V slovenskej redakcii vítame Dominiku Moravčíkovú

22. 10. 2024Artalk Infoservis

Od októbra máme v slovenskej časti redakcie Artalku novú posilu na pozícii redaktorky.

Šéfredaktorka slovenskej redakcie Artalku Maja Štefančíková sa od novembra na istý čas z pracovných dôvodov stiahne do ústrania, a preto sme sa rozhodli k nám pribrať ďalšiu posilu – Dominiku Moravčíkovú.

Dominika Moravčíková pôsobí prevažne v oblasti literatúry a hudby ako literárna autorka a doktorandka muzikológie na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovy v Prahe. Veríme však, že práve jej skúsenosť s písaním, editovaním a citlivým vnímaním obsahovej stránky textu bude pre nás a naše autorstvo prínosom. Podľa jej slov by do našej redakcie a výstupov chcela priniesť „svoje ekletické ponímanie umeleckej práce a jej reflexie, regionálnu perspektívu aj záujem o text, jeho možnosti, nuansy a detaily.” V redakcii dávame tiež dôraz na to, aby nás práca pre Artalk aj bavila, a Dominika sa konkrétne teší na „čítanie a cizelovanie textov a rozhovorov o umení, spoluprácu s rozmanitým autorstvom a v období veľkých spoločenských ruptúr a neistôt hľadanie alternatív podpory a stability.”

Okrem literárnej tvorby sa tiež venuje kurátorskej praxi naprieč žánrami. Pôsobí ako spolukurátorka Galérie Tabačka v Košiciach a dramaturgička literárneho a sprievodného programu na festivale experimentálnej a improvizovanej hudby n:ear. V rámci tvorby podujatí aj akademického výskumu spolupracuje s viacerými hudobnými a vzdelávacími komunitami.

Každá z redaktoriek Artalku má tiež možnosť navrhnúť vlastný pohľad a témy, ktoré by sme mali textami pokrývať. Dominiku v rámci vizuálneho umenia zaujímajú najmä ekologické a kvírové senzibility, ale aj maskulinity či reflexia mestských subkultúr, dekolonizačné umelecké praxe, či tiež reflexia starostlivosti, znevýhodnenia a aktivizmu. Okrem toho ako dôležité vníma „reflexiu práv pracujúcich, prekarizáciu či tiež využívanie študentstva na vystavovanie mladého umenia zadarmo alebo za veľmi nevýhodných podmienok.”

Doteraz sme s Dominikou spolupracovali ako autorkou recenzií, pričom pokrývala výstavy napríklad v Žiline alebo v Košiciach, kde momentálne aj pôsobí. Eseje a recenzie písala tiež pre časopisy Kapitál, Glosolália, Knižná revue a ďalšie periodiká. Odborné texty o hudbe a zvuku publikovala v rámci kolektívnych monografií vydavateľstiev Routledge a Karolinum. Zo svojej doterajšej skúsenosti ako autorky si Artalk váži najmä pre dôraz „na nezávislé recenzovanie výstav (na rozdiel od tzv. ‘kamarátskych’ recenzií), odvahu otvorene kritizovať nerovnosti, ktoré sú zakorenené aj v umeleckých prostrediach vo forme inštitucionálnych praxí či zdieľaných spôsobov zhodnocovania umenia.”

Dominiku vítame a tešíme sa na spoluprácu!