JAMA – 78. ročník Milana Adamčiaka v Banskej Štiavnici

TS: JAMA 78 PRINESIE SVETOVÉ KONCERTY AJ POHĽADY ZA OKRAJ

JAMA, výročná udalosť súčasného umenia, opäť pozýva na oslavu odkazu Milana Adamčiaka prostredníctvom živého umenia v Banskej Štiavnici, Banskej Belej a ich okolí. Uskutoční sa 11. a 12. októbra 2024. Medzi najpozoruhodnejšie programy tohto ročníka patrí vystúpenie americkej hudobníčky Catherine Lamb, ktorá patrí medzi najžiadanejšie skladateľky súčasnej vážnej hudby. Na Slovensku sa prvý raz predstaví v sobotu 12. októbra. Ďalším z vrcholov podujatia bude vystúpenie slovenského komorného orchestra EnsembleSpectrum, ktorý uvedie svoj nový program Flow of the Static Sound. Na tieto a ďalšie akcie JAMA pozýva – už typicky – na netypické miesta v Banskej Štiavnici a okolí: od historickej budovy bývalej banskoštiavnickej akadémie v Botanickej záhrade, cez Evanjelický kostol až po lúky, stodoly a krčmu v Banskej Belej a okolí. Vstupenky na podujatie sú dostupné v prepredaji cez Tootoot.fm alebo na stránke www.jama.ooo.

JAMA nesie tento rok podtitul 78. ročník Milana Adamčiaka. Program zahŕňa koncerty, performancie, prednášky, diskusie, vizuálne inštalácie, workshopy a rôzne sprievodné podujatia.

Hlavný program je, ako zvyčajne, zostavený do súvislej línie, ktorá začína v piatok podvečer a pokračuje až do sobotnej noci tak, aby ho návštevníci mohli absolvovať zaradom celý. Podrobný program sa dá nájsť na webovej stránke.

JAMA 78 sa začne v piatok o 17:30 úvodným podujatím v galérii Parter BSC patriacej k rezidenčnej platforme Banská St a nica Contemporary v Banskej Štiavnici. Program odštartuje premietaním dokumentárneho filmu Michala Moravčíka a Jany Kapelovej Príbehy pre vnútornú potrebu o Orave, kreslení, umení, zemiakových jamách a detstve vizuálneho umelca Svätopluka Mikytu. Popri projekcii prebehne príprava uvítacieho občerstvenia z pečených zemiakov pod kuratelou Zuzany Bodnárovej a Svätopluka Mikytu a výstup z vokálneho workshopu Dielne 78 pod vedením Catherine Lamb. Nasledovať bude otvorenie JAMA 78.

Program sa potom presunie do Evanjelického kostola v Banskej Štiavnici, kde zoskupenie EnsembleSpectrum, špecializujúce sa na súčasnú vážnu hudbu, predstaví svoj nový program Flow of the Static Sound, venovaný hudbe v prirodzenom ladení amerického skladateľa Jamesa Tenneyho a kanadskej skladateľky Chiyoko Szlavnics. Koncert bude spojený s krstom nového albumu Harmonic Spaces s hudbou Jamesa Tenneyho v podaní EnsembleSpectrum.
Piatkový program uzavrie diskusia organizovaná magazínom o umení Flash Art Czech & Slovak Edition a prezentácia jeho nového čísla v štiavnickom Art Cafe. Diskusia, ako aj nové vydanie, sú venované umeleckým festivalom a vizuálnemu umeniu na multižánrových podujatiach. Zúčastnia sa jej umelkyňa a kurátorka Pohoda Visual Stage Ilona Németh, šéfredaktorka Flash Artu Lýdia Pribišová a organizátori JAMA Eva Vozárová a Fero Király.

