Lorem ipsum dolor

Artalk debata: umění, odbory a sebeorganizace

17. 9. 2024Artalk Infoservis

Online časopis Artalk zve na debatu věnovanou umění, kulturním odborům a sebe-organizování, pořádanou ve spolupráci s tranzit.cz a bienále Ve věci umění 2024.

Online časopis Artalk ve spolupráci s českou pobočkou tranzitu zvou na diskuzi, která chce otevírat možnosti a zodpovědět otázky, které přináší práce v kulturní sféře, a mnoho z nich reflektuje i letošní ročník bienále Ve věci umění 2024.

Prekarita není specifická pouze pro umění, a zkušenosti z jiných oborů nám mohou pomoci se na vlastní problémy podívat jinou perspektivou. Kuba Szreder přišel s pojmem „projektariát“, kterým popisuje fungování v uměleckém světě.

Jaké formy sebeorganizace nám mohou pomoct řešit naše problémy? A co jsou vlastně hlubší, strukturální otázky, a co naopak snadno řešitelné potíže? Může za všechno individualismus? A zachrání nás odbory? A jak se sdružovat efektivně, abychom nedospěli k vyhoření?

Debatovat budou spolu-kurátor bienále Ve věci umění 2024 Aleksei Borisionok, kulturní odborářka Eliška Mazalánová ze slovenské platformy Kulturné odbory, umělec Jirka Skála a kurátor a autor knihy „The ABC of projectariat: living and working in precarious art world“ Kuba Szreder. Debatu moderuje Anežka Bartlová, šéfredaktorka časopisu Artalk.

Aleksei Borisionok (*1992, Bělorusko) je kurátor, spisovatel a organizátor, který v současnosti žije a pracuje ve Vídni. Je členem uměleckovýzkumné skupiny Problem Collective a pracovní skupiny Work Hard! Play Hard!. Píše o umění a politice pro různé časopisy, katalogy a online platformy, jako jsou e-flux Journal, L“Internationale online, Partisan, Springerin a Paletten a mnoho dalších. V současné době působí jako stipendista Vera List Center v New Yorku.

Eliška Mazalanová je historička umenia a kurátorka, je tiež spoluzakladateľka a aktuálne podpredsedníčka Kultúrnych odborov, ktoré vznikli v máji 2024. Venuje sa témam ako sociálne a environmentálne angažované umenie, kolaboratívna prax, ako aj vnútorné nastavenia sveta umenia a umeleckej prevádzky, najmä s ohľadom na pracovné podmienky, prekaritu, či rovnosť príležitostí a s tým súvisiace formy kolektívneho združovania či odborového organizovania sa kultúrnych pracovníkov a pracovníčok. Spolupracuje s tranzit.sk.

Jiří (Jirka) Skála (*1976 v Sušici) je výtvarným umělcem, spisovatelem a vysokoškolským učitelem dlouhodobě žijícím a pracujícím v Praze. Ve své umělecké praxi se zaměřuje především na médium fotografie, performance a videa. Také se dlouhodobě věnuje esejistické a povídkové tvorbě. Většina jeho úsilí směřuje k tématům percepce a proměny placené práce a neplacené práce v podmínkách východní Evropy. Zaměřuje se na jejich vzájemné prolínání a jakým způsobem se stávají zdrojem nových forem vykořisťování, dominance a ponížení. Ve svých uměleckých výstupech se snaží o nalezení adekvátních způsobů rezistence nebo o silná metaforická zobrazení.

Kuba Szreder je výzkumný pracovník, kurátor a lektor na Akademii výtvarných umění ve Varšavě. Spolupracuje s uměleckými svazy, sdruženími praktikujících post-umělců, uskupeními výzkumníků umění, uměleckými kolektivy a uměleckými institucemi v Polsku, Velké Británii a dalších evropských zemích. Je editorem a autorem několika katalogů, knih, čítanek, kapitol v knihách, článků a manifestů, v nichž podrobně zkoumá sociální, ekonomické a teoretické aspekty rozšířené oblasti umění. V současnosti se zabývá podmínkami umělecké práce, novými modely uměleckých institucí, uměleckou sebeorganizací, uměleckým výzkumem, post-uměleckou teorií a praxí. Jeho kniha The ABC of the projectariat: Living and working in a precarious art world vyšla v roce 2021 v nakladatelství Manchester University Press a Whitworth.

23. 09. 2024, 18:00 (délka cca 2 hod)
kavárna Acid coffee, Centrum pro současné umění Praha
vstup zdarma, jazyková přístupnost: angličtina

Těšíme se na vás!