TZ: Libuše Jarcovjáková v Galerii Díra

Libuše Jarcovjáková / Vietnamská komunita v Československu v 80. letech / Galerie Díra / Moravská Ostrava a Přívoz / 3. 11. – 31. 12. 2022

Fotografická galerie Díra zahajuje ve čtvrtek 3. listopadu od 18 hodin výstavu významné představitelky české dokumentární fotografie Libuše Jarcovjákové. Výstavu zahájí kurátorka projektu Petra Damašková. Součástí vernisáže bude křest katalogu.

Libuše Jarcovjáková vystaví v Galerii Díra své fotografie ze života vietnamské komunity, jež byla v 80. letech pozvána do Československa jako tzv. „bratrská pomoc“. Autorce se během studií na FAMU naskytla příležitost stát se lektorkou českého jazyka, ocitla se tak ve třídě plné mladých Vietnamců, většinou demobilizovaných vojáků z válek v Jihovýchodní Asii, které bylo potřeba naučit základním komunikačním dovednostem za účelem práce v československém průmyslu. V průběhu tří let vzniklo velké množství negativů, které po dlouhou dobu čekaly na své zpracování. Část tohoto rozsáhlého projektu byla veřejnosti poprvé představena víc jak dvě dekády po jeho vzniku v Galerii Langhans. Po letech se autorka k projektu opět vrací, tentokrát ve spolupráci s Galerií Díra a pod kurátorskou záštitou Petry Damaškové. Výstava potrvá do konce roku a v jejím závěru proběhne rovněž dernisáž včetně komentované prohlídky s autorkou.

Od září tohoto roku sídlí Galerie Díra v budově bývalého tanečního klubu Ta Magika, kam se přestěhovala po dvou letech působení v Domě kultury města Ostravy. Otevírací doba galerie je každé pondělí od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 18.00 hodin, ostatní dny dle domluvy. Aktuální informace k programu galerie jsou k dispozici na webu: www.fotogo.info, FB a instagramu Galerie Díra.