Lorem ipsum dolor

Zvolenie Lukáša Machalu do Rady STVR je problematické

Zvolenie Lukáša Machalu do novovzniknutej Rady STVR je problematické nielen kvôli jeho spochybňovaniu vedeckých faktov. Jeho zvolenie do členstva Rady je v priamom rozpore s ministerstvom avizovanou potrebou odpolitizovať rozhlas a televíziu. Naopak, Ministerstvo kultúry získava cez svojho zamestnanca priamy politický vplyv nad fungovaním STVR, čím sa narúša verejnoprávnosť tejto kľúčovej inštitúcie.
 
Ako problémový vnímame tiež proces výberového konania. Podľa našich informácií boli medzi piatimi členmi a členkami komisie výberového konania aj Petra Bačinská (riaditeľka odboru komunikácie MK SR) a Svetozár Nižňanský (riaditeľ kancelárie MK SR), teda osoby, ktoré sú v kolegiálnom vzťahu s Machalom na Ministerstve kultúry, kde Machala zastáva post generálneho tajomníka služobného úradu, čo je zjavný konflikt záujmov.
 
Ministerstvo kultúry zloženie výberovej komisie verejne nekomunikovalo, v piatok sme preto cez zákon o slobodnom prístupe k informáciám požiadali ministerstvo kultúry o sprístupnenie zápisnice z výberového konania na obsadenie funkcie člena rady Slovenskej televízie a rozhlasu. Zároveň sme požiadali o sprístupnenie zápisnice z výberového konania na post riaditeľa / riaditeľky Bibiany. O reakcii ministerstva a o ďalšom postupe budeme informovať. 

Otvorená Kultúra! | Je nestranícka občianska iniciatíva kultúrnej obce z celého Slovenska. Spája zástupkyne a zástupcov inštitúcií zriaďovaných mestami, samosprávami a štátnou správou, i nezriaďovaných organizácií, ako aj nezávisle pôsobiace kultúrne pracovníčky a pracovníkov.