Koncert, prednášky a občianska angažovanosť
Sobotný program začne skoro ráno o 8:45 v priestoroch Spojenej školy Samuela Mikovíniho, bývalej štiavnickej akadémie, v areáli Botanickej záhrady. Vo vstupnom vestibule tu odohrá svoj prvý koncert na Slovensku Catherine Lamb – sólo pre violu, hlas a elektroniku. Nasledovať bude prednáška teoretika umenia Jána Kraloviča s názvom Papierový vesmír, venovaná scéne science fiction zinov a amatérskeho umenia z nedávnej minulosti v historickej aule školy.
Program bude pokračovať v kultúrno-turistickom centre Hájovňa na Červenej studni, kde umelkyňa Emília Rigová, vystupujúca pod umeleckým menom Bári Raklóri, uvedie v spolupráci s kunsthistoričkou Luciou G. Stach performanciu Halgato pre dva lieviky. Spoločne tiež otvoria rovnomennú inštaláciu, ktorá ostane sprístupnená v interiéri Hájovne počas ďalších štyroch týždňov.
Nasledovať bude programový blok venovaný občianskej angažovanosti v súčasných aj historických kontextoch. Prednáška umelca Roba Švarca Revolta a solidarita ponúkne historický a kontextuálny prierez týmito témami a ich súvislosťami a je spoločnou aktivitou JAMA a platformy Otvorená kultúra!. Po nej nadviaže diskusia so Švarcom a zástupkyňami OK! o angažovanosti v súčasnom kultúrnom priestore na Slovensku.
Zastávka na Hájovni tak zároveň symbolizuje prihlásenie sa podujatia ku aktuálne prebiehajúcemu Kultúrnemu štrajku a k podpore iniciatív Otvorená kultúra!, ktorej je združenie.ooo ako organizátor JAMA členom, a iniciatívy Slobodná národná galéria. Obe sú tento rok symbolicky aj partnermi podujatia.

Prechádzka aj performance
Súčasťou JAMA 78 bude, ako každý rok, aj časť programu zasadená do krajiny. Tento rok jej bude venovaná väčšina sobotného popoludnia počas prechádzky z Banskej Štiavnice do Banskej Belej – pod zažitým názvom Nezámerné putovanie s M.A. Účastníci sa peši presunú z Hájovne až do penziónu Vilabela na okraji Banskej Belej, kde sa umelecký program tohto ročníka uzavrie. Počas tejto “potulky” sa návštevníci môžu tešiť na performanciu Celestíny Minichovej sieťovanie. no strings attached, performatívnu prednášku Džumelca a.k.a. Erika Sikoru s názvom Džura, zaoberajúcu sa skúmaním povahy dier a hraníc svetov, a performance Petry Fornayovej sevenwomen, inšpirovanú miestnou legendou o udalostiach pri odkalisku Sedem žien.
Záverečná časť programu sa sústredí do novej lokality v rámci JAMA – rodinného penziónu Vilabela v Banskej Belej. V jeho areáli bude umiestnená inštalácia vizuálneho umelca Dominika Hlinku s názvom TARDIS, spolu s výsledkom Dielne 78 Dávida Koroncziho a študentstva Hovoriace bruchá a tráviace oči. Program zakončí performance Pharmakon slovensko-ukrajinskej umelkyne Kashy Potrohosh, ktorá mala premiéru v máji tohto roka v pražskom Divadle Venuše ve Švehlovce.

Okraje a periférie
Témou tohtoročnej JAMA je periférna osmóza. “Ak prostredie vytvára extrémne javy, častokrát sa jeho centrum svojou váhou rozpadne a jeho okraje, periférie, začnú silnejšie nasávať vlastnosti z iných prostredí, čím menia svoje kvality, povahu, charakter,” konštatujú dramaturgovia festivalu Eva Vozárová a Fero Király v kurátorskom texte k podujatiu. “Tento jav sme sa rozhodli pomenovať periférna osmóza, ale v bežnom živote ju nazývame napríklad aj pojmom tlak na zmenu. Je to súbor praktík, ktoré spochybňujú, vyzývajú, kritizujú, dekonštruujú, rekombinujú, reformulujú, posúvajú, dislokujú, ohrozujú alebo odmietajú lokálne (centrálne) štandardy, pričom obvykle prichádzajú zdola.” Od prístupu “zdola” – od jednotlivca ku komunite, od komunity k iným komunitám a k celku – sa tento rok odvíja väčšina dramaturgickej koncepcie. JAMA 78 tak, vychádzajúc z okrajov, tradícií a lokálnych mýtov, preskúma mimoeurópske hudobné tradície, pozve divákov a diváčky k zapojeniu sa do viacerých programov, prebáda štiavnické podložie aj miestne legendy.

