Lorem ipsum dolor

Emőke Vargová v Station Contemporary Art Gallery

14. 10. 2024Artalk Infoservis

TS: Station Contemporary Art Gallery 
Ul. Gustáva Mallého 2, Bratislava

Nikto a nič

Miesto: Station Contemporary Art Gallery Ul. Gustáva Mallého 2, Bratislava

Vystavujúca autorka: Emőke Vargová

Kurátorka: Lucia G. Stach

Vernisáž výstavy: 16.10.2024 o 18:00 hod.

Trvanie výstavy: 17.10. – 23.11.2024

V stredu 16. októbra sa v Station Contemporary Art Gallery v Petržalke otvorí výstava s názvom “Nikto a nič. Výstava sa realizuje v kurátorskej spolupráci s Luciou G. Stach, a potrvá do 23.11.2024.

Station Gallery predstavuje novú samostatnú výstavu renomovanej slovenskej umelkyne Emőke Vargovej „Nikto a nič“. Ako osobnosť stredoeurópskeho feministického súčasného umenia podvracia spoločenské normy používaním každodenných, netradičných materiálov a s vtipom a hĺbkou posúva aj hranice možností umeleckého vyjadrenia. Jej objekty a inštalácie ponúkajú premyslené úvahy o práci žien, ich identitách a jemne ale razantne kritizujú a rozpletajú siete patriarchálnych štruktúr.

„Nikto a nič“ premieňa bielu kocku galérie na pohlcujúci zážitok, ktorý vyzýva divákov, aby sa do neho ponorili. Prostredníctvom textilu, košieľ, manžetových gombíkov a toho, čo môžeme nazvať „látkovým vesmírom“, zošíva komplexné príbehy o neprítomnosti, domove a vzťahoch. V charakteristickom narábaní s netradičnými prvkami ako sú plast, nite, gombíky, slová, nášivky, maľované mapy potu, voskové či papierové kúsky, votkáva do svojich prác autobiografické stopy.

Vargová svojou charakteristickou zmesou humoru a irónie vyzýva divákov, aby sa zamysleli nad vážnymi spoločenskými témami hravým a zároveň podnetným spôsobom. S nadhľadom interpretuje pretrvávajúci pocit neprítomnosti a očakávania, ktorý preniká do všedného života, a pomocou týchto fragmentov skúseností skúmajú spoločenské prázdnoty, ktoré zanecháva neustále čakanie na "niekoho alebo niečo" alebo jeho zmiznutie. V každom jednotlivom diele ostrou ihlou (a pointou) dekonštruuje niečo z minulosti. Svojím odvážnym prístupom sa umelkyňa dostáva k akémusi všednodennému postfeministickému ikonoklazmu.

Emőke Vargová (nar. 1965, Dunajská Streda) vo svojom programe pracovala s rôznymi médiami a technikami vrátane fotografie, site-specific inštalácie a akcie už od 90. rokoch 20. storočia. Okrem vlastnej plodnej umeleckej praxe vyučuje na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a svojím osobitým prístupom inšpiruje nové generácie umelcov a umelkýň. Jej diela sú zastúpené v prestížnych domácich aj zahraničných zbierkach, vrátane Slovenskej národnej galérie.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Partnerom projektu je Terra Culta OZ.