. 8., symbolicky vo výročie Slovenského národného povstania.

Protest bude nenásilný, pokojný a kultivovaný, ale zároveň odhodlaný a vytrvalý. Prosíme verejnosť, aby sa nezhromažďovala pri protestujúcich osobnostiach. Štafetový protest je niekoľkodňová protestná akcia, ktorá nie je verejným zhromaždením.

Protest má dve hlavné požiadavky:

  • okamžité odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej
  • okamžité odvolanie generálneho tajomníka služobného úradu MK SR Lukáša Machalu

Protestujúci zároveň poukazujú na skutočné problémy kultúrneho sektora na Slovensku, ktorými sú najmä prekérne pracovné podmienky kultúrnych pracovníkov a pracovníčok, chronická finančná poddimenzovanosť sektora a nahromadený investičný dlh. Súčasné vedenie tieto dlhodobé problémy nerieši.

Kultúra je zdieľaná hodnota, ktorú tvoríme všetci a patrí nám všetkým.

Za kultúrnu obec organizátor štafetového protestu

Platforma Otvorená Kultúra!

Otvorená Kultúra! | Je nestranícka občianska iniciatíva kultúrnej obce z celého Slovenska. Spája zástupkyne a zástupcov inštitúcií zriaďovaných mestami, samosprávami a štátnou správou, i nezriaďovaných organizácií, ako aj nezávisle pôsobiace kultúrne pracovníčky a pracovníkov.