Lorem ipsum dolor

Katarína Janečková Walshe vo White & Weiss Gallery

TS: Katarína Janečková Walshe: Matkou na konci sveta

Text: Jana Geržová
Vernisáž: 9. 7. o 18.00 hod.
10. 7. – 30. 8. 2024

White & Weiss Gallery, Grösslingová 50, 811 09 Bratislava
Utorok – piatok, 13.00 – 18.00 hod., zatvorené počas štátnych sviatkov

Katarína Janečková Walshe sa po troch rokoch vracia do Bratislavy s výstavou s príznačným názvom Matkou na konci sveta. Autorka žije už desať rokov tisíce kilometrov od krajiny, kde sa narodila: v tristotisícovom meste s archaickým názvom Corpus Christi, ale hlavne na horúcom texaskom vidieku, „v chalupe uprostred ničoho, päť minút pešo od rieky, s vlastnou studňou a solárnymi panelmi“, spolu s manželom a dvomi malými deťmi.

Keď Katarína v roku 2017 prvýkrát predstavila v Prahe obrazy namaľované v Texase, v názve výstavy dominovalo slovné spojenie „návod na prežitie“. Bola to výpoveď o jej procese zakoreňovania sa v novom prostredí, ktorý so sebou prirodzene priniesol zisky aj straty. Dnes má už Katarína korene nielen hlboko zapustené, ale aj poprepletané s inými – a z „rastlinky“ vyrastajú nové výhonky. Katarína sa stala matkou. Jej divokosť a nespútanosť sa však nestratila, len sa premenila na intenzitu života s deťmi. Keď maľuje, drží ich v náručí, motajú sa jej popod nohy, vstupujú do obrazov nielen ako motívy, ale aj reálne, zanechávajúc na nich svoju stopu.

Katarína je známa svojimi expresívnymi figurálnymi obrazmi zemitých farieb s výrazným štetcovým rukopisom, ktoré často dosahujú monumentálne rozmery. Jej diela vás vtiahnu do príbehov písaných v prvej osobe, plných vášne, irónie a zmyselnosti. Dominantnou postavou jej diel je nahá žena – alter ego maliarky, reflektujúcej rôzne roly, ktoré zastáva v živote.

Výtvarná teoretička Jana Geržová v závere textu k výstave píše: „Apropo nahota. Nahé ženské telo prirodzene odkazuje na erotiku a sex, ale aj na lásku a nehu, a hoci jeho pózy často provokujú, má podľa mňa jeden podstatný rozmer. Nahota je u Kataríny úprimná; ona odhodením šiat získava slobodu, ale oslobodením sa od spoločenských konvencií sa zároveň vystavuje nebezpečenstvu, je zraniteľná. Je ako Eva v raji predtým, než zahryzla do jablka.“

Katarína Janečková Walshe sa narodila v roku 1988 v Bratislave. V rokoch 2007 až 2013 študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde získala magisterský titul v odbore maľba. V súčasnosti pôsobí v Texase v USA. Aktívne yystavuje už od roku 2009, a to nielen doma, ale aj – a hlavne – v zahraničí. V tomto roku ju po výstave v Bratislave čaká prvá veľká inštitucionálna výstava v USA v múzeu The Contemporary Austin, ako aj výstava v jej domovskej americkej galérii Harkawik v Los Angeles. Jej diela sú zastúpené v zbierkach verejných inštitúcií a súkromných zberateľov.

Výstavný program galérie v roku 2024 podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.