Lorem ipsum dolor

Riaditeľka SBM odvolaná bez udania dôvodu

19. 12. 2023Veronika SvoradováZprávy

Kultúrna obec žiada návrat Zuzany Denkovej na post riaditeľky Slovenského banského múzea, z ktorého ju odvolal minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici, ktoré patrí pod rezort životného prostredia, zažívalo v posledných rokoch nebývalý rozvoj. Inštitúcia, ktorá spravuje viac ako 30 objektov vrátane Galérie Jozefa Kollára, sa postupne transformovalo na moderné múzeum 21. storočia, ktoré do svojho fungovania zásadným spôsobom implementovalo aj tzv. zelené témy. Pričinila sa o to aj etnologička Zuzana Denková, ktorá v SBM  pôsobila od roku 2020 ako jeho riaditeľka. V inštitúcii naštartovala viacero dôležitých procesov a zmien; pohotovými riešeniami a proaktívnym prístupom dokázala svoju kompetentnosť aj po májovom požiari v Banskej Štiavnici, ktorý zasiahol aj zbierky SBM. O to prekvapivejšie pôsobí informácia o jej nečakanom odvolaní, zverejnená pred niekoľkými dňami.

„Moja misia v čele Slovenského banského múzea končí (k 14. 12. som bola odvolaná z funkcie riaditeľky),“ informovala na svojom facebookovom profile Denková. Písomné odvolanie jej bolo údajne doručené bez udania dôvodu. Vo svojom „odpočte“ na sociálnej sieti uviedla, že inovačné procesy v múzeu, implementované za jej pôsobenia, sa nie vždy stretli s pochopením vo vnútri samotnej organizácie. „Priznávam, že sa mi nepodarilo získať pre modernú múzejnú misiu všetkých a asi ani väčšinu,“ napísala v závere hodnotenia svojho pôsobenia v SBM. Či bol nesúhlas časti SBM s uskutočnenými zmenami dôvodom jej odvolania, nie je známe.

Rozhodnutie ministra životného prostredia Tomáš Tarabu (nominant Slovenskej národnej strany) sa stretlo s nesúhlasom z radov kultúrnych pracovníkov*čok. Na protest voči spôsobu, akým bola Denková odvolaná, vystúpil z vedeckej a redakčnej rady SBM aj historik Miroslav Lacko. Zotrvanie v poradných orgánoch múzea by bolo podľa jeho slov spolupodieľaním sa na politizácii tejto inštitúcie.  

O prehodnotenie Denkovej odvolania žiadajú ministra Tarabu aj signatári a signatárky petície, ktorej autorkou je kurátorka Galérie Jozefa Kollára Mária Janušová. Podpísalo ju viacero známych osobností z radov múzejníkov*čok a galeristov*iek. 

Ako sa uvádza v texte petície, Zuzana Denková  „svojimi pracovnými výsledkami preukázala, že je zárukou programového smerovania modernej múzejnej inštitúcie s celoslovenskou pôsobnosťou“. Aj vďaka nej „sa zvýšilo odborné renomé SBM tak v slovenskom, ako i v medzinárodnom prostredí; SBM sa stalo akreditovanou vedeckou inštitúciou...; súčasť SBM – Galéria Jozefa Kollára sa zapísala do zoznamu renomovaných umeleckých inštitúcií SR; SBM získalo významné grantové prostriedky..., vďaka ktorým sa skvalitnia objekty múzea, expozície a ochrana zbierkových fondov.“

Denkovú má na poste riaditeľky dočasne nahradiť okresný predseda SNS v Banskej Štiavnici Peter Zorvan, ktorý kedysi pôsobil v múzeu ako zástupca riaditeľa. Ministerstvo plánuje na pozíciu riaditeľa SBM vyhlásiť riadne výberové konanie, uviedla TASR

„SBM je významným múzeom a potrebuje víziu i odbornosť. Dúfam, že aktuálnou zmenou nezačnú regresívne procesy. Buďme preto všetci pozorní a aj naďalej pri ňom,“ vyjadrila sa – už bývalá – riaditeľka vo svojom statuse na sociálnej sieti.

 Foto: Peter Ivaška a Lubomír Lužina

Veronika Svoradová | Narodená 1985, vyštudovala slovenský jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, kde ďalej pokračovala v doktorandskom štúdiu na Katedre slovenskej literatúry a literárnej vedy. Po obhájení dizertačnej práce spolupracovala so Studia Academica Slovaca ako lektorka slovenského jazyka a literatúry pre cudzincov a s viacerými slovenskými vydavateľstvami ako korektorka a redaktorka. V rokoch 2016 až 2019 pôsobila ako lektorka slovenského jazyka a kultúry vyslaná Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR na Bolonskej univerzite v Taliansku. Po návrate na Slovensko pracovala ako odborná asistentka v Studia Academica Slovaca - centre pre výučbu slovenčiny ako cudzieho jazyka. Výskumne sa zameriava na slovenskú literatúru prvej polovice 20. storočia a didaktiku slovenčiny ako cudzieho jazyka. Od roku 2021 spolupracuje s Artalk.sk ako redaktorka.