TZ: Divadlo X10 uvádí další multižánrovou událost Y Events

Umělecká událost Y: Survive! se ptá: Nemáme chtít víc než přežít?

Divadlo X10 uvádí další z řady multižánrových událostí Y Events, ve kterých rozšiřuje svoji dramaturgii o mezní formáty divadla jako je umění performance, instalace či videa. X10 se 27. listopadu opět promění v živou galerii, ve které se může publikum setkat s osobními příběhy umělkyň a umělců o tom, jakou roli má umění v jejich životě, i o tom, jak se vyrovnávají s každodenními starostmi.

Po událostech Y: Protest, Y: Aftercare a Y: Creatures uzavírá divadlo rok 2023 s událostí nazvanou Y: Survive!.

Letos jsme se zabývali různými závažnými tématy, jako je umělecká práce a její hodnota, osobní zodpovědnost či otázkou kolektivní odolnosti. S Y: Survive! se vracíme tak trochu zpět na zem. Událostí se chceme ptát, co stojí přežití v tomto světě, v této zemi, na konci roku 2023. Komu se přežívá (a žije) lépe a pro koho je přežití zásadní (a někdy i jedinou) hybnou silou existence. V rámci Y: Survive! chceme ale zdůraznit i radost, kterou nám žití a přežívání poskytuje,“ říkají kurátoři akce Anna Chrtková a Petr Dlouhý.

Umělecké duo Bernardety Babákové a Moniky Rygálové pro událost připravují video společně se seniorkami, které poznaly během svých toulek za otužováním v přírodě. Společně řeší stárnutí a to, jak se s ním vyrovnat. Režisér a kameraman Vladimír Turner a filosofka Alice Koubová představí krátký film Propojme se včera, natočený ve spolupráci s taneční skupinou Tantehorse. Celý večer pak ukončí umělec a hudebník Peter Kolárčik s živou koncertní show. Mimo ně pak bude program formován dalšími vstupy: umělkyně Lenka Kubelová vytvoří v prostoru fermentovaný bar, Anna Datisahvili nabídne možnost zahrát si její autorskou společenskou hru o zkušenosti migrace, a Jane Scalabroni představí svůj biologicko-umělecký projekt o obnově lesa po požáru v Českém Švýcarsku.

Y: SURVIVE

Strategie přežití. Propojující.

27. 11. 2023

Divadlo X10, Charvátova 39/10, Praha 1, 110 00

https://www.divadlox10.cz/cs/y-events/y-survive

www.instagram.com/y_event_series/

Kontakt pro média   Barbora Koláčková [barbora@divadlox10.cz]

Umění (a umělci*kyně) je unavené, prekarizované, politicky neviditelné, ekonomicky neaktivní a nedostatečně výdělečné – i tak ale disponuje jedinečnou schopností přežití. Pro závěrečnou událost roku 2023 volíme slovo přežít, které odkazuje k nutnosti fungovat často i navzdory systémům, ve kterých žijeme. Událost Y: Survive! zve do svého prostoru specialistky a specialisty na přežití v umění, divadle, kultuře; životě v Česku, životě v Evropě, životě na planetě Zemi.

My se ale ještě k tomu ptáme: Nemáme chtít víc než jenom přežít?

Nechceme vnímat přežívání jen jako oběť, boj, osamocení a vysílení jako základní stav. Chceme přežívat společně, v symbióze a s emancipující a překvapující silou a chutí k životu. Y: Survive! chce být oslavou žití a přežívání, protože podaří-li se nám přežívat dost dlouho, vybudujeme překvapivá spojení, které se jen tak vlastní vahou nezhroutí.

KURÁTOŘI Anna Chrtková st. & Petr Dlouhý

UMĚLKYNĚ*UMĚLCI Anna Datiashivili ▪ Barbora Žentelová ▪ Cassie Thornton [Berlin] ▪ G. Yann [Zürich] ▪ Jane Scalabroni ▪ Jatun Risba [Ljubljana] ▪ Lenka Kubelová ▪ Ĺuboš Kotlár [Bratislava] ▪ Monika Rygálová & Bernardeta Babáková ▪ Peter Kolárčik ▪ Vladimír Turner Hana Chmelíková & Seiko Hihara & Kateřina Kuchtová & Martina Malinová & Jitka Ribárová & Barbora Trnková

GRAFIKA Anna Chrtková ml.

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Artalk, ArtMap, Artyčok.tv, Taneční zóna

O Y EVENTS

Divadlo X10 rozšířilo v roce 2019 svou dramaturgii o sérii kurátorovaných večerů Y zaměřujících se na současné performativní umění, na propojení lokální a mezinárodní scény, prolínání žánrů a hledání nových narativů, organizačních struktur a tematických rámců. Y vytváří sdílený časoprostor, který hledá styčné body mezi teorií, současnou performancí a imerzivní instalací, jehož rovnoprávnými členy jsou umělci, teoretici stejně tak jako každý (ne)přítomný návštěvník.

Program cyklu Y zajišťuje kurátorský tandem Anna Chrtková – Petr Dlouhý. Kurátorský přístup v rámci série Y je kombinací cíleného výběru výrazných zahraničních a lokálních umělců pohybujících se na poli současného performativního a výtvarného umění a open callů směřovaných k širší umělecko-teoretické sféře.

Reportáže z proběhlých akcí (ve spolupráci s Artyčok TV):

https://artycok.tv/cs/post/y-normal-bodies

https://artycok.tv/cs/post/y-protesty