Lorem ipsum dolor

Tomáš Rafa v tranzit.sk

TS: Nový výstava v tranzit.sk - Tomáš Rafa: OVER THE RAINBOW / Ponad dúhu

Kurátorka: Diana Klepoch Majdáková
Vernisáž: 19. septembra, 2024 o 18:00
19.09. – 01.11.2024
Miesto: tranzit sk, Beskydská 12, Bratislava
Otvorené: utorok – piatok: 14:30 – 18:30

Stigmatizácia, osočovanie a podnecovanie odporu voči LGBTIQA+ ľudí je jedným z hlavných nástrojov populistickej politky. Z prieskumu, ktorý uskutočnila Európska komisia vyplýva, že takmer 60% slovenskej populácie si myslí, že gayovia, lesby a bisexuáli by nemali mať rovnaké práva ako heterosexuálni ľudia. Zaradili sme sa tak na úplný chvost všetkých krajín EÚ. Aktuálna politická situácia a jej hlavní aktéri a aktérky spôsobujú, že sa slovenská spoločnosť v tomto smere prepadáva stále hlbšie. Po teroristickej vražde Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha pred barom Tepláreň sa, paradoxne, vzťah širokej verejnosti k právam LGBTIQA+ ľudí nezmenil, ba v mnohom ešte zhoršil.

Práca Tomáša Rafu dôležitým mementom, ktoré v čase silnie. Dlhodobo dokumentuje a ďalej spracováva videomateriál, ktorý vzniká na protestoch a demonštráciách či už na podporu alebo proti právam menšín. Popri predstavení diel, ktoré reflektujú prejavy neznášanlivosti vo verejnom priestore, alebo naopak verejné prejavy podpory od bežných ľudí či verejne činných osôb, na výstave ponúkame aj nasmerovanie na možnosti, ako sa zapojiť do komunitných aktivít, ako sa obrániť pred atakmi alebo pridať k vlne solidarity a konkrétnej podpory LGBTIQA+ osobám na Slovensku.

Okrem vizuálnej prezentácie bude výstava Over the Rainbow aj užitočným informačným bodom, dočasným “safe space” - miestom stretávania pre LGBTIQA+ ľudí, diskusií, miestom podporných a akceptujúcich rozhovorov, ale najmä spoznávania a prelínania rôznorodých životných situácií spojených s menšinovou sexualitou či rodovou identitou.

Tomáš Rafa je absolventom Akadémie výtvarných umení v Banskej Bystrici a Akadémie výtvarných umení vo Varšave. Vo svojej audiovizuálnej tvorbe skúma citlivé sociálne témy a hraničné situácie definované nacionalizmom, rasizmom a xenofóbiou vo východnej Európe. Jeho časozberný audiovizuálny archív Nový nacionalizmus v srdci Európy bol vystavený v galériách doma i v zahraničí (SNG Bratislava, 2012, Berlínske bienále, 2012, Moderna Museet Stockholm 2016, MoMA PS1 New York 2017, MOCAK gallery Krakow, 2022, Yokohama triennale, 2024). V roku 2011 získal Cenu Oskára Čepana.

Diana Klepoch Majdáková pôsobí v kultúrnom a neziskovom sektore ako iniciátorka a koordinátorka umeleckých, vzdelávacích a iných aktivít. V mimovládnej organizácii Liga za duševné zdravie vedie program za psychologicky bezpečné školy. Je kurátorkou a riaditeľkou festivalu umenia a udržateľnosti NASUTI, spolutvorila program kreatívneho centra Nová Cvernovka, kurátorsky, lektorsky a programovo spolupracovala na viacerých iných výstavných a vzdelávacích projektoch o umení. Spoluzaložila a kurátorsky viedla projekt umenia vo verejnom priestore Neviditeľná Štiavnica. Je autorkou textov, prednášok, recenzií, katalógov, článkov o umení a kultúre.

Workshop na vernisáži: ZAŠIVÁREŇ - Teplé vyšívanie

Počas vernisáže sa uskutoční vyšívací workshop ZAŠIVÁREŇ - Teplé vyšívanie, ktoré povedú Nina Marčeková, Daniel Pankuch a Richard Fekete z platformy PEOPLE ON EARTH. Naučia vás technike krížikového stehu, ktorou si môžete vyšiť krátke heslá alebo obrázky. Na výber budú predpripravené predlohy s queer tematikou; fantázii sa ale medze nekladú a každý si môže vyšiť čokoľvek. Svoj jedinečný výtvor si budete môcť prišiť na odev, batoh alebo si ho zarámovať. Ako podklad na vyšívanie bude využitá odpadová reklamná bannerovina.

