Lorem ipsum dolor

V Moravanoch nad Váhom začali budovať lagúnu s tobogánom!

V Moravanoch nad Váhom začali budovať lagúnu s tobogánom!

V kaštieli v Moravanoch nad Váhom vyrastú Slovenské Benátky. Obcou sa šíria chýry o tobogáne, gondolách, zlatých levoch aj o morskom svete so živými delfínmi. Veci uvádza na pravú mieru Zuzana Sabová, riaditeľka kolektívnej výstavy Artrooms Moravany. Jej šiesty ročník s názvom Slovenské Benátky: Umenie mystifikácie sa otvára už 25. mája.

“V máji otvárame už šiesty ročník rozsiahlej skupinovej výstavy Artrooms Moravany. Tento ročník sme sa rozhodli predstaviť umelecké projekty, ktoré úmyselne pracujú s istým druhom klamu – teda mystifikujú” vraví Sabová. Nerobia to však pre svoje pobavenie. Mystifikujú kriticky, častokrát reagujú na celospoločenské fenomény či nové technológie, digitálnu manipuláciu fotografií a videí, rozvoj AI, hoaxy, ideál dokonalého života na sociálnych sieťach, ale aj politický populizmus.

Skupinová výstava Artrooms Moravany sa bude tento rok konať už 6. raz a potrvá od 25.5. do 15.9.2024. Artrooms pritom nadväzujú na výtvarnú minulosť kaštieľa, ktorý skoro 50 rokov vlastnil Slovenský fond výtvarných umení a hostil 40 ročníkov Medzinárodného maliarskeho sympózia.

A čo ten tobogán? “Či v kaštieli bude tobogán vám nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť, budete to musieť zistiť sami. Čo vám však určite prezradiť môžem, je to, že sa môžete tešiť na skutočne rôznorodý výber diel a médií, ako inštalácia, videohra, socha, maľba či performance od autoriek a autorov zo Slovenska i zahraničia” vraví jedna z kurátoriek výstavy Barbora Komarová.

Menný zoznam vystavujúcich umelcov a umelkýň je skutočne rozsiahly, v kaštieli budú inštalované diela od 45 umelcov a umelkýň ako Filip Bielek, Gabriela Birošová, Zuzana Branišová, Roman Gajdoš, Erik Michalčík, Borek Brindák, Alexandra Gašparovičová, Michal Golák, Šimon Chyla, Viktor Išpár, Michaela Kacsiová, Peter Kalmus, Magdaléna Kašparová, Bystrík Klčo, Miloš Kopták, Marcel Korec, Otis Laubert, Alžbeta Lišková, Marcel Mališ, Stano Masár, Ľubica Mildeová, Tomáš Moravanský, Anastasija Pavić, Martin Piaček, PLS kolektiv, Jakub Polách, Michaela Prablesková, Matěj Radosta, Jelisaveta Rapaić, Viliam Slaminka, Filip Streďanský, Zuzana Svatik, Ján Triaška, S.N.Z.R.a P., Peter Važan, Kristína Vavrová, Samuel Velebný a Gabriela Sabová – Zuzana Zigová.

Vystavujúce diela pracujú s iróniou a vtipom, kultúrnymi remixami, niekedy na hrane dobrého vkusu, ktorého hranice zároveň redefinujú. Dotýkajú sa nielen otázok v rámci relevancie vizuálnej kultúry ako jedného z jazykov, s ktorým sa denne stretávame v dobe záplavy digitálnych obrazov, ale aj otázok spojených s identitou, či jej konštruovaním prostredníctvom vytvárania vytúženého sebaobrazu. Vytvárajú paralelné svety a reality s vlastnými pravidlami, ktoré napodobňujú to, čo už poznáme a zároveň to prevracajú naruby. Lákajú divákov a diváčky do známych prostredí a podmanivých inštalácii, no nedoručia mu to, čo od nich očakávajú.

Kurátorka výstavy Miroslava Urbanová dodáva, že “výstava tiež podvratne pracuje s historickými vrstvami kaštieľa a jeho okolia a aj so zbierkou československej a sovietskej sorely jeho aktuálneho majiteľa.”

Slávnostné otvorenie Artrooms Moravany 6: Slovenské Benátky. Umenie mystifikácie. prebehne v kaštieli Moravany nad Váhom 25.5. o 15:00.

Tlačová správa, Moravany nad Váhom, 3. 5. 2024