Lorem ipsum dolor

Stanovisko štiavnickej kultúrnej komunity k dianiu v SBM

Stanovisko štiavnickej kultúrnej komunity k dianiu v Slovenskom banskom múzeu

15. februára 2024

My, nižšie podpísané organizácie a aktéri/ky kultúrneho diania v Banskej Štiavnici týmto vyjadrujeme svoju podporu Galerijnej rade Galérie Jozefa Kollára, ktorá 9. februára 2024 doručila vedeniu Slovenského banského múzea svoj rezignačný list. Sme znepokojené a znepokojení dianím v Slovenskom banskom múzeu, pod ktoré spadá GaJK. Odvolanie Zuzany Denkovej z funkcie riaditeľky múzea sa udialo bez udania dôvodu a bez nároku na odstupné po tom, ako neprijala jednu z ponúkaných pozícií v rámci inštitúcie, keďže žiadna z nich nereflektovala jej expertízu. V súlade s Galerijnou radou to považujeme za neakceptovateľné a destabilizujúce.

Vzhľadom na tento vývoj pozíciu v GaJK opúšťa aj kurátorka Mária Janušová. Protestným gestom zrušenia plánovaných výstav sa pridáva aj skupina umelcov a umelkýň, ktorých výstavy boli súčasťou výstavného plánu na rok 2024. Dramaturgia, ktorú so schválením Galerijnej rady zostavila Mária Janušová s dôrazom na environmentálnu a lokálnu líniu, sa tak nebude realizovať. Taktiež sa budú v GaJK predčasne rušiť aktuálne prebiehajúce výstavy.

Súhlasíme s dôvodmi rezignácie Galerijnej rady, kurátorky Márie Janušovej a s protestnými gestami umelectva zastúpeného vo výstavnom pláne na rok 2024. 

Vzhľadom na závažné zmeny v riadení inštitúcie a neakceptovateľné okolnosti profesijnej obmeny sme sa rozhodli v roku 2024 nespolupracovať so súčasným vedením Slovenského banského múzea. Naše festivaly, projekty, výstavné, literárne či hudobné programy budeme zo solidarity s tými, ktorých a ktoré zasiahli zmeny v SBM, v tomto roku organizovať len na miestach v Banskej Štiavnici, ktoré nespadajú pod túto inštitúciu.

Súčasne je naším cieľom posilňovať osobitý a rozmanitý kultúrny život v Banskej Štiavnici, ktorý chceme naďalej spoluvytvárať pre Štiavničanov, Štiavničanky, a návštevníkov a návštevníčky mesta.

Pod toto stanovisko sa podpisujú (festivaly, organizácie, galérie, kultúrne centrá)

4 živly

antikvariatik.sk

Art Café Banská Štiavnica

Banská St a nica Contemporary

Festival AMPLIÓN

Galéria Jula Bindera

Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta

JAMA / združenie.ooo

Literárna Bašta

mappa, vydavateľstvo experimentálnej hudby

n:ear - festival experimenálnej a improvizovanej hudby

Schemnitz Gallery

realshit

(Jednotlivci/kyne)

Mila Dromovich, divadelná režisérka a scenáristka

Matej Lukáč a Michaela Lukáčová z tímu Hájovňa KTC