Lorem ipsum dolor

Art Gallery v Ontáriu po mesiaci otvorená

2. 5. 2024Mara StankováZprávy

Po mesiaci sa znovu otvorili brány Art Gallery Ontario, skončil sa štrajk viac ako štyroch stoviek zamestnancov*kýň organizovaných v odboroch, píše Mara Stanková.

Od polnoci 26. marca 2024 vyhlásili zamestnanci*kyne ontárijskej Art Gallery totálny štrajk za zlepšenie pracovných podmienok, následkom čoho bolo zatvorenie galérie pre verejnosť. Zamestnanci*kyne organizovaní*é v odboroch požadovali najmä vyššie mzdy a lepšie podmienky pre pracujúcich na čiastočný úväzok.

Trvalo takmer mesiac, kým sa protestujúci zhodli s vedením galérie na lepších pracovných podmienkach a iných benefitoch. Stalo sa tak po 16-hodinovom vyjednávaní, ktoré bolo ukončené odhlasovaním nových zmluvných podmienok 85 % oprávnenými hlasujúcimi. Nová zmluva zahŕňa spätné zvýšenie miezd o 11,4 % pre zamestnancov*kyne na plné aj čiastočné úväzky od decembra 2021, ale aj zlepšenie príspevkov na stravovanie a dovolenku pri strate zamestnania pre pracujúcich na plný úväzok.

Prezident miestneho zväzu odborárov Local 535 Paul Ayers zdôraznil jednotu zamestnancov*kýň a potvrdil, že toto víťazstvo je len začiatkom v ich boji. Ayers pre CBS News uviedol, že ich platy ako zamestnancov*kýň verejnej služby boli od roku 2020 protiústavne zvyšované len o jedno percento ročne. 

Zamestnanectvo AGO združené v Local 535 vyjednávalo lepšie pracovné podmienky s vedením galérie už desať mesiacov pred začiatkom štrajku, okrem iného i preto, že pracujúci na čiastočný úväzok nemali nárok na materskú dovolenku, platené voľno či tzv. sick days. 

Patovú situáciu s mzdami vyhrotil aj plán galérie na rozšírenie o nové krídlo moderného umenia, ktoré má mať viac ako 3 700 metrov štvorcových a má stáť viac ako 73 miliónov dolárov. O rozšírení AGO informovala minulý rok. 

Galéria znovu otvorila svoje brány pre verejnosť 30. apríla 2024.

Foto: Wikimedia Commons

Mara Stanková | Mara Stanková vyštudovala slovenský jazyk a literatúru na FiF UK v Bratislave, kde obhájila i doktorát zo slovenskej literatúry. V rokoch 2013 – 2017 pracovala ako šéfredaktorka vydavateľstva NOXI a od roku 2017 učí na katedre žurnalistiky svojej alma mater najmä predmety orientované na jazyk, komunikáciu a interpretáciu, vedecky sa zameriava na medialingvistiku a kultúru v médiách. Napísala monografiu o literárnej kritike, ktorou sa habilitovala v roku 2022, je autorkou učebných textov a štúdií i dvoch prozaických kníh.