Lorem ipsum dolor

Vyjádření prorektorek a prorektora AVU k rezignaci

16. 10. 2024Artalk Infoservis

TZ: Praha, 16. 10. 2024

V pondělí 14. 10. 2024 jsme oznámili rektorce AVU Marii Topolčanské naše společné rozhodnutí odstoupit z našich funkcí ve vedení akademie. Učinili jsme tento krok s těžkým srdcem, neboť považujeme celkovou úroveň AVU za vynikající a máme radost z mnoha věcí, které se nám společně za naše funkční období podařilo uskutečnit: mezi jinými se jedná o sepsání a schválení nových akreditací, založení nových výzkumných pracovišť, novou GAVU, prostor AVU Veletržní, nový vnitřní mzdový předpis či zahájení nových mezinárodních spoluprací.

Naše představy o řízení a komunikaci se však rozcházejí s přístupem paní rektorky v takové míře, která by do budoucna znemožňovala optimální vedení akademie. Přes vynaloženou snahu se nám nepodařilo najít způsob, jak tyto představy vzájemně sladit. Toto rozhodnutí jsme učinili po zralé úvaze a s ohledem na budoucí směřování Akademie výtvarných umění v Praze.

Následně na mimořádné schůzi Akademického senátu AVU 16. 10. 2024 dopoledne oznámila paní rektorka, že z funkce odstupuje též.

Uvědomujeme si, že náš krok bude dáván do souvislosti s několik měsíců starou peticí kritizující současnou podobu AVU. Jednoznačně deklarujeme, že naše rozhodnutí nemá s peticí sebemenší souvislost. Na kvalitu a výsledky naší školy jsme hrdí, naše rezignace se týká výhradně odlišného přístupu k řízení a komunikaci mezi námi a paní rektorkou.

Všechny běžné činnosti akademie zůstávají plně funkční a pokračují bez přerušení. Studujícím a zaměstnaným se bude i nadále dostávat plné podpory potřebné k efektivnímu výkonu jejich práce a studia. 

Všichni členové a všechny členky vedení, včetně těch, kteří podali rezignace, dále plní své povinnosti až do konce výpovědní lhůty dne 31. prosince 2024, v případě nutnosti i déle. PhDr. Evžen Mrázek nadále zůstává ve funkci kvestora AVU. Akademický senát AVU na situaci pružně reagoval a připravuje další kroky, které pro takové situace předvídá vysokoškolský zákon i vnitřní předpisy AVU. 

Rádi zodpovíme jakékoliv další dotazy a jsme k dispozici pro poskytnutí dalších informací.

 

Podepsáni: Jana Bernartová, Vít Havránek, Anetta Mona Chișa a Šárka Krtková

Kontakt: pr@avu.cz