Vyjádření Akademického senátu AVU k aktuální situaci

18. 10. 2024Artalk Infoservis

Vyjádření Akademického senátu AVU k situaci na škole a k procesu návrhu na odvolání rektorky

S ohledem na řadu nepřesných informací, které se objevují ve veřejném prostoru, ale i na neznalost fungování Akademie výtvarných umění v Praze (AVU) jakožto veřejné instituce, chceme z pozice Akademického senátu AVU vysvětlit události posledních dní a poskytnout přesné informace o procesu odvolávání rektorky/rektora vysoké školy, které jsou legislativně ukotveny jak ve vysokoškolském zákoně, tak ve vnitřních předpisech AVU. 

Akademický senát AVU dne 16. 10. 2024 hlasoval o přípustnosti návrhu na odvolání rektorky AVU Ing. arch. Marii Topolčanské, PhD. v důsledku zásadního narušení důvěry a nemožnosti nadále efektivně spolupracovat při řízení školy. Senát přípustnost návrhu jednoznačně schválil a byl připraven ho projednat na dalším zasedání 6. 11. 2024. Rektorka v návaznosti na toto hlasování Akademický senát AVU informovala, že dne 14. 10. 2024 obdržela rezignaci všech tří prorektorek a jednoho prorektora a v důsledku této situace se rozhodla rezignovat na svou funkci. 

Ačkoliv tento vývoj událostí působí jako překvapivě rychlý, je důsledkem postupné ztráty důvěry, která se začala prohlubovat mezi rektorkou AVU, jejími prorektorkami a prorektorem a Akademickým senátem AVU (AS AVU). S tím souvisí i řada dalších okolností, které jsme vyjmenovali v Návrhu na odvolání rektorky, například zrušení ateliéru přípravného studia bez schválení AS AVU, vyhlášení podmínek přijímacího řízení pro akademický rok 2025/2026 bez schválení AS AVU, personální a provozní krize studijního oddělení AVU, která zásadním způsobem ovlivnila samotný běh školy, nebo aktuální změna systému zápisů do ateliérů bez projednání se studentskou a pedagogickou částí akademické obce. V návrhu, který podepsali všichni členové a členky Akademického senátu AVU se dále konstatuje, že rektorka systematicky odmítala otevřeně pojmenovat zjevně existující problémy, čímž docházelo k jejich bagatelizaci a zastírání reálného stavu věcí. 

 

Zde je třeba doplnit, že funkce a povinnosti rektorky a funkce a povinnosti akademického senátu jsou ve vzájemně specifickém vztahu: akademický senát volí kandidátku/kandidáta na funkci rektorky/rektora a také podává návrh na odvolání rektorky či rektora z funkce. Podle vysokoškolského zákona však do funkce rektorky/rektora jmenuje a z funkce odvolává prezident/prezidentka České republiky. Tedy nikoliv akademický senát. 

Akademický senát AVU se odpovědně a se znalostí situace a zákonného rámce rozhodl proces návrhu na odvolání rektorky AVU iniciovat a provést. Jak v takovém případě postupovat má jasně dané v Jednacím řádu Akademického senátu AVU ze dne 14. 12. 2020. V případě, že rektorka podá svoji rezignaci písemně, proces návrhu na odvolání se ukončí a senát začne připravovat nové volby rektora/rektorky AVU. 

Akademický senát AVU poskytuje toto vyjádřením především z potřeby správně o věci informovat a poukázat na to nejdůležitější, tedy že návrh na odvolání rektorky AVU shledal jako přípustný. Pro Akademický senát AVU bylo zásadní otevřeně pojmenovat a odpovědně řešit veškeré potřebné záležitosti školy, které považoval za neřešené a problematické, neboť by vedly k dalším problémům a konfliktům uvnitř instituce. Přestože jsou v mediálním prostoru události posledních dní často spojovány s několik měsíců starou peticí kritizující současnou podobu AVU, jednoznačně deklarujeme, že naše rozhodnutí nemá s peticí sebemenší souvislost. Jde nám především o udržení vysoké kvality výuky a zachování standardů fungování naší instituce. Záleží nám na transparentních vztazích uvnitř Akademie i ve směru k odborné a kulturní veřejnosti, ale i vůči orgánům a institucím, se kterými je AVU legislativně propojena. Zároveň chceme potvrdit, že odstupující rektorka dnes rozhodla do funkce studijní prorektorky jmenovat prorektorku v rezignaci Šárku Krtkovou, M. A. Prorektorka pro studijní záležitosti dle Statutu AVU, čl. 6, odst. 3 je oprávněna řídit AVU v zastoupení v plném rozsahu, a to až do jmenování nového rektora či rektorky. 

Chod školy a výuka nejsou změnami dotčeny. 

 

Proces návrhu na odvolání rektorky/rektora v bodech: 

1. podání písemné žádosti na odvolání rektorky k rukám předsedkyně AS AVU. Žádost může podat kterýkoliv člen/ka akademického senátu, či jejich skupina. V daném případě tuto žádost podali všichni členové a členky Akademického senátu AVU. 

2. posouzení a schválení přípustnosti podaného návrhu. Následně musí akademický senát posoudit, že důvody k podání jsou závažné, opodstatněné, tedy přípustné a souvisejí pouze s výkonem funkce rektorky. V daném případě AS AVU posoudil uvedené důvody jako přípustné, potvrdil to hlasováním a umožnil tím uskutečnit třetí velmi důležitý krok celého procesu. V této části procesu nejsou důvody návrhu zveřejňovány, tak aby rektorka měla prostor připravit si svou obhajobu. Všechny body návrhu byly rektorce již známé, jelikož na ně Akademický senát AVU opakovaně upozorňoval na svých zasedáních a komunikoval je směrem k vedení AVU. 

3. umožnění nejméně 15. denní lhůty, ve které má rektorka možnost se s písemným návrhem seznámit a připravit se na veřejné zasedání AS AVU a na s tím spojenou rozpravu. V té se rektorka vyjadřuje k návrhu a má právo ptát se osob, které návrh podaly na vše, co považuje za potřebné a nutné. Akademický senát AVU byl připraven na dané rozpravě poskytnout Akademické obci a rektorce všechny informace a argumenty pro to, aby byla rozprava vedena otevřeně, korektně a odborně. 

4. samotné hlasování o návrhu na odvolání rektorky se děje po ukončení rozpravy. Rektorka tedy nemusí být navržena na odvolání, jelikož je jí umožněno v rozpravě pozitivně ovlivnit jak veřejnost a Akademickou obec, tak především členy a členky Akademického senátu AVU, kteří o jejím odvolání hlasují v tajné volbě. S konečnou platností o odvolání rozhoduje prezident České republiky. 

Jak je známo ze zápisu z mimořádného zasedání Akademického senátu AVU ze dne 16. 10. 2024, ke třetímu ani čtvrtému bodu procesu nedošlo, protože rektorka AVU na místě ústně prohlásila, že z postu rektorky AVU odstupuje. Započatý proces odvolávání bude tedy po doručení její písemné rezignace ukončen. 

Akademický senát AVU 

Dne 18. 10. 2024