Lorem ipsum dolor

Viliam Slaminka v Galérii na treťom

16. 10. 2024Artalk Infoservis

TS: Výstava Urban Playground Viliama Slaminku v Piešťanskej Galérii na treťom vťahuje divákov priamo do hry.

Viliam Slaminka / Urban Playground

Každý deň do urbánneho prostredia vstupujeme ako rôzni hráči: chodci*kyne, cyklisti*ky, vodič*ky, užívatelia*ky mestskej dopravy, deti, dôchodcovia, pracujúci. Vizuálny umelec Viliam Slaminka prostredníctvom svojej výstavy Urban Playground vťahuje publikum do spolukreácie v priestore, a zároveň ich vyzýva k spochybňovaniu zaužívaných vzorcov a pohľadov na svet. Diváctvo sa tak môže stať súčasťou hravej inštalácie z (nielen) recyklovaných materiálov, ktorá tematizuje rôzne (ne)bezpečenstvá a záludnosti pohybu na interaktívnej hracej ploche. Slaminkovu inštaláciu otvára Galéria na treťom kultúrno-kreatívneho centra ARTA v Piešťanoch vernisážou už v piatok 18. októbra o 18:30. Výstava potrvá do soboty 9. novembra 2024.

 “V mestskom priestore sa nachádzame denne. Je synonymom moderného života, jeho základy tak, ako ich poznáme dnes však začali vznikať už pred stáročiami. Jeho aktuálnu podobu najviac ovplyvnila industrializácia a rozšírenie automobilu. Dnes je konfrontované s meniacimi sa potrebami obyvateľov ale aj scitlivovaním voči potrebám rôznych entít – nielen ľudských. Výstava Viliama Slaminku Urban Playground sa zameriava nielen na to, ako využívame jeho verejné plochy, ale aj na to, aké roly pritom na seba berieme.“ opisuje myšlienku výstavy kurátorka Jana Babušiaková.

Väčšina diel na výstave vznikla z priznane recyklovaných materiálov. Tento postup, typický pre tvorbu Viliama Slaminku, je dôležitý nielen z ekologického hľadiska. Nezakrývanie pôvodného vizuálu rôznych obalov, s ktorými autor pracuje, tiež evokuje všadeprítomný vizuálny smog v meste. “Výstava nie je aktivistickým ani mentorským pohľadom na urbanistické priestory súčasnosti, je skôr hravou výzvou k participácii, k novému pohľadu na jednotlivých aktérov a aktérky s mierou (seba)kritiky, ale predovšetkým inklúzie, empatie a ohľaduplnosti – k sebe navzájom k našej rôznorodosti, ale aj k tým nie-ľudským tvorom, ktorí s nami zdieľajú špecifiká mestského života.” uzatvára Babušiaková.

Viliam Slaminka (1985) je vizuálny umelec, študoval maľbu a iné média na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Popri voľnej tvorbe sa zaoberá ilustráciou, komixom a výukou. Jeho diela s humorom reflektujú spoločenské a rodové stereotypy. Navonok vážne témy spracúva s detskou hravosťou, prostredníctvom jednoduchého a zrozumiteľného jazyka. 

Vo svojej tvorbe komunikuje množstvo popkultúrnych odkazov a významov. V priestorových objektoch využíva readymade princíp, experimentuje s materiálmi a recykluje takmer všetko, čo mu príde pod ruku. Súčasťou jeho tvorby je práca s divákom, ktorých formou hry vťahuje do interaktívnych projektov.

Komentovaná prehliadka výstavy sa uskutoční v sobotu 26. októbra o 15:00. Galéria na treťom je prístupná verejnosti každý štvrtok, piatok a v sobotu od 14:00 do 18:00.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Viliam Slaminka / Urban Playground

kurátorka: Jana Babušiaková

Galéria na treťom / Kollárova 2 / Piešťany 

trvanie výstavy: 18. 10. - 10. 11. 2024