Lorem ipsum dolor

Vyjadrenie autorstva projektu Lúka

Týmto sa chceme verejne ohradiť voči vulgárnym a lživým vyjadreniam v súvislosti s našim projektom Lúka (autorka Monika Kubinská) a Nebeské kamene (Bohuš Kubinský) v šamorínskej At Home Gallery (kurátorka Alexandra Tamásová). V deň, keď bola schválená novela Zákona o Fonde na podporu umenia sa na sociálnych sieťach okrem týchto tvrdení objavilo video poslanca za SNS Romana Michelka, v ktorom opakuje tieto nepravdivé informácie a uvádza ich ako „posledný bod, ktorý rozhodol pre váhajúcich koaličných poslancov“. Ďalej pán Michelko hovorí, že v diele Lúka boli použité „obsraté, osemenené a zakrámované posteľné plachty“.

Sme zhrození nielen z vulgárneho slovníka poslanca Michelka, ale najmä z toho, že bez overenia zdroja šíri nepravdivé informácie a navyše ich používa ako údajný argument, ktorý rozhodol o hlasovaní v parlamente. Zároveň by sme radi uviedli informácie na pravú mieru.

„Spomienky“ posteľných obliečok v kurátorskom texte sú, samozrejme, metaforou. Autorka použila, s ohľadom na ekológiu, recyklovaný materiál, samozrejme, čisté a oprané obliečky zo železničiarskeho internátu, na ktoré otláčala prírodné pigmenty – extrakty z ibišteka, šafranu, fialiek, ruží, slnečníc, bazy, cvikly, avokáda, orechov a rozmarínu, víno a čaj.

Ohradzujeme sa voči vulgárnej interpretácii výstavy a ohováraniu zo strany poslanca Michelka aj všetkých osôb, ktoré tieto primitívne a urážlivé informácie zdieľali a požadujeme, aby pán poslanec uviedol vec na pravú mieru a autorom sa ospravedlnil.

Monika Kubinská (autorka), Bohuš Kubinský (autor), Alexandra Tamásová (kurátorka), Peter Zagar (autor hudby k výstave)

Bratislava, 24. 5. 2024