People on Earth je ateliér udržateľnej módy, upcyklácie a re-dizajnu. Spracúva prevažne textilné odpadové materiály a vedie kreatívne workshopy, známe ako Zašiváreň, zamerané na rôzne manuálne činnosti vyžadujúce ihlu a niť - opravu oblečenia, výšivku, macrame, štopkanie a podobne. Aj prostredníctvom týchto workshopov prezentujeme náš prístup a vzťah k udržateľnosti, materialite a zero-waste životnému štýlu.

SPRIEVODNÉ PROGRAMY:

KLUBY NEZÁBUDKA - QUEER TIMEOUT S LIBERTY 

každý utorok od 16:30 do 18:30 hod.

24. 09./01.10./08. 10./15. 10./22. 10. 

Kluby Nezábudka vytvárajú bezpečný priestor pre každého, kto má potrebu a chuť zdieľať svoje ťažkosti v oblasti duševného zdravia a aktívne pracovať na svojom zotavení. V kluboch podporujeme vzájomnú pomoc, skupinovú solidaritu a vlastnú zodpovednosť každého člena, čím posilňujeme faktory dôležité pre dobré fungovanie celej komunity. Queer TimeOut je stretnutím, kde môžeme zabudnúť na inakosť, ktorá nám je spoločnosťou vnucovaná a naopak, vnímať svoju rovnakosť a teda najmä ľudskosť, ktorá nás spája. Naše témy rozhovorov a aktivít sú rôzne a najmä tvorené spoločne a na základe potrieb účastníkov, či aktuálneho diania v spoločnosti. 

Liberty Blake Simon je peer konzultantkou Ligy za duševné zdravie, modelkou a aktivistkou, vystupujúcou v mene ochrany ľudských práv a to predovšetkým LGBTQ+ komunity, ktorej je súčasťou. 

QUEER SEBAOBRANA

Kitsune - Chiara Tereková & Oliver Kostanjevec

Info o čase konania workshopu čoskoro.

Kitsune vytvára prostredie pre ľudí z LGBT+ komunity, aby sa mohli učiť základy sebaobrany a bojových umení bez diskriminácie a odsudzovania. Organizuje tiež workshopy určené len pre ľudí z komunity a vytvára tak bezpečný priestor, ktorý je pri týchto typoch športov, žiaľ, vzácny. Učí LGBT+ ľudí základy verbálnej deeskalácie konfliktov, ale aj obrany proti zbrani či jednoduché fyzické techniky, aby sa mohli cítiť aspoň trochu bezpečnejšie. 

Pozývame Vás na workshop sebaobrany v inkluzívnom a bezpečnom prostredí. Workshop je vhodný aj pre seniorov a ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Čo sa naučíte:

  • Začne sa trochou teórie

  • Základné techniky fyzickej sebaobrany

  • Verbálnu deeskaláciu konfliktov

  • Základy obrany za použitia legálnych prostriedkov sebaobrany (obranný sprej) 

KULTÚRA AKO BEZPEČNÝ PRIESTOR

sobota, 19. 10. 2024 o 17:00 hod., v rámci festivalu Jeden svet (18.-27. 10.)

https://www.jedensvet.sk/2024/06/26/jeden-svet-pozyva-na-velku-narodeninovu-oslavu/  

Kultúrne priestory nie sú iba dejiskom performatívnych prejavov či výstaviskom umeleckej produkcie. Slúžia aj ako miesta stretávania, diskusií, polemík, spoločného prežívania a formovania komunít. Zo svojej podstaty teda kultúrne a umelecké inštitúcie nemôžu nikoho vylučovať, hoci nie vždy podávajú obsahy určené najširšiemu publiku. V tom je ich sila aj slabosť - často bývajú ostrovom slobody v neslobodnej spoločnosti (či v spoločnosti k neslobode postupne smerujúcej) a ako také bývajú tŕňom v oku tých, ktorí potrebujú kultúru vpratanú do tesných ideologických rámcov. 

V priestoroch kultúrneho priestoru Tranzit budeme debatovať o tom, ako sa kultúra môže stať dobrou spojenkyňou LGBTIQ+ komunít. Budeme hovoriť o tom, ako sa môžu kultúrne priestory stať bezpečnejšími a zároveň ešte otvorenejšími a o tom, ako túto otvorenosť (bezpečne a zrozumiteľne) komunikovať verejnosti. Uvedieme príklady, ako sú kultúrne inštitúcie zasiahnuté okliešťovaním ľudských práv a vzťahu spoločnosti k menšinám - a naopak, ako ataky na kultúru spätne negatívne pôsobia na LGBTIQ+ ľudí. 

Program partners: Jeden svet, Kitsune, Kvír klub Nezábudka, Liga za duševné zdravie, People on Earth, Pride Košice, Zašiváreň 

Nadácia ERSTE je hlavným partnerom iniciatívy tranzit.

Projekt bol podporený z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia (formou štipendia), Nadáciou mesta Bratislavy a Vnútorným grantovým systémom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.