Cena Jindřicha Chalupeckého slaví 35 let

TZ: Cena Jindřicha Chalupeckého slaví letos pětatřicáté výročí svého založení. Na otázku, jestli se Cena ještě potácí v pomyslných teenagerovských výkyvech, zda ji naopak už potkala krize středního věku, či právě vstoupila do období zralosti a stability, by určitě různí lidé odpověděli odlišně. Tak či onak se Cena Jindřicha Chalupeckého neustále vyvíjí a současně představuje jeden z nejstálejších počinů na české umělecké scéně. Nyní se k jejím proměnám a vývoji vyjadřuje sedm zcela nových uměleckých projektů, které budou po dobu tří měsíců k vidění v Galerii města Pardubic v novém výstavním prostoru v areálu Automatických mlýnů.

Místo konání: GAMPA – Galerie města Pardubice, Automatické mlýny 1963, Pardubice
Vernisáž: sobota 29. června 2024 od 15:00

Termín konání: 30.6. – 29.9.2024
Otevřeno: úterý – neděle 11:00 – 19:00 hod

Vystavující: Petra Herotová, Lenka Klodová, Michal Pěchouček, Jakub Polách, Katarína Poliačiková & Eva Priečková, Vojtěch Radakulan, Aleš Zapletal 

Kurátorský tým: Kolektiv SJCH (Barbora Ciprová, Ondřej Houšťava a Karina Kottová ve spolupráci s Veronikou Čechovou a Terezou Jindrovou) 

Spolupracovnice a spolupracovníci: Kurátorský tým GAMPA Pardubice, Lenka Lindaurová, Nikola Ludlová, Tomáš Pospiszyl, Roman Štětina a další. 

Titul výroční výstavy spočívá v kombinaci dvou frekventovaných rčení: mít „velké oči“, tedy chtít či očekávat něco těžce dosažitelného, či dokonce neskutečného, a zkrácené hovorové verzi obratu „zlaté oči (které to uvidí)“, jehož význam je v podstatě synonymem pro fakt, že danou věc ve skutečnosti nikdo neuvidí, nestane se (protože existují různé barvy očí, ale ne zlaté). S nadsázkou se tak snaží nastínit, že postavení nejstaršího a nejvýznamnějšího českého ocenění pro výtvarné umělkyně a umělce není zrovna jednoduché – svá očekávání, ambice a nároky si do něj projektují nejen ti, jež se do Ceny každoročně hlásí, ale i ti, kteří soutěží prošli v minulosti a v neposlední řadě také široké spektrum odborné i kulturní veřejnosti. Existuje mnoho – často protichůdných – názorů na to, jak by Cena měla ideálně fungovat, co by měla poskytovat a zajišťovat, jak a co by měla reprezentovat. Dlouhý a pestrý vývoj, kterým si prošla pod vedením hned několika ředitelů a ředitelek v uplynulých pětatřiceti letech své existence, je nyní reflektován na výstavě plné zcela nových uměleckých děl.

„Cena Jindřicha Chalupeckého má za sebou 35 let mapování té nejsoučasnější místní umělecké praxe. Jestli máme hledat nějaký společný jmenovatel v rámci takové rozmanitosti uměleckých přístupů i společenských nálad, ve kterých vznikala díla laureátek a laureátů od 90. let dodnes, pak je to důraz na nekonformní výtvarné umění,‘ o kterém mluví už zakládací listina Společnosti Jindřicha Chalupeckého. V každé době to znamená něco jiného, a také proto jsme se výstavu Velký zlatý voči rozhodli pojednat jako pohled na minulost z aktuální perspektivy – skrze sedm nových uměleckých děl a projektů se ohlížíme zpět za různými kontexty, které Cenu během její pětatřicetileté historie provázely – ať už je to její obraz v médiích, solidární i konfrontační gesta, legendy o jejím vzniku, osobnosti, díla i instituce, které se staly její součástí., říká ke koncepci ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová, která je zároveň jednou z kurátorek výstavy.

Nově vzniklé umělecké projekty tematizují vybrané kapitoly z dějin Ceny Jindřicha Chalupeckého

Do svébytné architektonické intervence Vojtěcha Radakulana (laureáta Ceny z roku 2023) jsou zasazeny velkorysé umělecké projekty v různých médiích od malby přes objekty a (video)instalace až po videohru. Umělecky pojatou časovou osu vývoje CJCH od roku 1990 dodnes zpracovala na základně rešerše kurátorského kolektivu SJCH ve spolupráci s Lenkou Lindaurovou, bývalou ředitelkou SJCH, pro místně specifické nároky Petra Herotová, finalistka Ceny z roku 2009.

Publikum zde nalezne také interaktivní „legendu” o založení Ceny a ikonických osobnostech (Václav Havel, Jindřich Chalupecký, Theodor Pištěk) i okolnostech spjatých s jejími počátky od Michala Pěchoučka, laureáta Ceny z roku 2003.

