Lorem ipsum dolor

Protest na obranu kultúry už 12. 8.

TS: SNS nesmie spravovať kultúru! Protest na obranu kultúry už v pondelok

Kobercový nálet Ministerstva kultúry pokračuje. Po FPU, AVF, Bibiane, Kunsthalle, RTVS zaútočila tento týždeň ministerka Šimkovičová aj na kmeňové inštitúcie MK SR, keď odvolala riaditeľa SND Mateja Drličku a riaditeľku SNG Alexandru Kusú.

Platforma Otvorená Kultúra! sa po koordinácii so zriaďovanými aj nezriaďovanými kultúrnymi inštitúciami rozhodla zorganizovať protest, na ktorom široká kultúrna obec aj s verejnosťou povie jasné NIE praktikám Ministerstva kultúry. Sme presvedčení, že v uliciach musí zaznieť aj hlas občianskej spoločnosti a konkrétne požiadavky smerom k vláde, ktoré budeme ako kultúrna obec artikulovať. Platforma Otvorená Kultúra! považuje za dôležité ostať nestranícka a zdôrazniť aj hlas inštitúcii a jednotlivcov z kultúrnej obce, ktorí a ktoré chcú taktiež zostať nestranícki.

Akcia nadviaže na celosektorové stretnutie kultúrnej obce, ktoré organizuje Slovenské národné divadlo a na ktoré bola pozvaná aj ministerka kultúry. 

O 17:00 sa aktéri a aktérky kultúrnej obce stretnú s verejnosťou pred budovou SND na nábreží Dunaja a spoločne vykročia na protestný pochod pred Ministerstvo kultúry na námestí SNP. Tam o 18:00 vystúpia na pódiu zástupcovia rôznych kultúrnych inštitúcií a umeleckých oblastí a organizátori prečítajú spoločné vyhlásenie s požiadavkami

Nominanti SNS na ministerstve si zrejme myslia, že počas letných prázdnin ich kroky zostanú bez výraznejšej reakcie. Ukážme im, že na kultúre nám záleží bez ohľadu na sezónu!

Ako môžete pomôcť s propagáciou protestu?

  • Natočte videopozvánku, uverejnite ju na svojich sociálnych sieťach a tagnite účet Otvorenej Kultúry!
  • Pozvite svojich priateľov do facebookového podujatia
  • Zdieľajte protest na svojich súkromných profiloch aj na profiloch vašich inštitúcií
  • Rozošlite pozvánky na protest aj mailom, smskou či poštovým holubom

Viete nám pomôcť s organizáciou protestu priamo na mieste?

Vidíme sa v pondelok, nezabudnite si priniesť aj transparent!

Otvorená Kultúra! | Je nestranícka občianska iniciatíva kultúrnej obce z celého Slovenska. Spája zástupkyne a zástupcov inštitúcií zriaďovaných mestami, samosprávami a štátnou správou, i nezriaďovaných organizácií, ako aj nezávisle pôsobiace kultúrne pracovníčky a pracovníkov.