Lorem ipsum dolor

Vyhlásenie vystavujúcich v Galérii Jozefa Kollára k situácii v SBM

VYHLÁSENIE VYSTAVUJÚCICH V GALÉRII JOZEFA KOLLÁRA K SITUÁCII V SLOVENSKOM BANSKOM MÚZEU

14. februára 2024

Ako autorky a autorov, zapojených do výstavného programu Galérie Jozefa Kollára (ďalej “GaJK”), nás hlboko znepokojuje aktuálna situácia v Slovenskom banskom múzeu (ďalej “SBM”), súvisiaca s nedávnou zmenou vedenia. Vymedzujeme sa voči praktikám zo strany Ministerstva životného prostredia SR, zriaďovateľa SBM, ktorými došlo k ukončeniu pôsobenia Zuzany Denkovej v SBM. Denková bola v decembri 2023 zo dňa na deň a bez udania dôvodu odvolaná z funkcie riaditeľky a vo februári 2024 bola po takmer 20 rokoch odbornej práce z múzea prepustená bez nároku na odstupné. V súlade so stanoviskom Galerijnej rady GaJK z 9. februára 2024 to považujeme za prejav neakceptovateľnej arogancie výkonu moci. Ostro sa ohradzujeme voči svojvoľnému, netransparentnému a deštruktívnemu postupu ministerstva, aj nového vedenia múzea. 

Krátko po odvolaní Denkovej sa nové vedenie SBM pokúsilo, opäť bez zdôvodnenia, zásadne zmeniť pracovnú zmluvu kurátorke GaJK Márii Janušovej. V reakcii na to sa Janušová rozhodla požiadať o rozviazanie pracovného pomeru. Pritom práve Janušová postavila výstavný program galérie na rok 2023 i 2024, je autorkou scenárov plánovaných stálych expozícií v galérii a získala finančné prostriedky na ich vybudovanie. Avizovaný odchod Janušovej, ako aj nedávne odvolanie Zuzany Paškayovej z pozície vedúcej GaJK, vnímame ako pokus vedenia SBM o destabilizáciu a rozvrat dobre rozbehnutej galérie či znemožnenie jej ďalšieho zmysluplného fungovania. 

Do GaJK sme prišli vystavovať kvôli jej dobrému menu, profesionálnemu vedeniu a relevantnému programu. Práve vďaka Zuzane Denkovej a jej inovatívnej vízii zeleného múzea sme v GaJK mohli realizovať výstavy reflektujúce pálčivé environmentálne témy, klimatickú krízu a jej devastačné následky pre človeka i planétu. Od decembra 2023 je poverený riadením SBM Peter Zorvan, člen Slovenskej národnej strany, ktorej predstavitelia a predstaviteľky opakovane spochybňujú klimatickú krízu, zosmiešňujú vedecké poznatky, šíria dezinformácie, hoaxy a nenávistné vyjadrenia na adresu menšín. Takéto ideologické nastavenie a videnie sveta je v príkrom rozpore s našimi morálnymi hodnotami a etickými zásadami, ktorými sa riadime v umeleckej tvorbe aj v živote. 

Z týchto dôvodov sme sa rozhodli predčasne ukončiť naše aktuálne výstavy v Galérii Jozefa Kollára a zároveň sa nepodieľať na plánovanom výstavnom programe v roku 2024. Nechceme svojimi menami kryť praktiky, s ktorými sa nestotožňujeme a ktoré dôrazne odmietame. 

Mgr. art. Katarína Bajkayová, umelkyňa

Zuzana Baková, umelkyňa

MgA. Matěj Boček, umelec

BA Michaela Cagáňová, umelkyňa

prof. Mgr. Anton Čierny, umelec a vysokoškolský pedagóg, VŠVU Bratislava

MgA. Barbora Fastrová, umelkyňa

Vendi Heř, umelkyňa

doc. Mgr. art. Oto Hudec, ArtD., umelec a vysokoškolský pedagóg, FU TU Košice

Mgr. Mária Janušová, kurátorka

Mgr. Jakub Juhás, spisovateľ a vydavateľ

Kateřina Kábová, umelkyňa

doc. Mgr. art. Klaudia Kosziba, umelkyňa a vysokoškolská pedagogička, VŠVU Bratislava

Mgr. art. Eduard Kudláč, umelec a kurátor, umelecký riaditeľ MD Žilina

Mgr. art. Jaroslav Kyša, umelec a vysokoškolský pedagóg, VŠVU Bratislava

MgA. Matouš Lipus, umelec, správca Kafkovho ateliéru UMPRUM, pedagóg AVU Praha

MgA. Erika Mészárosová, umelkyňa

Mgr. art. Šimon Parec, umelec

MgA. Johana Pošová, umelkyňa

Mgr. art. Kasha Potrohosh, umelkyňa

MgA. Kateřina Rafaelová, umelkyňa

Mgr. Erika Szőke, umelkyňa

Mgr. Peter Tajkov, PhD., kurátor a vysokoškolský pedagóg, FU TU Košice

Kamila Valešová, dizajnérka a umelkyňa

Lucia Večerná, umelkyňa

Mgr. art. Samuel Velebný, umelec a kurátor

Mgr. Erik Vilím, PhD., estetik a kurátor

Mgr. Martina Vyskupová, PhD., kurátorka a vysokoškolská pedagogička, SNM Bratislava, TU Trnava

Foto: Lužina