Lorem ipsum dolor

Kultúrna obec poslala Otvorený list ministerke kultúry

Martina Šimkovičová / Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky / Nám. SNP č. 33 / 813 31 Bratislava – Staré Mesto / Slovenská republika

Vážená pani ministerka kultúry Slovenskej republiky Martina Šimkovičová,

pri príležitosti druhého výročia začiatku plnoformátovej ruskej invázie na územie Ukrajiny protestujeme proti akejkoľvek spolupráci s režimami Vladimíra Putina a Alexandra Lukašenka v oblasti kultúry, kultúrnej politiky a akademickej činnosti.

Platforma Otvorená Kultúra! rázne nesúhlasí s krokom Ministerstva kultúry SR, ktorým sa zrušil zákaz oficiálnej kultúrnej spolupráce s Ruskou federáciou a Bieloruskou republikou. Toto rozhodnutie ministerky Martiny Šimkovičovej o obnovení možnosti spolupráce s Ruskom a Bieloruskom, ktoré vstúpilo do platnosti 15. januára 2024, ruší nariadenie bývalej ministerky Natálie Milanovej, vydané 2. marca 2022, krátko po začatí ruskej invázie v Ukrajine.

Stojíme proti legitimizácii režimov, ktoré systematicky ničia názorovú opozíciu aj prostredníctvom teroru voči jednotlivcom, jednotlivkyniam a inštitúciám v oblasti umenia a kultúry. Vyjadrujeme solidaritu s ukrajinskými umelcami, umelkyňami, kultúrnymi pracovníkmi a pracovníčkami, ktorých a ktoré zasiahla ruská vojnová agresia. Vnímame tragické obete ruskej invázie, ktorými sa okrem iných stali spisovateľka Victoria Amelina, filmár Viktor Onysko, dirigent Chersonskej filharmónie Yurii Kerpatenko či vizuálna umelkyňa Liubov Panchenko.

V dôsledku ruskej agresie boli zničené stovky objektov ukrajinského kultúrneho dedičstva. Záplavy po zničení Kachovskej priehrady spôsobili stratu nástenných malieb v dome insitnej umelkyne Poliny Raiko, ktorý bol ukrajinským unikátom a kultúrnou pamiatkou. Ozbrojené sily Ruskej federácie v priebehu invázie ukradli tisícky umeleckých diel z desiatok ukrajinských múzeí.

Odmietame normalizovanie ruskej agresie, vojnových zločinov, deštrukcie ukrajinského kultúrneho dedičstva a rabovania ukrajinského umenia. Žiadame, aby bol obnovený zákaz oficiálnej prorežimovej spolupráce

Ministerstva kultúry SR a organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti s Ruskom a Bieloruskom. V súlade s pôvodným nariadením, ktoré nezakazuje spoluprácu s občianskou spoločnosťou, naopak vítame spoluprácu s disentom a aktérstvom z radov názorovej opozície Putinovho režimu a podporujeme ich prezentáciu slovenskými kultúrnymi inštitúciami.