Sprievodné podujatia v knižnici aj v galérii
Sprievodné programy zahŕňajú podujatia v Banskej Belej aj v Banskej Štiavnici. Deň pred oficiálnym štartom JAMA, vo štvrtok 10. 10. o 16:00, sa v miestnej knižnici v Banskej Belej uskutoční podujatie Artforum v Banskej Belej s hosťami Zuzanou Mojžišovou a Vladimírom Michalom. Počas pandémie v roku 2020 začala JAMA s iniciatívou rozšírenia katalógu knižnice o nové tituly v spolupráci so slovenskými vydavateľstvami kvalitnej literatúry. Odvtedy do políc knižnice venovali svoje knihy vydavateľstvá Drewo a srd, Absynt a tento rok sa pridáva aj Artforum, ktoré daruje 15 svojich titulov. Medzi nimi budú aj knihy Zuzany Mojžišovej, ktorá prijala pozvanie do diskusie so svojím vydavateľom.
Záverečnou sprievodnou akciou bude vernisáž výstavy Nezavesíš! Evy Škrovinovej v Parteri BSC, ktorú organizuje umelkyňa v spolupráci s Banskou Sta a nicou Contemporary a kurátorkou Miroslavou Urbanovou v nedeľu 13. 10. od 10:00. Vernisáž bude spojená s podávaním autorského raňajkového občerstvenia, a zároveň bude rozlúčkou JAMA s priestorom Parter BSC, ktorý bol súčasťou všetkých ročníkov JAMA.

O JAMA:
JAMA je udalosť súčasného umenia (nielen) v krajine venovaná spomienke na konceptuálneho umelca, muzikológa, autora vizuálnej poézie, hudobníka a skladateľa Milana Adamčiaka (1946 – 2017), ktorý posledné roky svojho života prežil v ústraní v obciach Banská Belá a Podhorie, hoci jeho dielo je známe od Tokia po New York.
Prvý ročník JAMA sa konal v októbri 2019. Každoročné vydania sú číslované na počesť Adamčiakových nedožitých narodenín.
JAMA hľadá priestor na dialóg umeleckých foriem, médií a životných skúseností. Spája tvorcov a účastníkov z rôznych prostredí. Pozýva na aktívnu účasť návštevníctva, miestnych a študentstva. V roku 2023 JAMA získala ocenenie Biela kocka – cenu Rady galérií Slovenska za najlepší nezávislý projekt.

Organizátorom podujatia je združenie ooo / www.zdruzenie.ooo 

UMELECTVO 78:
Catherine Lamb (US/DE) – EnsembleSpectrum (SK) – Kasha Potrohosh (UA/SK)– Robo Švarc (SK) – Bári Raklóri a Lucia G. Stach (SK) – Džumelec (SK) – Petra Fornayová (SK) – Dávid Koronczi (SK) – Ján Kralovič (SK) – Celestína Minichová (SK) – Banská St a nica Contemporary – Zuzana Bodnárová, Svätopluk Mikyta (SK) – Dominik Hlinka (SK) – Eva Škrovinová (SK/CZ) – Otvorená kultúra! (SK) – Flash Art a Ilona Németh (SK/CZ) – Zuzana Mojžišová a Vydavateľstvo Artforum (SK)

www.jama.ooo 
https://www.jama.ooo/video/ 
www.facebook.com/zdruzenie.ooo 
www.instagram.com/zdruzenie.ooo 
www.zdruzenie.ooo

HLAVNÝ PARTNER:
Fond na podporu umenia – Podujatie z verejných zdrojov ako hlavný partner podporil Fond na podporu umenia.
PARTNERI:
Goethe Institut
Banskobystrický samosprávny kraj – S finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.
Sociálny a kultúrny fond SOZA – S podporou SOZA.
Hudobný fond – S finančným príspevkom Hudobného fondu.
Mesto Banská Štiavnica
Banská St a nica Contemporary
Parter_BSC
Slobodná národná galéria
“Ensemble Spectrum”
Cirkevný zbor ECAV na Slovensku Banská Štiavnica
Art Cafe Banská Štiavnica
Hájovňa KTC
Vilabela
Galéria Schemnitz
Vydavateľstvo Artforum
Tootoot
BB print
Websupport
Lunter
mlsnacava
MEDIÁLNI PARTNERI:
Rádio Devín
Rádio FM
Flash Art
VLNA
Profil
MLOKi.sk
His Voice
Artalk.sk
Kapitál
Plan.art
Štiavnické noviny

JAMA – 78. ročník Milana Adamčiaka
TERMÍN: 11. – 12. október 2024, Banská Štiavnica, Banská Belá a okolie
ZAČIATOK: 11. 10. o 17:30, galéria Parter BSC, A. Gwerkovej-Göllnerovej 6, Banská Štiavnica
SPRIEVODNÉ PODUJATIA: štvrtok 10. 10. (Banská Belá), nedeľa 13. 10. (Banská Štiavnica)
PREDPREDAJ: https://tootoot.fm/en/events/66ab83b41b234e1748b89fbe 
WEB: www.jama.ooo 
PROGRAM: www.jama.ooo/#program 
FB EVENT: https://fb.me/e/3AJpbLPYX