Lorem ipsum dolor

Vyjadrenie odborovej organizácie SNG

Voči vyjadreniam, ktoré na adresu odborov v SNG na dnešnej TK k situácii v SNG vyslovil Anton Bittner, poverený GR, sa musíme dôrazne ohradiť, pretože sú nepravdivé. Do záchranných a sanačných prác, ktoré v národnej galérii prebiehajú, sa zapájajú zamestnanci bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú odborovo organizovaní.

Tvrdenia povereného GR sú silne zavádzajúce a majú jediný cieľ – rozdeľovať silne zomknutý galerijný tím a podsúvať verejnosti klamstvá a dezinformácie. Dôležitejšie ako absolútne nepochopenie úlohy odborovej organizácie, ktorú poverený GR neustále komunikuje, je však to, že my všetci v galérii sa do riešenia povodňovej situácie zapájame aktívne a dobrovoľne, od začiatku až dovtedy, kým to bude potrebné. O tom však poverený GR zrejme nič netuší.

Zároveň upozorňujeme, že poverený GR SNG Anton Bittner realizuje od 16. septembra pracovno-procesný audit bez vysvetlenia jeho účelu a cieľov. Audit nie je finančne krytý, firma nie je zazmluvnená, audit sa vykonáva bez preukázania hospodárnosti. Nie je jasné, či bola firma prizvaná realizovať audit na základe priameho zadania, alebo cez výberové konanie ako deklaroval poverený GR. Projekt sa financuje nie cez dodatočné rozpočtové opatrenie, ktoré schvaľuje MK SR, ale priamo z peňazí SNG.

V odborovej organizácii SLOVES-SNG je aktuálne viac ako tretina zamestnancov a zamestnankýň SNG. Do iniciatívy Kultúrny štrajk je zapojených 162 ľudí zo SNG, odborárov aj ostatných zamestnancov z celkového počtu 249 zamestnancov galérie.

Bratislava, 17. 9. 2024