Přednáška a diskuze s Timothy Mortonem

23. 10. 2024Artalk Infoservis

TZ: 1. listopadu od 16:00 na Fakultě humanitních studií v Praze a Inspiračním fóru Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava proběhne on-line veřejná přednáška a diskuze s jedn*ím*ou z nejvlivnějších filozof*ů*ek současnosti Timothy Mortonem.

Timothy Morton: O PEKLE a koncích světa

Patří mezi nejvlivnější myslitele současnosti a s hbitostí piráta se pohybuje napříč univerzitními kampusy i popkulturou. Své neotřelé, sofistikované a v nemenší míře provokativní enviromentální úvahy podává s elegantní lehkostí a tyká si jak s prominenty

současné filozofie, tak s umělci jako je Björk, Pharrell Williams či Olafur Eliasson. V Česku poprvé vystoupí Timothy Morton, který*á 1. listopadu přejde po živém telemostu do Auly Jana Sokola pražské Fakulty humanitních studií UK, respektive na Inspirační fórum

Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Zde publiku představí svoji novou knihu Hell: In Search of a Christian Ecology a nabídne přednášku o klimatickém „pekle, které není koncem světa“ neboli o nečekaném spojení ekologie a křesťanství proti klimatické krizi.

Timothy Morton se k nám připojí on-line, přičemž po přednášce (16:00–16:40) bude následovat rozhovor se slovenským filozofem Lukášem Likavčanem (16:40–17:20), zakončený živou diskusí s publikem v Aule Jana Sokola na Fakultě humanitních studií (17:20–18:00). Neváhejte tedy dorazit, ať už na festival v Jihlavě či na FHS, kam je vstup zdarma. Timothy Morton je totiž kromě jiného proslulý*á i jako vynikající řečník*ice a vášnivý*á diskutér*ka, co vás dokáže vzít do pekla a zpět a ještě vám vnuknout naději.

KDE? V Aule Jana Sokola na Fakultě humanitních studií v Praze (Pátkova 2137/5), respektive na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava (IF stage v Horáckém divadle Jihlava, Komenského 1359)

KDY: Pátek 1. listopadu, 16:00–18:00 (přednáška – rozhovor – živá diskuse)

JAK SE K NÁM DOSTAT: Po Jihlavě pěšky, v Praze autobusem č. 187 ze stanice

metra Nádraží Holešovice do zastávky Pelc-Tyrolka či tramvají č. 17 do zastávky Trojská a poté cca 800 metrů pěšky.

Pořádá Fakulta humanitních studií UK ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Ji.hlava a vydavatelstvím ArtMap.

*

Timothy Morton je filozof*ka, jehož*jíž práce stojí na pomezí současné postantropocentrické filozofie a environmentálních studií. Patří ke klíčovým postavám

takzvané objektově orientované ontologie, která mimo jiné boří tradiční hranice mezi lidským a nelidským světem i hierarchie bytí. Jako profesor*ka dlouhodobě působí na Rice University v Texasu a kromě ekologie nebo filozofie píše o umění, populární kultuře a literatuře.

Vydal*a přes 20 knih, z nichž vzešla řada vlivných konceptů, mimo jiné Being Ecological (česky vyšlo v Artmap jako Ekobytí), Hyperobjects, Dark Ecology a Ecology Without Nature.

Ve své nové knize Hell: In Search of a Christian Ecology se zabývá propojením náboženství a ekologie v kontextu současných globálních krizí. Peklo pro autora*ku není jen teologický koncept, ale realita, jež se nachází zde na Zemi, zhoršené klimatickou změnou, velkým ropným průmyslem a nadvládou bělochů. Dokážeme si představit radikální

přehodnocení křesťanství, které by zahrnovalo ekologické myšlení a nabídlo nové perspektivy řešení prostřednictvím hodnot milosrdenství a odpuštění? A dokáže tato „mystická svatba“ křesťanství a ekologie překonat současné environmentální krize?

Timothy Morton: On HELL and the Ends of the World

They are one of the most influential thinkers of today and move across university campuses and pop culture with the agility of a pirate. They can deliver their novel, sophisticated and no less provocative environmental reflections with elegant ease and has been in conversation with both prominent figures in contemporary philosophy and artists such as Björk, Pharrell Williams and Olafur Eliasson. For the first time in Czechia, Timothy Morton will appear on 1 November in a live teleconference at the Jan Sokol Auditorium of the Faculty of Humanities of Charles University in Prague and at the Inspiration Forum of the Ji.hlava International Documentary Film Festival. Here they will present their new book Hell: In Search of a Christian Ecology and offer a lecture on the climate “hell that is not the end of the world” and the unexpected combination of ecology and Christianity against the climate crisis.

Timothy Morton will join us online; the lecture (16:00–16:40) will be followed by a conversation with Slovak philosopher Lukáš Likavčan (16:40–17:20), concluding with a discussion with the audience in the Jan Sokol Auditorium at the Faculty of Humanities (17:20–18:00). So don’t hesitate to come, whether to the festival in Jihlava or to FHS, where admission is free. After all, Timothy Morton is, among other things, famous as an excellent speaker and a passionate debater who can take you to hell and back and still inspire you with hope.

WHERE? In the Jan Sokol Auditorium at the Faculty of Humanities in Prague (Pátkova 2137/5), or at the International Documentary Film Festival Ji.hlava (IF stage in Horácké divadlo Jihlava, Komenského 1359)

WHEN: Friday 1 November, 16:00-18:00 (lecture - interview - live discussion)

HOW TO GET TO US: On foot in Jihlava, in Prague by bus 187 from the metro station Nádraží Holešovice to the stop Pelc-Tyrolka or by tram 17 to the stop Trojská and then about 800 meters on foot.

Organized by the Faculty of Humanities of Charles University in cooperation with the International Documentary Film Festival Ji.hlava and the ArtMap publishing house.

*

Timothy Morton is a philosopher whose work stands at the intersection of contemporary post-anthropocentric philosophy and environmental studies. They are one of the key figures of so-called object-oriented ontology, which, among other things, breaks down traditional boundaries between the human and non-human worlds and hierarchies of being. They are

a long-time professor at Rice University in Texas and they write on art, popular culture, and literature in addition to ecology or philosophy. They have published over 20 books that have spawned a number of influential concepts, including Being Ecological, Hyperobjects, Dark Ecology, and Ecology Without Nature.

In his new book Hell: In Search of a Christian Ecology, world-renowned philosopher Timothy Morton explores the intersection of religion and ecology in the context of the current global crises. For the author, hell is not just a theological concept, but a reality found here on Earth, exacerbated by climate change, big oil and white supremacy. Can we imagine a radical rethinking of Christianity that incorporates an ecological mindset and offers new perspectives

for solutions through the values of mercy and forgiveness? And can this “mystical marriage” between Christianity and ecology overcome the current environmental crises?