Lorem ipsum dolor

Kultúrna obec odmieta spoluprácu s diktátorskými režimami

Kultúrna obec poslala Otvorený list dvom ministerstvám. Protestuje v ňom proti obnovenej možnosti spolupráce s diktátorskými režimami.

V piatok 23. 2. 2024 ráno koordinačný tím platformy Otvorená Kultúra! odoslal otvorený list ministrovi zahraničných vecí SR Jurajovi Blanárovi a Martine Šimkovičej, ministerke kultúry SR. List do štvrtkovej polnoci podpísalo 506 jednotlivcov či jednotlivkýň aktívnych v kultúre a 46 kultúrnych inštitúcií.

Signatári a signatárky Otvoreného listu žiadajú obnovenie zákazu oficiálnej prorežimovej spolupráce Ministerstva kultúry SR a organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti so súčasnými vládami Ruskej federácie a Bieloruskej republiky.

Zákaz, ktorý vydala ministerka kultúry SR Milanová krátko po invázii na Ukrajinu v roku 2022, zrušila ministerka Šimkovičová 15. januára 2024. Kultúrna obec nevidí dôvody, prečo tento zákaz rušiť. „Odmietame normalizovanie ruskej agresie, vojnových zločinov, deštrukcie ukrajinského kultúrneho dedičstva a rabovania ukrajinského umenia,” píše v liste. „Protestujeme proti akejkoľvek spolupráci s režimami Vladimíra Putina a Alexandra Lukašenka v oblasti kultúry, kultúrnej politiky a akademickej činnosti.“

Po zrušení zákazu ministerka Šimkovičová uviedla pre denník Pravda prostredníctvom hovorcu Pavla Čorbu nasledovné odôvodnenie: „Vo svete sú desiatky vojnových konfliktov a podľa nášho názoru by naň nemali doplácať umelci a kultúra.“ Zákaz ministerky Milanovej však nerušil spolupráce s umelcami a umelkyňami z Ruska a Bieloruska, zakazoval len oficiálnu spoluprácu s vládami týchto krajín.

Kultúrna obec sa taktiež nevymedzuje voči spoluprácam mimo oficiálnych partnerstiev s vládami Putina a Lukašenka, ako zdôrazňuje v Otvorenom liste: „Vítame spoluprácu s disentom a aktérstvom z radov názorovej opozície Putinovho režimu a podporujeme ich prezentáciu slovenskými kultúrnymi inštitúciami.“

Platforma Otvorená Kultúra! adresovala výzvu na podpisovanie Otvoreného listu odbornej kultúrnej obci a signatárstvu Memoradna Otvorenej Kultúry!. Od dnes, piatka 23.2.2024, platforma necháva Otvorený list voľne šíriť a môžu ho tak podpísať zástupci a zástupkyne širšej verejnosti.

Otvorený list, ktorý reaguje na obnovenie možnosti spolupráce s Ruskom a Bieloruskom, bol odoslaný ministerstvám pri príležitosti druhého výročia začiatku ruskej invázie na území Ukrajiny, od ktorého v sobotu 24.2.2024 uplynú dva roky.

23. február 2024, Bratislava

Koordinačný tím Otvorenej Kultúry!