Lorem ipsum dolor

Odvolanie riaditeľky SNG Alexandry Kusej

TS: Spálenisko kultúry: Šimkovičovej kobercový nálet na kultúrne inštitúcie pokračuje


Po včerajšom odvolaní generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku dnes ministerka podľa obdobného scenára odvolala generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú.

Výmena kľúčových aktérov a aktérok vrcholových umeleckých inštitúcií sa však netýka len konkrétnych ľudí, ale celej spoločnosti. Keď úspešní manažéri a manažérky odídu zo svojich postov, inštitúcie stratia svoj vplyv. Namiesto SND, ktoré dokázalo prilákať na aktuálne interpretácie klasických diel rekordné počty diváctva, či SNG, ktorá je po náročnej rekonštrukcii ukážkovým príkladom prístupu k obnove modernistických pamiatok, zostane len spálenisko.
Kultúra a umenie prežijú aj na okraji.Slovensko a jeho občania a občianky však prichádzajú o roky budované kultúrne inštitúcie a profesionálne kultúrne pracovníctvo, ktoré aj napriek prekérnym podmienkam prináša kvalitné umenie a kultúru pre všetkých.
Platforma Otvorená Kultúra! vyzýva verejnosť, aby nepoľavila, nerezignovala a hlasno bránila inštitúcie, ktoré patria nám všetkým!

Platforma Otvorená Kultúra! je pripravená spolupracovať so všetkými zriaďovanými aj nezriaďovanými inštitúciami a všetkými kultúrnymi aktérmi a aktérkami pri akejkoľvek nenásilnej obrane kultúry na Slovensku.

Politizácia kultúry nie je OK!

Foto: SNG

Otvorená Kultúra! | Je nestranícka občianska iniciatíva kultúrnej obce z celého Slovenska. Spája zástupkyne a zástupcov inštitúcií zriaďovaných mestami, samosprávami a štátnou správou, i nezriaďovaných organizácií, ako aj nezávisle pôsobiace kultúrne pracovníčky a pracovníkov.