Společnost Jindřicha Chalupeckého vydává dvě publikace

TZ: Společnost Jindřicha Chalupeckého přivítala léto dvěma knihami. Manuál pro inkluzi a udržitelnost pomůže kulturním institucím, druhá publikace objevuje různé podoby rodiny.

Společnost Jindřicha Chalupeckého (SJCH) letos vydala již dvě publikace. První z nich, Nejen nukleární rodina, mapuje prostřednictvím dvanácti kapitol různé podoby současné rodiny a textům dodává kontext v podobě uměleckých instalací a výstav, které v rámci stejnojmenného projektu probíhaly v období let 2020-2023. Ve spolupráci s Mousse Publishing vyšla druhá kniha, Islands of Kinship: A Collective Manual for Sustainable and Inclusive Art Institutions, která završila mezinárodní projekt Islands of Kinship. Manuál funguje jako inspirativní příručka pro současné umělecké a kulturní instituce, které chtějí být více udržitelné a inkluzivní. Obě knihy je možné zakoupit na e-shopu knihkupectví ArtMap.

„Obě publikace jsou výsledkem našich dlouhodobých projektů, které dané téma zkoumají z mnoha stran – uměleckých i teoretických přístupů, praktických „návodů a doporučení“, i vizí, jak by mohla vypadat budoucnost – rodiny i uměleckých institucí. Kniha Nejen nukleární rodina je určena všem, kteří přemýšlejí o tom, v jakých typech soužití fungují nebo by chtěli fungovat. Kolektivní manuál je úzce zaměřená publikace věnovaná přístupům uměleckých institucí k rozmanitým vrstvám diváctva, spolupracovnic a spolupracovníků, k tématům jako je férovost, etika a udržitelnost. Přestože je primárně zaměřena na pracovnice a pracovníky v kultuře, může být zajímavá také pro studentstvo, neziskové organizace v jiných oborech a další skupiny,“ uvedla ředitelka a kurátorka SJCH Karina Kottová, která je současně spoluautorkou obou publikací.

Projekt Nejen nukleární rodina z let 2020–2023 zahrnoval několik rozsáhlých uměleckých projektů a čtyři mezinárodní výstavy, z nichž proběhly dvě v Praze, jedna v Berlíně a poslední v New Yorku. Prezentovaná umělecká díla spojovalo zastřešující téma, tedy pohled na rodinu a její podoby i alternativy v měnícím se světě. Publikace je složena nejen z obrazové dokumentace těchto událostí, ale především z řady autorských esejí, úvah a reportáží, a to od kolektivu SJCH a pětice přizvaných zahraničních autorek a autorů.

Nechybí mezi nimi ani britská autorka Sophie Lewis s úryvkem z knihy Zrušte rodinu! (česky vydalo nakladatelství Tranzit.cz, 2023), americká právnička Diana Adams s novým textem o původu nukleární rodiny a jejích legislativních úskalích pro LGBTQ+ komunity, kurátorky berlínské alpha nova & galerie futura Katharina Koch a Sylvia Sadzinski, které reportují o workshopu v galerii Display, a český psychoterapeut Jan Kulhánek, jenž ve své eseji zpracovává téma absence v rodině. Publikace Nejen nukleární rodina je na poli české psané tvorby jedinečným zdrojem pro všechny, kteří se zajímají o současné umění, rodinné struktury a jejich sociální a kulturní rozdíly i možnosti.

Inspirativní příručka pro kulturní instituce

Ve spolupráci s Mousse Publishing a dalšími partnerskými organizacemi vyšla anglicky psaná publikace A Collective Manual for Sustainable and Inclusive Art Institutions (Kolektivní manuál pro udržitelné a inkluzivní umělecké instituce), která uzavírá dvouletou mezinárodní spolupráci v rámci platformy Islands of Kinship (Ostrovy soužití). Manuál obsahuje příspěvky od významných kurátorek*ů, umělkyň*ců a odbornic*íků. Na více než 360 stranách se v rámci čtyř programových oblastí – New Agora (Nová Agora), Kinship and Family in the 21st Century (Soužití a rodina ve 21. století), Beyond Ecology (Za hranice ekologie) a Inclusive Curatorial Strategies (Inkluzivní kurátorské strategie) – mohou zástupkyně*ci kulturních institucí seznámit s různými přístupy k inkluzi a udržitelnosti.

Kolektivní manuál je zásadním výstupem činnosti platformy Islands of Kinship. Přináší shrnutí našich snah o přehodnocení přístupů k internímu provozu institucí, kurátorské praxi a veřejným programům, reprezentaci různorodých těl a hlasů. Během dvouletého trvání projektu jsme ve všech zúčastněných institucích zřídili nové pozice koordinátorek a koordinátorů pro inkluzi a udržitelnost. Společně jsme podpořili vznik osmi nových uměleckých projektů, které reagují na naléhavé problémy dneška, jako jsou nenormativní modely rodiny a příbuzenství, současné formy propagandy, nebo přehodnocování habitatů lidských a nelidských bytostí. Představili jsme více než padesát výstav a veřejných programů, ale především jsme experimentovali s transformací našich postupů zevnitř, prostřednictvím různých forem vzájemného učení a odnaučování,“ doplnila Karina Kottová.

Ve čtyřech podkapitolách nabízí publikace podrobný manuál pro všechny umělecké a kulturní instituce, které se zajímají o budoucnost uměleckého světa a jeho dostupnost. Publikace vyzývá čtenáře ke zkoumání našich společných snah a inovativních přístupů, které se zrodily z této významné spolupráce a je také pozvánkou k další diskuzi, navázání na dosavadní pokusy, úspěchy i omyly a kolaborativním akcím směrem k dalším změnám a postupům.



SJCH během projektu Islands of Kinship a tvorby publikace navázala spolupráci i s Kulturně komunitním centrem ART (KKC ART) na Praze 7. „Od roku 2023 spolupracujeme se ženami z KKC ART, které poskytuje starším věkovým skupinám a neurodivergentním neprofesionálním umělkyním a umělcům prostor pro uměleckou praxi, vzdělávání a setkávání. V rámci projektu nám poskytovaly zpětnou vazbu k našim výstavám a umělecky zpracovaly také záložky, které jsou součástí Manuálu. Osobně KKC ART vnímám jako prostor vítající a rozvíjející svébytnost a jakoukoliv formu jedinečnosti, kde spolu interagují lidé různého věku, s rozmanitým kulturním a etnickým zázemím, lidé s různými schopnostmi a zkušenostmi,“ říká Nikola Ludlová, spoluautorka publikace a Koordinátorka pro inkluzi a udržitelnost SJCH.