Lorem ipsum dolor

Uvedenie knihy: Mestský rozvoj pre koho?

MESTSKÝ ROZVOJ PRE KOHO? BRATISLAVSKÉ LIDO MEDZI VÁGNYM TERÉNOM A EXPANZIOU CENTRA

Uvedenie knihy

4. 6. 2024
Začiatok 18.00 pri Mýtnom domčeku na petržalskej strane Starého mosta.

Súčasťou uvedenia bude komentovaná prechádzka územím Lida vedená niektorými autormi a autorkami knihy.

Na podujatí bude možné zakúpiť knihu so zvýhodnenou cenou.
Knihu si potom môžete kúpiť v tranzite alebo objednať mailom na adrese ivana.tranzit@gmail.com.

Dokážeme si vôbec predstaviť mestský rozvoj, ktorý by neodrážal len záujmy ekonomicky najsilnejších? Je možné pri plánovaní mesta reflektovať aj záujmy širokej verejnosti a právo na mesto rôznych sociálnych skupín či iných ako ľudských aktérov?

Medzi Starým a Prístavným mostom v Bratislavskej Petržalke sa nachádza vzácne, temer nezastavané, územie pre ktoré sa ujal názov Lido. Hustý ostrov zelene a chladu na nábreží Dunaja by mal v nasledujúcich rokoch ustúpiť modernému „downtownu“, ktorý zdanlivo nevyhnutne musí expandovať z protiľahlého brehu Dunaja, aby neostali ležať finančne cenné pozemky ladom.

Kniha Mestský rozvoj pre koho? Bratislavské Lido medzi vágnym terénom a expanziou centra, sa usiluje spochybňovať túto „železnú logiku“ a o meste a jeho rozvoji uvažovať inak. Publikácia je výsledkom výskumov a znalostí sedemnástich odborníkov a odborníčok z oblasti prírodných i humanitných vied, ktorí sa venovali podrobným vedeckým výskumom miesta, ale aj analýzam širších bratislavských a globálnych kontextov. Zároveň je aj súborom vizuálnych materiálov, ukazujúcich súčasné i minulé podoby Lida a jeho slobodné umelecké interpretácie.

Niekomu sa môže zdať takýto pohľad radikálny – alebo utopický. No čoraz viac začína byť evidentné, že ak chceme mať aspoň akú-takú nádej klimatickú krízu zvládnuť, prípadne ak si len nechceme nechať vziať aj tie zvyšky kolektívneho vlastníctva či kompetencií, ktoré nám ešte zostali, musíme rozvíjať takýto typ imaginácie, takéto radikálne myslenie. A tvrdohlavo trvať na tom, že developerský realizmus nie je jedinou možnou verziou mestského rozvoja.

Publikácia vznikla podľa konceptu Elišky Mazalanovej, Ivany Rumanovej a Petra Szalaya v rámci iniciatívy tranzit.sk v spolupráci s Oddelením architektúry, HÚ SAV.

Vedecké aj umelecké texty napísali: Monika Bočková, Petra Červená, T.J.Demos, Juraj Holec, Brian Holmes, Mikuláš Huba, Ján Kralovič, Zuzana Kusá, Ján Madarás, Eliška Mazalanová, Dominika Moravčíková, Soňa Nuhlíčková, Ivana Rumanová, Marek Semelbauer, Peter Szalay, Jan Albert Šturma, Pavel Šuška, Rossella Tricarico, Vojtěch Vomáčka

Fotografickú sériu súčasného Lida vytvorila: Andrea Kalinová

Vizuálne diela vytvorili: Šimon Chovan, Katarína Škamlová

Grafický dizajn publikácie: David Kalata

Mapy a schémy: Ján Výbošťok a David Kalata

Fotografická dokumentácia: Braňo Bibel a Ján Svetlík

Historický obrazový materiál pochádza zo zbierok Antona Šmotláka, Ladislava Kálmána prostednictvom portálu pammap.ska ďalších.

Nadácia ERSTE je hlavným partnerom iniciatívy tranzit.

Projekt bol podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a Nadáciou mesta Bratislavy. Publikácia reprezentuje výlučne názor autorov a Fond, ani Nadácia nezodpovedajú za obsah publikácie.

Mediálni partneri:
Artalk.info, Flash Art CZ & SK, Kapitál, GoOut.net