Lorem ipsum dolor

Denisa Dováľová v Mestskej galérii Rimavská Sobota

TS: Denisa Dováľová vo výstave (Ne)vymedzená plocha. „Atlas senzorických skúseností“ v Mestskej galérii Rimavská Sobota prezentuje rozsiahly výber diel z celej doterajšej tvorby.

Denisa Dováľová

(Ne)vymedzená plocha
"atlas senzorických skúseností"

Pomyselná mapa doterajších výstav Denisy Dováľovej sa v Rimavskej Sobote dočkala svojho nového „hlavného mesta“. Po sérii individuálnych a množstve kolektívnych prezentácií, kde autorka spravidla vystavovala oddelené cykly svojich malieb, prichádza do veľkorysých priestorov Mestskej galérie v centre Malohontu s rozsiahlym výberom diel z celej doterajšej tvorby. Napriek rozsahu diela a stabilizovanému autorskému jazyku patrí Dováľová stále do mladej umeleckej generácie. Jej obrazy čerpajú formy z dnes už klasických geometrických avantgárd, no rovnako tak aj s osobných pozorovaní a skúseností s prírodou, ľuďmi ich príbehmi či strojmi. Kozmopolitne pôsobiaci výraz maliarskej moderny ponúka autorka vo svojskom a unikátnom mixe s domácimi reáliami, ktoré systematicky mapuje a zaznamenáva. Či už sú to príbehy z rozprávaní starej mamy, alebo vlastné zážitky v prírode. Aj tieto vlastné zážitky – stretnutia so živlami, či poľnohospodárskymi strojmi sa ale Dováľová snaží v maľbe prerozprávať nie len ako prchavé momentky, ale ako príležitosti na zamyslenia o  fenoménoch, ktoré sa dlhodobo formujú v priestore a v čase. Ľudské viery, alebo aj drobné každodenné úspechy v pochopení a krotení prírodných síl -  v homogénnom svete Dováľovej obrazov sú to kúsky skladačky jedného komplexného sveta, ktorý sa nie len vzájomne drží pohromade, ale s plynúcim časom sa aj mení a vyvíja.

kurátor výstavy: Samuel Velebný 

grafický dizajn: Martina Masaryková / koordinátorka výstav: Kristína Rimavcová Fratričová

trvanie výstavy: od 21. 9. do 22. 11. 2024 

otvorené: pondelok – zatvorené, utorok: 9.00 – 13.00, streda – piatok: 9.00 – 17.00 hod., / Hlavné námestie 5, Rimavská Sobota / sprievodné podujatia pre deti a mládež počas výstavy: Sobotné workshopy - Vitajte v galérii a Tvorivé dielne pre školy - Maľujeme naše mesto

Tento projekt bol podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia. Text kurátorov reprezentuje výlučne názor autorov a fond nezodpovedá za obsah textu.

Denisa Dovaľová sa narodila v roku 1991 v Lučenci. V rokoch 2012-2018 študovala na Technickej univerzite, TUKE Košice, na Fakulte umení  odbor voľné výtvarné umenie a maľba súčasného obrazu u docenta Adama Szentpéteryho. Počas štúdia v rokoch 2016-2018  na Technickej univerzite v Košiciach na Fakulte umení si urobila  doplňujúce pedagogické štúdium na výkon pedagogickej činnosti učiteľa umeleckých predmetov. Po ukončení štúdií od roku 2018 pracuje Denisa Dovaľová ako galerijný pedagóg v Múzeu Vojtecha Löfflera v Košiciach. V roku 2017 bola finalistka ceny Maľba roka Nadácie VUB. V súčasnosti autorka žije a tvorí v Košiciach.