TZ: ProTKÁNÍ – Lucie Rosická a Věra Boudníková Špánová v Galerii Tiskárny Karmášek

11. 10. 2023Artalk Infoservis

TZ: ProTKÁNÍ – Lucie Rosická a Věra Boudníková Špánová v Galerii Tiskárny Karmášek v Českých Budějovicích

Výstava představuje dvě autorky rozdílných generací, které spojuje tkáň vláken i citlivost k pozorování svého bezprostředního okolí. Krumlovská rodačka Věra Boudníková Špánová (1946–2012) a umělkyně Lucie Rosická (1998) volbou měkkých materiálů odkazují k tělesnosti, měkkosti i vstřebávání vzpomínek a každodenních rituálů.

Ačkoliv dílo obou autorek reagovalo na rozdílné socio-kulturní podmínky, můžeme v něm spatřit společné hledání vztahu sebe samé k prostředí, které nás obklopuje a tlakům, kterým naše tělo podléhá. Zatímco jihočeská autorka v osmdesátých letech nacházela východisko ve vztahu k zemi a její dílo Příroda (1983) nabývalo až meditativní charakteru. Rozměrné práce Lucie Rosické vyšité na látce jsou odpovědí na těžko uchopitelný nepřehledný svět, v němž se vztahy a interakce odehrávají často v nemateriální formě internetových spojení.

Výstava vznikla v rámci Dnů otevřených ateliérů v jižních Čechách.  Zároveň otevírá sérii výtvarných dialogů/výstav žen-umělkyň rozdílných generací, tvořících v regionu i mimo něj. Jejich příběhy i rozdílné přístupy k tvorbě na pozadí stejného média sledujeme v projektu Womanpedia–Crossroads vzniklého v rámci kandidatury Budějovic na Evropské hlavní město kultury.

 

 

  • října – 26. listopadu 2023

 

 

zahájení v pátek 13. října od 18. hod.

Kurátorka: Petra Lexová

Výstavní síň tiskárny Karmášek

(Karla Weise 2619, České Budějovice)