Lorem ipsum dolor

Artalk debata: Neurodiverzita a umělá inteligence v umění

11. 10. 2024Artalk Infoservis

Jaké to je žít a tvořit s AI? Jak se k AI staví neurodivergentní lidé, a co si z toho můžou vzít neurotypičtí? Zveme vás na debatu, která proběhne 23. října od 17:30 na FaVU VUT v Brně v posluchárně č. 327.

Zatímco úvodní pozdvižení kolem umělé inteligence již z velké části opadlo, zůstává tato kritická technologie s námi. Cílem debaty je zaměřit se na otázky, které AI vyvolává v umění i širší kultuře, v souvislosti s pojetím jinakosti, jak ji nastoluje myšlenka neurodiverzity. Podle ní nejsou diagnózy jako autismus, dyslexie, ADHD a další ani tak nešvarem, který má být vyléčen, jako spíš prvkem identity, která si zaslouží reprezentaci a podporu za svých vlastních podmínek. Podobně jako to "mimochodem" dělalo vždy umění, umělá inteligence i neurodiverzita představují výzvu k otevřenosti vůči jinému myšlení a cítění, než je to neurotypické.

Jinak řečeno, náš vztah ke strojům, stejně jako k Druhým, vyvolává spoustu nejistot i velkých otázek po člověku a spolunažívání. Umělá inteligence je v tomto kontextu chápána jednak jako technologie, která nás nutí přehodnocovat představy o autonomii strojů, a jednak jako metafora, která pojmenovává ale i dezinterpretuje neurodivergentní osoby.

Místo konání: FaVU VUT v Brně, posluchárna č. 327
Začátek: 17:30

Diskutující: umělec a absolvent FaVU Lukáš Prokop, šéfredaktorka ATYP magazínu Dagmar Edith Holá a vysokoškolská pedagožka zaměřující se na problematiku AI, umění a sociologie Eva Šlesingerová. Moderovat bude Palo Fabuš, doktorand na Fakultě výtvarných umění v Brně, jehož tématem je estetická praxe v digitálním prostředí.

Debata bude navazovat na tematickou sérii textů, kterou editorsky připravil Palo Fabuš. Texty vychází na Artalku během října a budou se obecněji věnovat tématu AI a umění. 

Akce je pořádána ve spolupráci s FaVU VUT v Brně za podpory města Brna a Ministerstva kultury ČR. Akce je součástí festivalu Dny AI 2024.

Děkujeme našim partnerům a těšíme se na vás!