Vyjadrenie k schválenej novele zákona o FPU

Národná rada Slovenskej republiky dňa 21.5.2024 schválila novelu zákona o Fonde na podporu umenia v znení pozmeňujúceho návrhu skupiny koaličných poslancov (verejne komunikovaný najmä ako návrh Romana Michelka z SNS). Novela výrazne mení princípy fungovania fondu. V nasledujúcich mesiacoch nás preto bude čakať množstvo práce s implementovaním zmien.
Rád by som sa úprimne poďakoval za všetku podporu, ktorú sme od vás v uplynulých týždňoch dostali. Veľmi si to vážime a považujeme to za výrazný signál, že dobré fungovanie fondu je pre kultúrnu a umeleckú obec dôležité a záleží vám na ňom.
 
Aj preto by som chcel požiadať všetkých členov a členky odborných komisií, aby zvážili svoje zotrvanie v komisiách. Kvalita rozhodovania o projektoch stojí aj po prijatých zmenách na odbornej práci vás všetkých a je naďalej dôležitá pre fungovanie fondu. Samozrejme, pochopím a budem rešpektovať akékoľvek rozhodnutie jednotlivých členov a členiek odborných komisií, ale apelujem na všetkých, aby sa nevzdávali členstva minimálne do účinnosti novely zákona.
V najbližšom čase budeme pracovať na podrobnej analýze dopadov všetkých schválených zmien. Budeme vás o nich následne priebežne informovať cez naše online kanály.
 
Róbert Špoták
Riaditeľ Fondu na podporu umenia