Téma inkluze a péče napříč přístupy laureátstva Ceny i samotné instituce SJCH vtělila Lenka Klodová, finalistka Ceny z roku 2002 do participativní instalace Průvodčí sestávající z mobilních odlitků rukou, kterých se návštěvnice*íci mohou chytnout a projít s nimi prostorem. Umělkyně tímto gestem přináší moment laskavé podpory, pocitu bezpečí a sounáležitosti.  

Mediální „zářezy” a skandály napříč historií Ceny Jindřicha Chalupeckého zpracoval do podoby videokoláže Jakub Polách se sobě vlastní kombinací lehkosti, úsměvnosti, ironie i kritičnosti.

Katarína Poliačiková a Eva Priečková se v námětu pro svou video performance zaměřily na solidární i angažovaná gesta spojená s předáváním cen, konkrétně pak rozhodnutí Romana Štětiny, laureáta Ceny z roku 2014, vydražit získanou „trofej“ a peníze rozdělit mezi ostatní finalistky*y. Gesto reagovalo na neadekvátní podmínky pro zúčastněné umělkyně*ce – přestože jejich dílo vznikající pro výstavu Společnost Jindřicha Chalupeckého finančně podpořila, přidělený rozpočet na realizaci nestačil a vystavující tak na svou účast v CJCH a související výstavu v Národní galerii Praha dopláceli z vlastní kapsy.

Různé fyzické až architektonické zásahy do institucí hostujících výstavy CJCH, doprovázené zpravidla institucionální kritikou, zpracoval do podoby počítačové hry Vojtěch Radakulan. Ve hře se stáváme obyčejnou cihlou, která se lopotným pohybem převaluje výstavou a potkává se s různými fragmenty minulých výstav Ceny.

A konečně věčné téma „boje” mezi tzv. tradičními a novými médii a souvisejícím očekáváním napříč diváckou základnou i uměleckou scénou ztvárnil malíř Aleš Zapletal. My lidé rádi kategorizujeme, ale v případě současného umění by bylo jednodušší si říct, že existuje v celé řadě forem (které samozřejmě můžeme různě pojmenovávat, porovnávat apod.), a zaměřit se především na jeho obsah. Velkoformátový kresebný diagram Aleše Zapletala s precizností i nadsázkou rozehrává tuto emotivní válku pojmů.

Jednotlivá díla tak odkazují ke konkrétním osobnostem a událostem z dějin Ceny, a zároveň vytvářejí zcela osobitou uměleckou interpretaci tady a teď. Výstava jako celek nabízí divácky přístupnou formou možnost vidět jednotlivé okamžiky spojené s pětatřicetiletým vývojem Ceny v širších souvislostech, nahlédnout „pod pokličku” a uvědomit si nesamozřejmost, občasnou absurditu a zároveň obdivuhodnou odolnost uměleckého světa, v tomto případě ilustrovaného stručnými dějinami jedné umělecké ceny.

Živý program k výstavě: performance, projekce i příměstské tábory

K výstavě vzniká bohatý doprovodný program – již vernisážový den nabídne komentovanou prohlídku, workshop pro děti, křest dvou publikací a performance Lenky Klodové, během léta nás pak čekají příměstské tábory, komentované letní projekce a další program. Součástí programu budou také inkluzivní komentované prohlídky pro znevýhodněné skupiny a během září chystáme edukační programy pro školy i širokou veřejnost.

Doprovodný program

KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY (vždy ve čtvrtek): 25/7/2024 od 18:00, 8/8/2024 od 19:00 (po komentované prohlídce následuje filmová projekce), 22/8/2024 od 19:00 (po komentované prohlídce následuje filmová projekce), 5/9/2024 od 19:00 (po komentované prohlídce následuje filmová projekce), 12/9/2024 od 18:00, 26/9/2024 od 18:00

FILMOVÉ ČTVRTKY (vždy od 20:30): 8/8/2024 (Chybění, 2023, 80 min., režie: Štěpán Pech & předfilm: A guided tour through Glare, and then everything stayed the same, 2021, 7 min., autor: Martins Kohout), 22/8/2024 (Finalisté, 2015, 90 min., režie: Lenka Lindaurová), 5/9/2024 (Kateřina Šedá: Jak se dělá mýtus, 90 min., 2013, režie: Jan Gogola ml.)

RODINNÉ STŘEDY (vždy 10:00–12:00, nutná rezervace: brezinova@gmpardubice.cz):  11/9/2024, 25/9/2024

SENIORSKÉ PÁTKY (vždy 10:00–12:00, nutná rezervace: brezinova@gmpardubice.cz): 13/9/2024, 27/9/2024

TVŮRČÍ NEDĚLE (vždy 15:00–17:00, nutná rezervace: brezinova@gmpardubice.cz): 15/9/2024, 29/9/2024 (v rámci dernisáže)

DERNISÁŽ: neděle 29/9/2024

WEB / www.sjch.cz /www.gampa.cz

FACEBOOK / facebook.com/chalupecky.cz / facebook.com/GalerieMestaPardubic

INSTAGRAM / instagram.com/sjch_cz / instagram.com/gampa_pardubice/