TZ: Celodenní veřejné setkání v PLATO Ostrava

20. 11. 2023Artalk Infoservis

PLATO zve na celodenní veřejné setkání. Aktuální výstava ožije workshopy, přednáškou a holubím kadeřnictvím.

Před měsícem a půl zahájená výstava v ostravské galerii PLATO s názvem Uprchlá, našel skrýš, stále uniká se věnuje představě soužití zvířat a lidí beze strachu a s respektem. Největší prostor nového sídla městské galerie současného umění je věnován nejdynamičtější části výstavy: redakční místnosti. V pátek 24. listopadu se nejen v ní uskuteční první z trojice celodenních otevřených redakčních setkání, na jejíž odpolední část je veřejnost srdečně zvána. Pro návštěvníky je připraveno holubí kadeřnictví, smyslový workshop a přednáška o právech zvířat v komiksu. V dopoledním programu se budou umělci a umělkyně věnovat školám. Po celou dobu konání akce i samotné výstavy může návštěvnictvo vytvářet a vystavovat vlastní reportáže.

Program mezi 9. a 16. hodinou je zaměřen na děti od mateřských škol po střední školy. Ty nejmladší čeká například kurz mňoukání, mazlení a škrábání, starší budou vytvářet například zvířecí masky nebo se vydají na vlčí hlídku. Podstatné přitom je, že se dětem budou věnovat také přímo umělci a umělkyně účastnící se aktuální výstavy – Eva Koťátková, Ruta Putramentaite, Hana Puchová, Denisa Langrová nebo Alex Sihelsk*.

V 16 hodin začne program pro veřejnost smyslovým workshopem určený dospělým i dětem od umělkyně a bylinkářky Anto_nie nazvaný Čtení pohádek a příprava hojivých mastí. Workshop je přístupný v rámci vstupného na výstavu, ale zájemcům doporučujeme rezervovat si místo na info@plato-ostrava.cz.

Další veřejnou částí programu je přednáška Martina Tománka Práva zvířat v komiksu, která začne v 18.30 hodin. Nabídne humorný i vážný pohled na téma osvobození zvířat a environmentální radikalismus v komiksovém žánru. Autor se věnuje kritické pedagogice, analýze ideologií v popkultuře a coby komiksový publicista přispívá do časopisů Lógr, Glosolália a Kapitál. Pro aktuální výstavu v PLATO vytvořil s bratrem Adamem komiks, který žánrově vymezili jako folkový horor. Přednáška není zvlášť zpoplatněna, je v ceně vstupného na výstavu.

Od 9 do 18 hodin bude také v PLATO fungovat úspěšné holubí kadeřnictví profesionálního kadeřníka a aktivisty za holubí práva Fukiho. Ten se inspiruje vzhledem holubů a přenáší barvy, chocholky a střihy na účesy pro lidi. V tento den bude ostříhání bezplatné a rezervace jsou už naplněny. Mimo tuto akci je kadeřnictví v galerii otevřeno dvakrát do měsíce a je možno si domluvit i individuální termín na info@plato-ostrava.cz. Cena za stříhání je 350 korun a za barvení 700 korun.

Program prvního redakčního setkání performativně propojí umělkyně Kateřina Konvalinová. Jakožto „reportérka v šupinách“ bude přinášet zprávy o redakčním setkání na Instagram PLATO.

 „Společná setkání umělců, umělkyň s návštěvnictvem považujeme za velmi důležitá. Jakkoli se snažíme, aby výstava Uprchlá, naše skrýš, stále uniká byla interaktivní a iniciující, lidé jsou v ní přece jen tak trochu sami. Fyzické setkání, setkání těl, nečekané prožitky a různorodé pohledy poskytují jiný druh společného poznávání a zážitku,“ uvádí k redakčním setkáním Edith Jeřábková, jedna z dvojice autorek výstavy a celého projektu. Další celodenní veřejná redakční setkání se uskuteční v sobotu 27. ledna a v pátek 1. března 2024.

Krom těchto tří setkání vybízí výstava, která motivuje návštěvníky vyzkoušet si i jinou než lidskou optiku a vnímat svět perspektivou zvířete, své návštěvníky k samostatné aktivitě po celou dobu jejího trvání. Je jim k dispozici redakční místnost v prostorách bývalé vepřové porážky, v níž může každý – dítě i dospělý – připravit a například na obří nástěnce zveřejnit svou vlastní reportáž. Zde si také kdokoli může zapůjčit zvířecí kostým vytvořený autorkou výstavy Evou Koťátkovou ve spolupráci s Janou Adamec Tkáčovou a projít si v něm výstavu. Připraveno jich je celkem 14, nejmenší pro dvouleté dítě, největší pro dospěláka. Ve skrýších a doupatech v jednotlivých sálech jsou také poschovávané úkoly, které mohou návštěvníci plnit. Výstava má i dětskou zónu a pracovnu. Vstup na výstavu je (na vodítku) umožněn i psům, kočkám nebo fretkám. Umělecká díla pětadvaceti umělců a umělkyň jsou nainstalována tak, aby si je mohli prohlédnout i oni.

Pedagogům i dalším organizátorům dětských skupin je na webu PLATO k dispozici edukační samoobsluha, v níž najdou návod pro tři aktivity připravené tak, aby se obešly bez lektorů galerie. Je k dispozici na https://plato-ostrava.cz/cs/Prostor/Pro-Skoly/Zakladni/Edukacni-Samoobsluha.

Výstava:
Uprchlá, našel skrýš, stále uniká

(Zvířecí zpravodajství)

PLATO, Porážková 26, Ostrava

12/10/2023–10/3/2024

Veřejné setkání I 24/11/2023:

9 h Blok pro školy a družiny
Kurz mazlení, mňoukání a škrabání. Nebo stopování šelem. S Evou Koťátkovou, Rutou Putramentaite, Hanou Puchovou, Denisou Langrovou, Alex Sihelsk*, Michalem Fellerem a Alicí Sovadinovou.

9–18 h Holubí kadeřnictví
https://plato-ostrava.cz/cs/Program/2023/10/Holubi-Kadernictvi

16 h Workshop pro děti, rodiny a dospělé:
Anto_nie: Čtení pohádek a příprava hojivých mastí

18.30 h Přednáška:
Martin Tománek: Práva zvířat v komiksu

Podrobně:
https://plato-ostrava.cz/cs/Program/2023/11/Verejne-Redakcni-Setkani-I

Finanční podpora: Ministerstvo kultury ČR, Národní plán obnovy, Státní fond kultury České republiky, Moravskoslezský kraj
Zvláštní poděkování: IASPIS – Konstnärsnämnden – The Swedish Arts Grants Committee, Ferona, a.s., JAF HOLZ spol. s r.o., M.K.R. PLUS, spol. s r.o., OPTOMA Europe Ltd., Weppler Czech

Otevírací doba: denně od 10 do 18, ve středu do 20 hodin, v pondělí zavřeno
Vstupné (3 typy podle sympatií návštěvníka k instituci):
Fandíš – 1 Kč; Podporuješ – 30 Kč; ♥ – 100 Kč
www.plato-ostrava.cz

PLATO je dynamická a otevřená instituce založená městem Ostrava. Aktuální podoby současného (vizuálního) umění zprostředkovává od roku 2016, aniž by budovala vlastní sbírku. Od září 2022 sídlí v budově bývalých jatek a souběžně provozuje PLATO Bauhaus.