Lorem ipsum dolor

Výsledky súťaže Maľba roka 2024

TS: Podpora mladého umenia pokračuje – sú známi víťazi súťaže Maľba 2024

Miroslav Sandanus, Nikola Šušovicová a Šimon Tóth sa stávajú aktuálnymi víťazmi najvýraznejšej iniciatívy na podporu nastupujúcej generácie maliarok a maliarov na Slovensku. Trojica mladých umelcov bola na základe výberu medzinárodnej poroty 19. ročníka súťaže Maľba ohodnotená verejným uznaním aj finančnou odmenou v celkovej hodnote 30-tisíc eur. Nadácia VÚB chce to najlepšie zo súčasnej mladej maliarskej tvorby sprostredkovať aj verejnosti. Dvadsiatka finálových diel je do 10. novembra vystavená s bezplatným vstupom v Galérii Nedbalka.

O odborné a nezávislé hodnotenie počas 19. ročníka renomovanej súťaže „Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov“ sa tentokrát postarali nemecká historička umenia a kurátorka Katharina Schilling, historička umenia a kurátorka pôsobiaca v Rakúsku a Maďarsku Rita Kálmán, kurátor a historik umenia z Českej republiky Jan Kudrna a Peter Megyeši – domáci historik a kritik umenia. Experti vybrali v prvom kole v júli shortlist 20 finalistov a počas druhého zasadania a fyzického posúdenia diel tento týždeň určili troch víťazov.

3. miesto – Šimon Tóth, Úsečka
Na treťom mieste s prislúchajúcou finančnou odmenou vo výške 5-tisíc eur sa umiestnil nováčik medzi finalistami Šimon Tóth s dielom Úsečka. To porotu zaujalo svojim minimalizmom, pričom kombinuje konceptuálny jazyk s tradičným obsahom, úsporné maliarske gesto s nostalgickým pohľadom na krajinu.

2. miesto – Nikola Šušovicová, Odborník / The Specialist
Druhú priečku obsadila a podporu pre ďalšie umelecké napredovanie vo výške 10-tisíc eur si odniesla Nikola Šušovicová za svoj obraz s názvom Odborník / The Specialist. Tohtoročná debutantka vo finále súťaže oslovila porotu dielom, ktoré transformuje tradičnú československú maľbu 60. až 70. rokov a zrozumiteľne tlmočí posolstvá minulosti do súčasnosti. Podľa odborníkov ide o pozoruhodné spojenie hlbokého posolstva a kvality maľby.

1. miesto – Miroslav Sandanus, SAFE
Víťazom 19. ročníka súťaže Maľba je podľa hodnotenia medzinárodnej poroty Miroslav Sandanus. Ten získal za svoje dielo SAFE nielen prestížny titul a hodnotnú referenciu od renomovaných osobností, ale tiež najvyššiu odmenu od Nadácie VÚB vo výške 15-tisíc eur. Víťazné dielo zaujalo nielen svojou silnou atmosférou, ale aj rovnováhou medzi kvalitou maľby a naznačenými obsahmi a témami.

„Srdečne blahoželáme všetkým, ktorých odborná porota posunula na víťazné priečky. Rovnako si však ceníme aj ostatných finalistov. Sme naozaj radi, že sa na Slovensku formuje silná mladá generácia výborných tvorcov. V dnešných časoch, keď sa stále viac skloňuje potreba zachovať umenie slobodné a otvorené, to platí ešte viac. Aj preto zostávame verní nášmu rozhodnutiu venovať časť našich zdrojov a energie podpore mladej umeleckej scény, ktorá je sľubnou budúcnosťou slovenského výtvarného umenia. Tohtoročnou finančnou podporou pre víťaznú trojicu zaokrúhľujeme nami prerozdelenú sumu za históriu Maľby na úroveň 400-tisíc eur,“ povedal počas udeľovania ocenení generálny riaditeľ VÚB banky a predseda správnej rady Nadácie VÚB Jozef Kausich.

Spomedzi tento rok vyše 90 zapojených mladých maliarok a maliarov sa v súťaži objavilo až 66 nových mien. Do finálovej dvadsiatky sa na základe výberu poroty dostalo 13 debutantov. Medzi nich patria dvaja z tento rok ocenených umelcov. Aktuálny víťaz Miroslav Sandanus bol so svojimi dielami vybraný medzi finalistov aj v uplynulých štyroch ročníkoch súťaže, pričom v roku 2020 už získal ocenenie z tretej priečky.

Výstava diel finalistov Maľby trvá do 10. novembra
Nadácia VÚB pripravila v spolupráci s Galériou Nedbalka v Bratislave a odbornou poradkyňou súťaže Ninou Gažovičovou opäť výstavu s bezplatným vstupom, ktorej cieľom je realizovať osvetu o kvalitnej domácej umeleckej tvorbe medzi širokou verejnosťou. Svoje prihlásené diela do súťaže Maľba 2024 na nej od 4. októbra do 10. novembra vystavuje všetkých 20 tohtoročných finalistov (v abecednom poradí): Viktória Baffy Zatrochová, Daša Ďurišová, Eva Fajčíková, Lilla Gomboš, Paulína Halasová, Monika Hurajová, David Javorský, Samuel Kollárik, Richard Marco, Ľubomír Mati, Aleš Porubský, Miroslav Sandanus, Denisa Slavkovská, Kamil Šlapák, Nikola Šušovicová, Šimon Tóth, Kristína Vacek, Eva Vaňová, Tatiana Weissová a Sára Zahorjanová.