Lorem ipsum dolor

Vladimír Dedeček v SNG

TS: Nová dvojvýstava v Slovenskej národnej galérii

Dvojvýstavu venuje SNG „svojmu“ architektovi Vladimírovi Dedečekovi (1929 – 2020), tvorcovi veľkých konceptov a takmer stovky realizácií, významnému spoluautorovi architektonickej podoby moderného Slovenska.

Vernisáž: 8. 10. 2024 o 18:00 (vstup voľný)
Trvanie výstavy: 5. 10. 2024 - 2. 2. 2025
Kurátorky: Alexandra Kusá, Monika Mitášová

Prvá, prierezová výstava Vladimír Dedeček – minulosť a prítomnosť externej kurátorky Moniky Mitášovej vám okrem biografických dát, projektov a stavieb predstaví aj priestory, aké Dedeček tvoril, a ich kontexty. Možno ju vnímať aj ako ďalšiu časť diskusie o autorovom architektonickom myslení, diele a jeho interpretácii, ktorú Monika Mitášová začala vo svojej obsiahlej publikácii v roku 2017. Pre kurátorku bude okrem toho relevantná aj otázka, ako vystavovať architektúru.

Druhá časť s názvom Vladimír Dedeček a SNG: Príbeh z budúcnosti v koncepcii Alexandry Kusej, venovaná areálu Slovenskej národnej galérie, spája výstavu architektúry s inštitucionálnou „archeológiou“. Zistíte, aké informácie boli doteraz o stavbe SNG tradované a aká je skutočnosť, pochopíte budovanie inštitúcie a jej sídla ako súčasti modernizačného procesu, ale aj prerodu Bratislavy na mladú metropolu.

Stavba národnej galérie bola, nielen vo svojej dobe, vnímaná kontroverzne. Silný architektonický koncept podmienili dve osobnosti – riaditeľ SNG Karol Vaculík a Vladimír Dedeček, jej architekt. Ako sa presadzovala myšlienka rozšírenia SNG, v akom politicko-spoločenskom kontexte jej protagonisti museli fungovať? Kto a s akými projektmi súťažil a ako sa vyvíjal ten víťazný? Prečo nakoniec bolo realizované Premostenie a prečo tak dlho zápasilo so svojím prijatím? Čo znamenal projekt pre galériu a čo pre jej architekta.

Spolupráca:
Kateřina Koňata Dolejšová (grafický dizajn výstavy I)
Benjamín Brádňanský , Vít Halada (ateliér N/A) (– architektúra výstavy I)
Braňo Matis (– grafický dizajn výstavy a katalógu II)
Alexandra Kusá & konzultanti (– priestorový koncept výstavy II)
Jana Hrušovská Durajová (– režisérka vizuálneho obsahu II)